Skoro jasno
17°
Bratislava
Konštantín
19.9.2024
Povodne v Poľsku devastujú regióny: Mestá sú v stave núdze, zatvorených je vyše 350 škôl
Zdielať na

Povodne v Poľsku devastujú regióny: Mestá sú v stave núdze, zatvorených je vyše 350 škôl

Archívne video Archívna reportáž

Čo robiť počas povodní, záplav a prípadnej evakuácie

VARŠAVA / Starosta poľského mesta Opole kvôli zhoršujúcej sa situácii na Odre vyhlásil povodňový poplach. V meste Nisa, ktoré v nedeľu (15. 9.) večer zaliala Kladská Nisa, hladina klesá. Informujú o tom poľské médiá.

​Kvôli záplavám na juhu a juhozápade krajiny sa mimoriadne zišla poľská vláda, ktorá v zasiahnutých oblastiach vyhlási stav prírodnej katastrofy. Úrady tak dostanú vyššie právomoci s cieľom účinnejšie bojovať proti živlu a jeho následkom. Záplavy si podľa doterajších informácií vyžiadali životy zrejme piatich ľudí.

Domov sa už nevrátil

Zatiaľ poslednou obeťou živlu je 27-ročný Krzysztof Kamiński - chirurg a primár jedného z oddelení okresnej nemocnice v Nise, ktorý sa cez víkend nevrátil domov zo služby, napísal dnes list Rzeczpospolita. Lekárske telo našli v noci na pondelok 16. 9. blízko ulice, ktorá bola o deň skôr celá pod vodou, píše denník.

Povodne si v Poľsku podľa neho vyžiadali zrejme tiež životy ďalších štyroch ľudí: dvoch mužov a dvoch žien. List však zároveň upozornil, že zatiaľ nie je isté, že všetky tieto úmrtia priamo súvisia s povodňami.

​Podobne sa vyjadril hovorca ministerstva vnútra, keď podľa agentúry PAP hovoril o štyroch obetiach. "Ale nechcem generalizovať, že príčinou všetkých tých úmrtí je povodeň," povedal Jacek Dobrzynski.

V Opole medzitým hladina Odry nad ránom prekročila šesť metrov. "Vyhlásenie protipovodňového poplachu znamená ďalšie sledovanie valov a technických zariadení a tiež povolanie všetkých záchranných zložiek do nepretržitej pohotovosti," uviedol opoľský starosta Arkadiusz Wiśniewski.

Nemajú pitnú vodu

Hladina Kladskej Nisy v meste Nisa, kde bola ťažká situácia v nedeľu večer a kde napríklad hasiči evakuovali celú nemocnicu, v pondelok počas skorého ránoa začala klesať. Zdravotnícke zariadenie však zostáva mimo prevádzky, upozornilo vedenie mesta.

​Ľudia v Nise sú bez dodávok pitnej vody, pretože poškodená je pravdepodobne vodárenská sieť. Opravárenské čaty zatiaľ kvôli záplavám nemôžu lokalizovať miesto, kde je potrubie poničené.

Stav zúfalstva

Ako "stav zúfalstva a veľkej ľudskej drámy" opísal reportér serveru onet.pl situáciu v Kladsku, ktorého centrum sa v nedeľu ocitlo pod vodou. "Predstavte si, že úroveň Nisy pre vyhlásenie poplachu je 2,5 metra. V strašnom roku 1997 voda dosiahla úroveň 6,5 metra, včera (v nedeľu) sme mali osem metrov," uviedol reportér.

​Dodal, že dnes ráno čo chvíľu v meste výdatne pršalo. Poľský hydrometeorologický ústav spresnil, že hladina Kladskej Nisy sa v Kladsku dostala o skoro 150 centimetrov vyššie ako pri katastrofálnej povodni v roku 1997. Veľká voda podľa neho teraz poškodila aj automatické zariadenie na meranie množstva vody.

V Dolnosliezskom vojvodstve záchranári doteraz evakuovali vyše 3190 ľudí, uviedol šéf regiónu Maciej Awižeň. V okrese Kladsko sú naďalej miesta, kam sa záchranári nedokážu dostať ani na člnoch. Uváznu ľudí sa tam pokúsia evakuovať pomocou vrtuľníkov, povedal hovorca hasičov Karol Kierzkowski.

Poľské ministerstvo školstva informovalo, že v oblastiach zasiahnutých záplavami dnes zostalo zatvorených viac ako 350 škôlok a škôl.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy