Jasno
24°
Bratislava
Konštantín
19.9.2024
Pri explózií pagerov v Libanone a Sýrii zahynulo 12 ľudí
Zdielať na

Pri explózií pagerov v Libanone a Sýrii zahynulo 12 ľudí

BEJRÚT / Za koordinovanými výbuchmi vreckových komunikačných zariadení, tzv. pagerov, ku ktorým došlo v utorok 17. septembra v Libanone a v Sýrii, je údajne izraelská tajná služba Mosad, tvrdí televízia Sky News Arabia citovaná denníkom The Times of Israel (TOI), ktorého správu prevzala aj agentúra TASR. Taiwanská spoločnosť tvrdí, že pagery vyrobila firma v Budapešti.

Podľa televízie sa Mosadu podarilo dostať k pagerom ešte pred tým, ako ich začal používať Hizballáh. TV stanica uviedla, že agenti Mosadu pripevnili k batériám silnú trhavinu PETN a neskôr zariadenie odpálili zahriatím batérie na diaľku. Americký denník Wall Street Journal pred tým informoval, že niektorí členovia Hizballáhu cítili, ako sa ich pagery zahrievali a zlikvidovali ich pred sériou výbuchov.

Pagery boli dovezené pred 5 mesiacmi 

Panarabská televízia al-Džazíra zasa citovala libanonský bezpečnostný zdroj, ktorý uviedol, že hmotnosť výbušniny umiestnenej v každom zariadení bola nižšia ako 20 gramov a že pagery, čo vybuchli, boli dovezené pred piatimi mesiacmi. Televízia dodala, že sa začalo vyšetrovanie s cieľom zistiť, ako došlo k aktivácii výbušniny.

Medzi obeťami výbuchov sú podľa Hizballáhu aj jeho členovia a syn poslanca zastupujúceho šiitské hnutie v libanonskom parlamente. Zranenia podľa zdrojov utrpeli aj vysokopostavení predstavitelia Hizballáhu a príslušníci elitných jednotiek pôsobiacich v rámci hnutia.

Zranených je viac ako 2 700 ľudí

Zrejme koordinované výbuchy pagerov sa odohrali na juhu Libanonu, ako aj na južných predmestiach hlavného mesta Bejrút, ktoré sú baštami Hizballáhu. Podobné správy priniesli iránske médiá aj zo susednej Sýrie, kde podľa nich prišlo o život sedem ľudí.

Výbuchy pagerov si v Libanone podľa aktualizovaných správ vyžiadali životy deviatich ľudí a ďalších približne 2 750 zranených. Podľa saudskoarabského TV kanála al-Hadas približne 500 členov militantnej organizácie Hizballáh má v dôsledku výbuchu poškodený zrak. Vodca libanonského hnutia Hasan Nasralláh už dávnejšie varoval členov hnutia, aby pri sebe nenosili mobilné telefóny, pretože Izrael by ich podľa neho mohol použiť na sledovanie pohybu a na vykonávanie cielených útokov.

Taiwanská spoločnosť tvrdí, že pagery vyrobila firma v Budapešti

Taiwanská spoločnosť Gold Apollo v stredu potvrdila, že ide o jej značku vreckových komunikačných zariadení - tzv. pagerov. Zdôraznila však, že ich vyrobila iná spoločnosť, a to so sídlom v Budapešti, informuje TASR na základe správ agentúr AP a AFP.

Podľa vyhlásenia spoločnosti Gold Apollo pagery AR-924 (používané militantným hnutím Hizballáh) vyrobila a predávala firma BAC Consulting KFT v hlavnom meste Maďarska. "Poskytujeme len oprávnenie na používanie ochrannej známky značky a nijako sa nepodieľame na návrhu či výrobe tohto výrobku," uvádza sa vo vyhlásení.

Odborníci sa domnievajú, že do komunikačných zariadení bol vložený výbušný materiál ešte pred ich doručením v rámci sofistikovanej infiltrácie dodávateľského reťazca. Zakladateľ spoločnosti Hsu Čching-kchuang v stredu novinárom ozrejmil, že jeho spoločnosť mala s BAC Consulting KFT počas uplynulých troch rokov autorizačnú zmluvu. "Táto spoločnosť s nami spolupracuje a zastupuje naše výrobky," povedal Hsu. "Chceli vyrábať aj pagery a opýtali sa, či by mohli používať značku našej spoločnosti," vyhlásil zakladateľ firmy a dodal, že vybuchujúce výrobky navrhla spoločnosť BAC Consulting KFT.

Irán označil výbuchy za "masovú vraždu", viní z nej Izrael

Irán v stredu obvinil Izrael z "masovej vraždy" po utorkových výbuchoch komunikačných zariadení (pagerov), ktoré používa aj libanonské militantné hnutie Hizballáh podporované Teheránom. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP. Hovorca iránskeho ministerstva zahraničných vecí Násir Kanání uviedol, že "odsudzuje teroristický čin sionistického režimu... ako príklad masovej vraždy".

Aj Rusko v stredu odsúdilo smrtiaci útok v Libanone a vyzvalo "všetky zúčastnené strany na zdržanlivosť". "Dôrazne odsudzujeme bezprecedentný útok na spriatelený Libanon a jeho občanov, ktorý predstavuje hrubý zásah do jeho suverenity a vážne spochybnenie medzinárodného práva s použitím nekonvenčných zbraní," uviedla hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Mária Zacharovová. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov zdôraznil, že je "potrebné určiť príčiny a okolnosti incidentu a zároveň identifikovať tých, ktorí za tým stoja".

Pagery použité v Libanone nikdy neboli v Maďarsku, tvrdí Orbánova vláda

Vreckové komunikačné zariadenia, tzv. pagery, ktoré boli použité pri hromadných výbuchoch v Libanone, nikdy neboli v Maďarsku, uviedla vláda maďarského premiéra Viktora Orbána v stredajšom vyhlásení, píše TASR podľa agentúry Reuters. Taiwanská firma vyrábajúca pagery Gold Apollo v stredu vyhlásila, že model pagerov použitý pri útoku proti Hizballáhu vyrobila spoločnosť BAC Consulting so sídlom v Budapešti a že ona maďarskej spoločnosti iba poskytla licenciu na svoju značku, pričom s výrobou nemala nič spoločné.

Spoločnosť BAC Consulting na telefonáty a e-maily agentúry Reuters v stredu nereagovala. "Maďarské orgány zistili, že predmetná spoločnosť je sprostredkovateľská spoločnosť, ktorá v Maďarsku nemá žiadnu výrobňu ani inú prevádzkareň," uviedol hovorca vlády Zoltán Kovács na sociálnej sieti Facebook. "V Maďarsku má na uvedenej adrese jedného prevádzkového riaditeľa a zmieňované zariadenia nikdy neboli v Maďarsku," dodal.

Maďarské orgány národnej bezpečnosti budú na ďalšom vyšetrovaní spolupracovať so všetkými zapojenými službami medzinárodných partnerov a partnerskými organizáciami, uviedol Kovács s tým, že daná otázka nepredstavuje hrozbu pre národnú bezpečnosť.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy