Jasno
24°
Bratislava
Konštantín
19.9.2024
FBI vyšetruje podozrivé listy adresované volebným funkcionárom USA
Zdielať na

FBI vyšetruje podozrivé listy adresované volebným funkcionárom USA

WASHINGTON / Americký Federálny rad pre vyšetrovanie (FBI) a Poštová inšpekčná služba vyšetrujú podozrivé zásielky, ktoré boli zaslané členom volebných komisií v šiestich štátoch americkej Únie. S odvolaním sa na vyhlásenie vyšetrujúcich orgánov o tom v noci na stredu informovala agentúra Reuters.

Adresátmi podozrivých zásielok boli úradníci v štátoch Nebraska, Iowa, Kansas, Tennessee, Wyoming a Oklahoma, píše TASR. FBI uviedol, že niektoré listy obsahovali neznámu látku, ktorá je predmetom skúmania. Odosielateľ zásielok sa identifikoval ako "Americká armáda na elimináciu zradcov", spresnila v statuse na sieti X členka vlády štátu Colorado Jena Griswoldová. Podozrivú látku obsahovala aj zásielka určená adresátovi v Nebraske. Analýzou sa zistilo, že obsah obálky nie je nebezpečný. FBI spresnila, že pracuje na identifikácii odosielateľa i na zisťovaní motívu jeho konania.

Vyšetrovatelia sa tiež snažia zistiť, koľko takýchto zásielok bolo odoslaných celkovo. Vyhrážky volebným komisiám a ich členom sa objavili niekoľko týždňov pred tým, ako sa Američania vydajú k volebným urnám, aby si vybrali medzi demokratickou prezidentskou kandidátkou Kamalou Harrisovou a jej republikánskym protikandidátom Donaldom Trumpom. Spojené štáty sú v tejto situácii hlboko polarizované, pričom tamojšia spoločnosť je zneistená nárastom politicky motivovaného násilia a dvomi pokusmi o atentát na Trumpa, doplnil Reuters.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy