Skoro jasno
17°
Bratislava
Konštantín
19.9.2024
Jeseník bojuje s následkami povodní. TV JOJ sa nachádza v centre katastrofy
Zdielať na

Jeseník bojuje s následkami povodní. TV JOJ sa nachádza v centre katastrofy

JESENÍK / Česko sa spamätáva z katastrofy. Krajinu postihla storočná voda. V niektorých mestách a dedinách to vyzerá ako vo vojnovej zóne, podmienky na život sú na hranici humanitárnej katastrofy. Kameraman Juraj Trstenský a redaktor Radovan Antoži sú už piaty deň v teréne. Prinášajú vám reportáž priamo z Jeseníka.

​​Je to až depresívny pohľad prechádzať ulicami centra.Povolené cesty, poškodené plynové rúry, stromy omotané všetkým, čo voda naniesla. Ľudia zarmútení obzerajú miesta, ktoré poznajú celý život. V pozadí vidieť ťažké stroje upratujú po veľkej skaze.

Peter sa k rieke nasťahoval pred ôsmimi rokmi. Teraz už s miernym úsmevom spomína, že pred týždňom manželke vravel, ako všetky práce na dome dokončil. "Je to strašné, ale čo sa dá robiť," hovorí Peter.

Spúšť je obrovská a opravy budú trvať roky

Most je kompletne zničený a stál miliardy českých korún. Povodeň odniesla o stovky metrov aj lávku. Cez územie v nedeľu 15. 9.  presúvali humanitárne balíčky, no zatiaľ je ich žalostne málo, pričom mnoho iných možností v meste nemajú.

​Jeden z obchodov v pondelok(16. 9.) ráno otvoril a tak si obyvatelia môžu kúpiť aspoň nejaké základné potraviny a keby nám domáci nepožičal stovku, tak si ani my nepomôžeme. Karty totiž logicky neberú.

V čase, keď nefunguje elektrina, internet, telefónny signál, plyn ani voda, ide pre mnohých o pomoc, ktorú od vlastného štátu necítia.

Ľudia postávajú aj hodiny

Keď predavačka oznamuje, že v regáloch je už iba chlieb a voda, nikoho to neodrádza. Nervozita však postupne stúpa a s pribúdajúcimi dňami to zrejme bude ešte horšie.

Vidieť to aj na jedinej otvorenej čerpacej stanici. Paliva je málo a neujde sa každému. Mesto je stále takmer hermeticky uzavreté a opustiť ho je nesmierne náročné.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy