Skoro jasno
17°
Bratislava
Konštantín
19.9.2024
Portugalsko reaguje na bytovú krízu. Spúšťa plán na výstavbu desaťtisícov bytov
Zdielať na

Portugalsko reaguje na bytovú krízu. Spúšťa plán na výstavbu desaťtisícov bytov

Zdroj: TASR

LISABON / Vláda Portugalska schválila opatrenia za dve miliardy eur na zmiernenie krízy bývania. Do roku 2030 by vďaka týmto prostriedkom v Portugalsku malo vzniknúť zhruba 33-tisíc bytov pre najpotrebnejšie rodiny, ktoré sa stretávajú s vysokými cenami nehnuteľností a nájomného.

​​Rozpočtovú stabilitu to podľa vlády neohrozí

Podľa stredopravej vlády je to najväčšia verejná investícia do bývania za posledné desiatky rokov. Plánovaných 10-tisíc nových bytov bude mať 100-percentné nenávratné financovanie a na zvyšných 23-tisíc bytov štát poskytne verejné dotácie vo výške 60 percent nákladov na každý dom, uviedol minister infraštruktúry Miguel Pinto Luz.

​Premiér Luis Montenegro uviedol, že jeho menšinová vláda je plne odhodlaná riešiť problémy s bývaním. Chce spolupracovať so súkromnými a družstevnými iniciatívami. Nové opatrenia podľa predsedu vlády rozpočtovú rovnováhu neohrozia.

Opatrenie bude plne financované zo štátneho rozpočtu

Nadväzuje na viac ako dve miliardy eur, ktoré už Portugalsko vyčlenilo na výstavbu 26-tisíc bytov do roku 2026. "Do roku 2030 vznikne približne 59-tisíc nových bytov. Ide o najväčšiu verejnú investíciu do bývania za posledné desaťročia, ktorá má zabezpečiť dôstojný domov tým, ktorí ho najviac potrebujú,“ povedal Pinto Luz.

Problém sa zhoršuje s príchodom bohatých turistov

Bytová kríza v Portugalsku má korene v chronickom nedostatku cenovo dostupného bývania, problém sa ešte zhoršuje s príchodom bohatých cudzincov. Tie láka možnosť získať povolenie na pobyt za investíciu do nehnuteľností a tiež daňové úľavy.

​Turistický boom navyše viedol k prudkému nárastu krátkodobých dovolenkových prenájmov, čo ďalej obmedzuje ponuku voľných bytov pre miestnych. Problém je najpálčivejší v najväčších mestách vrátane metropoly Lisabon, kde podľa údajov odborníkov na bývanie zo spoločnosti Confidencial Imobiliario vzrástli od roku 2015 nájmy o 94 percent a ceny bytov sa zvýšili o 186 percent.

Portugalsko nie je jedinou európskou krajinou, ktorá čelí problémom s bývaním. Napríklad Grécko minulý týždeň uviedlo, že poskytne trojročné daňové úľavy majiteľom domov, ktorí premenia svoje krátkodobé nájmy na dlhodobé. Atény dúfajú, že tak obmedzia prázdninové nájmy a vyriešia nedostatok bytov. K podobnému kroku sa z rovnakých dôvodov už skôr odhodlali aj iné turisticky atraktívne destinácie, ako sú španielske Kanárske ostrovy, Berlín a Florencia.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy