Skoro jasno
17°
Bratislava
Konštantín
19.9.2024
937. deň na Ukrajine: Ukrajina pozvala OSN a Červený kríž na obsadené územie ruskej Kurskej oblasti
Zdielať na

937. deň na Ukrajine: Ukrajina pozvala OSN a Červený kríž na obsadené územie ruskej Kurskej oblasti

Zdroj: tvjoj

KYJEV / Ukrajina v pondelok 16. 9. uviedla, že požiadala Medzinárodný výbor Červeného kríža (MVČK), aby preveril situáciu v Kyjevom ovládaných oblastiach ruskej Kurskej oblasti.

Ukrajinská armáda podnikla prienik do pohraničnej Kurskej oblasti na území Ruska 6. augusta a obsadila tam desiatky obcí a miest. "Nariadil som ukrajinskému ministerstvu zahraničných vecí oficiálne pozvať OSN a MVČK, aby sa zapojili do humanitárneho úsilia v Kurskej oblasti," uviedol šéf ukrajinskej diplomacie Andrij Sybiha na sociálnych sieťach.

"Ukrajina je pripravená uľahčiť ich prácu a dokázať, že dodržiava medzinárodné humanitárne právo," dodal. Ukrajina chce svoju armádu predstaviť v inom svetle ako ruské sily, ktoré okupujú približne 20 percent ukrajinského územia, konštatuje AFP. "Od prvých dní kurskej operácie demonštrovali ukrajinské obranné sily ako civilizovaná európska armáda vysokú profesionalitu a plný súlad s princípmi medzinárodného humanitárneho práva," uviedol rezort diplomacie v Kyjeve.

Rusko ofenzívu odsúdilo a uviedlo, že v dôsledku nej bolo k evakuácii prinútených 150-tisíc ruských civilistov. K vyjadreniu ukrajinskej diplomacie došlo v čase návštevy prezidentky MVČK Mirjany Spoljaričovej v Moskve. Počas plánovanej návštevy bude diskutovať o viacerých otázkach len niekoľko dní po tom, čo pri ruskom ostreľovaní na východe Ukrajiny prišli o život traja ukrajinskí zamestnanci MVČK.

Ukrajinské vzdušné sily v noci zostrelili 53 ruských dronov

Ukrajinské vzdušné sily v pondelok oznámili, že počas nočných útokov zostrelili nad desiatimi ukrajinskými oblasťami 53 z 56 ruských dronov. Väčšina útokov bola zameraná na Kyjevskú oblasť. "V dôsledku protivzdušného boja bolo zostrelených 53 nepriateľských útočných dronov nad Kyjevskou, Vinnyckou, Poltavskou, Sumskou, Záporožskou, Kirovohradskou, Mykolajivskou, Dnepropetrovskou a Čerkaskou oblasťou," uviedli vzdušné sily na sociálnej sitie Telegram s tým, že zvyšné tri drony sa stratili nad nemenovanými oblasťami.

Podľa vzdušných síl bola Kyjevská oblasť "hlavným smerom útoku" a Rusko vypustilo drony smerom na Ukrajinu z Kurskej oblasti a Jejska v Krasnodarskom kraji. Gubernátor Kyjevskej oblasti Ruslan Kravčenko uviedol, že v regióne obklopujúcom ukrajinskú metropolu nebola poškodené kritická infraštruktúra. Podľa miestnych úradov v dôsledku útoku utrpel zranenia jeden človek a bolo poškodených päť domov.

Šéf kyjevskej vojenskej správy Serhij Popko na Telegrame uviedol, že protivzdušná obrana v okolí hlavného mesta zasahovala proti takmer 20 dronom. "Ôsmy vzdušný útok ruských okupantov na Kyjev len v prvej polovici septembra," napísal Popko. Zároveň informoval, že letecký poplach bol v hlavnom meste vyhlásený pred druhou v noci a trval takmer tri a pol hodiny.

Zelenskyj odsúdil streľbu v blízkosti Trumpa

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pondelok odsúdil streľbu v blízkosti republikánskeho kandidáta na amerického prezidenta Donalda Trumpa. "Som rád, že Donald Trump je v bezpečí a nie je zranený.... politické násilie nemá miesto nikde vo svete," napísal Zelenskyj v príspevku na sociálnej sieti X.

Nedeľňajší incident so streľbou v blízkosti golfového klubu patriaceho Donaldovi Trumpovi vo West Palm Beach na Floride vyšetruje americký Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) ako pokus o atentát. Trump hral v čase incidentu golf, pričom agenti Tajnej služby USA (USSS), ktorá je zodpovedná za bezpečnosť súčasných i bývalých amerických prezidentov, zbadali v kríkoch neďaleko hranice golfového ihriska hlaveň pušky.

Podozrivého sa podarilo zadržať, keď utekal z miesta činu na aute. Americké úrady identitu páchateľa nezverejnili. Viaceré americké médiá však útočníka identifikovali ako 58-ročného Ryana Wesleyho Routha, pričom si všimli, že muž v minulosti vyjadril podporu Ukrajine.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v reakcii na incident uviedol, že väzbami medzi údajným útočníkom a Ukrajinou by sa mali zaoberať americké špeciálne služby. "Hra s ohňom má svoje následky. V prvom by to mala byť hlavná starosť a hlavybôľ špeciálnych služieb USA," uviedol Peskov.

K nedeľňajšej streľbe v blízkosti bývalého amerického prezidenta pritom prišlo len približne dva mesiace po tom, čo bol Trump ranený, keď na neho na predvolebnom podujatí vystrelil ozbrojený útočník. Ten bol následne zabitý pri paľbe, ktorú v reakcii na streľbu spustili bezpečnostné zložky.

Medzi politikmi, ktorí odsúdili nedeľňajšiu streľbu v blízkosti Trumpa, je i britský premiér Keir Starmer. Ten uviedol, že incident ho hlboko znepokojil. "Násilie nemá nikde žiadne miesto v politickej diskusii," uviedol Starmer.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy