Jasno
24°
Bratislava
Konštantín
19.9.2024
Pri zrážke dvoch vlakov v Prahe sa zranilo 25 cestujúcich. Rušňovodič bol pod vplyvom alkoholu
Zdielať na

Pri zrážke dvoch vlakov v Prahe sa zranilo 25 cestujúcich. Rušňovodič bol pod vplyvom alkoholu

PRAHA / Na viadukte v pražskej Libni na Balabenke sa v stredu 18. septembra ráno zrazili dva osobné vlaky. Záchranári na sieti X okolo 10.00 hodiny uviedli, že zatiaľ z miesta nehody previezli do nemocníc 25 prevažne ľahko zranených ľudí, hlavne s pomliaždeninami, úrazmi končatín a hlavy. Počet zranených sa ale ešte môže zmeniť. Hovorca Správy železníc Dušan Gavenda ČTK povedal, že jeden z vlakov narazil do stojacej súpravy. 

Dychová skúška na alkohol jedného zo rušňovodičov bola pozitívna, policajti ho preto previezli na lekárske ošetrenie s odberom krvi. Druhý rušňovodič bol v zácviku, povedal ČTK hovorca pražskej polície Jan Daněk. Zhruba dve stovky ľudí z oboch vlakov prepravil evakuačný vlak Českých dráh do Vysočan.

Premávka bola pozastavená

Aj niektorí z nich podľa vyjadrenia záchrannej služby potrebujú ošetrenie, napríklad kvôli nevoľnosti alebo zraneniu hlavy. Hasiči im tiež ponúkli pomoc psychológov a krízových interventov. Premávka na trati bola po nehode zastavená, počas dopoludnia sa postupne obnovuje. Policajti dočasne uzavreli aj prevádzku v Čuprovej ulici pod mostom.

"Dnes, približne o pol ôsmej ráno, došlo k stretu vlakov Českých dráh a dopravcu KŽC v Odbočke Balabenka v Prahe. Aktuálne je prerušená prevádzka medzi Vysočanmi a Holešovicami a tiež medzi Masarykovou a hlavnou stanicou. Pre vlaky je v odrieknutých úsekoch k dispozícii MHD Praha, sú uznávané lístky ČD," informoval ČTK hovorca Českých dráh Filip Medelský. O 09:40 bola prevádzka medzi hlavnou stanicou a stanicou Praha-Holešovice obnovená po jednej z dvoch traťových koľají.

Zranení boli prevezení do nemocnice 

Pražská záchranná služba uviedla na sieti X, že na miesto vyslala okrem niekoľkých záchranárskych a lekárskych posádok aj špeciálne vozidlo Fénix. Vyhlásila traumatologický plán pre mimoriadne situácie. Zranených postupne prevážala do pražských nemocníc. Všetci boli pri vedomí a mimo ohrozenia života. "Z Balabenky odsunutých celkovo 25 pacientov. Ostatných cestujúcich z vlakov boli evakuačným vlakom prevezení do Vysočan," informovala záchranná služba hlavného mesta. Aj niektorí z evakuovaných cestujúcich potrebujú pomoc zdravotníkov, okrem iného kvôli úrazom hlavy či nevoľnosti. Počet zranených sa tak ešte môže zvýšiť.

Policajti zrážku vlakov preverujú pre podozrenie z trestného činu všeobecné ohrozenie z nedbanlivosti. Zatiaľ zistili, že u jedného zo rušňovodičov preukázala dychová skúška prítomnosť alkoholu, preto ho previezli na lekárske vyšetrenie vrátane odberu krvi. Druhý rušňovodič bol podľa policajného hovorcu v zácviku. Príčinu a okolnosti nehody zisťujú kriminalisti spoločne s pracovníkmi Železničnej inšpekcie.

Mohli využiť služby psychológov

Pražskí aj železniční hasiči z viaduktu prepravovali zranených, niektorých s pomocou výškovej techniky. Pomáhali tiež s evakuáciou cestujúcich, ktorí mohli využiť aj služby psychológov z posttraumatického tímu. Potom odstráni obe súpravy z trate.

Kvôli zrážke vlakov bola v oboch smeroch uzavretá Čuprova ulica v úseku ulíc Na Žertvách - Povltavská, oznámila spoločnosť TSK Praha aj polícia. V ulici bola hasičská technika vrátane vysokozdvižných plošín a rebríkov pre prepravu zranených z mosta, kde sa kolízia stala. Kvôli uzavretej Čuprovej ulici podľa Ropidu kolabovala doprava v severnej časti Prahy, autobusy aj električky tam naberali meškania. Pred 11.00 hodinou bola premávka v ulici obnovená v oboch smeroch.

Po zrážke vlakov stála železničná trať v oblasti Balabenky, podľa Českých dráh nejazdili vlaky medzi Vysočanmi a Holešovicami a tiež medzi Masarykovou a hlavnou stanicou. Vlaky od Kralup boli skrátené do Holešovic, vlaky od Lysej a Neratovic končili vo Vysočanoch. "Linka S49 nepremáva v úseku Holešovice - Libeň," informovala spoločnosť Ropid, ktorá organizuje verejnú dopravu v Prahe a okolí. Ľudia mohli využiť MHD. Správa železníc premávku v mieste nehody postupne obnovuje.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy