Skoro jasno
17°
Bratislava
Konštantín
19.9.2024
Areál továrne Kofoly v Krnove zaplavila voda
Zdielať na

Areál továrne Kofoly v Krnove zaplavila voda

Archívne video

KRNOV / Veľká voda zaplavila areál spoločnosti Kofola v Krnove na Bruntálsku, mimo prevádzky sú aj pivovary skupiny v Litovli a Hanušoviciach v Olomouckom kraji. Výška škôd sa zatiaľ nedá odhadnúť. ČTK to v pondelok povedala hovorkyňa skupiny Kofola Jana Ptačinská Jirátová.

​Najhoršie postihnutý je závod v Krnove. "Hladina vody v Krnove dosiahla vyššiu hranicu ako v dramatickom roku 1997, keď sme s touto sedeli na streche výroby. Voda sa opäť dostala do celého areálu, aktuálne ju odčerpávame zo všetkých miest a zisťujeme rozsah škôd. Snažíme sa spustiť záložnú elektrocentrálu, lebo mesto Krnov je stále bez prúdu," uviedol jeden zo zakladateľov Kofoly a generálny riaditeľ skupiny Jannis Samaras.

V utorok chce firma začať s upratovaním areálu. "Budeme sa sústrediť na čo najrýchlejšie obnovenie chodu závodu. Na začiatku budúceho týždňa budeme mať jasnejšiu predstavu, ako dlho to bude trvať," uviedol Samaras.

Kofola sa vo svojich závodoch na povodeň pripravovala a robila maximálne opatrenia na minimalizáciu škôd. Krnov však zasiahla viac ako storočná voda, ktorá v podniku vyplavila napríklad sklad obalov.

"Silná povodňová vlna nám odniesla vratné nerezové sudy, tzv. KEGy, ktoré využívame pre naše čapované nápoje. Za ich navrátenie do Kofoly budeme nálezcom veľmi vďační! Vďaka našim obchodným tímom sme schopní si ich vyzdvihnúť kdekoľvek po Česku. Mrzelo by nás, keby kvôli povodni, zostali tam, kam nepatria - teda bezprizorní v prírode," uviedol Samaras.

Podľa odhadov bolo zaplavených až 80 percent mesta Krnova, podobne voda zaliala aj veľkú časť Hanušovic na Šumpersku, kde sídli pivovar Holba. "Voda prišla veľmi rýchlo a zaplavila príjazdovú oblasť areálu, do výrobných častí sa našťastie nedostala. Počas dneška a zajtra by mohlo dôjsť k postupnému spusteniu prevádzky a začatiu varenia piva," uviedol spoluzakladateľ Kofoly a generálny riaditeľ spoločnosti Pivovary CZ Group René Musila. Bude však podľa neho záležať na tom, ako budú môcť prísť do práce zamestnanci, ktorí bojujú s následkami záplav vo svojich domovoch.

"V Litovli bude rieka Morava kulminovať počas dneška, takže rozsah prípadných škôd v tomto pivovare bude možné zisťovať až v ďalších dňoch. Celá oblasť je momentálne neprístupná a pivovar je uzavretý," uviedol Musila. V treťom pivovarskom závode Kofoly v Přerove, kde sa vyrába Zubr, sa rieka Bečva cez brehy nepreliala. Firma tam už začína sprevádzkovať preventívne odstavené výrobné technológie a pivovar by mal plynule najazdiť na bežnú prevádzku.

"Je predčasné sumarizovať teraz to, aké škody povodeň na jednotlivých našich lokáciách napáchala. Veríme však, že najdramatickejšie chvíle máme za sebou. Firma je silná, v minulosti sa vyrovnala už s inými situáciami, vyrovná sa aj s touto. Horšie sú na tom ľudia bez strechy nad hlavou, teda napríklad aj naši zamestnanci, pre ktorých organizujeme pomoc," uviedol Samaras.

Ptačinská uviedla, že drvivú väčšinu výrobkov je Kofola schopná pokryť z výrobných závodov v Mníchove Hradišti alebo Rajeckej Lesnej na Slovensku. "Minerálne vody sa potom stáčajú v pretekoch v Moravskom Beroune (Ondrášovka), Stráži nad Ohří (Korunná) a Kláštor pod Znievom (Kláštorná Kalcia), ktoré našťastie vodou zasiahnuté neboli. Prevádzka firmy ako celku je teda zabezpečená, rýchlosť obnovenia prevádzky postihnutých závodov ukážu až ďalšie dni," uviedla hovorkyňa.

Kofola sídliaca v Ostrave je jedným z najvýznamnejších výrobcov nealkoholických nápojov v strednej Európe, má 14 výrobných závodov na piatich európskych trhoch. Skupina má takmer 2800 zamestnancov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy