Jasno
24°
Bratislava
Konštantín
19.9.2024
Nový variant covidu sa šíri Európou: Vedci varujú, že je výrazne nákazlivejší
Zdielať na

Nový variant covidu sa šíri Európou: Vedci varujú, že je výrazne nákazlivejší

EURÓPA / Nový variant covidu-19 sa rýchlo šíri po európskych krajinách a podľa odborníkov by mohol byť ďalším, ktorý sa stane dominantným, informoval web TN.cz. Stále ide o mutáciu omikronu, pričom aktuálne vakcíny by mali byť proti nej účinné.

V Európe sa šíri nový variant covid-19 označený ako XEC. Ide o hybrid dvoch subvariantov, KS.1.1 a KP.3.3, ktoré sú v súčasnosti na kontinente dominantné, uvádza web TN.cz podľa Euronews. Podľa odborníkov by táto nová mutácia mohla byť tou, ktorá "prevezme velenie". "V tejto chvíli sa zdá, že variant XEC bude mať najväčšiu šancu na to, aby sa presadil," uviedol na sieti X americký kardiológ Eric Topol.

Podľa denníka The Independent vedci už v auguste predpovedali, že tento variant by sa mohol rýchlo šíriť v priebehu niekoľkých týždňov alebo mesiacov. Dáta naznačujú, že XEC sa každým dňom šíri rýchlejšie a má výhodu oproti starším mutáciám. Prvýkrát bol variant XEC zaznamenaný v júni v Berlíne a teraz sa rýchlo šíri po Európe, Severnej Amerike a Ázii. V auguste zaznamenali v Slovinsku vysoký podiel infekcií týmto variantom, pričom viac ako desať percent nakazených malo XEC.

Podľa údajov Scripps Research inštitútu tvorí XEC približne jedno percento všetkých analyzovaných vzoriek v Slovinsku, Belgicku, Nemecku a Holandsku. Mutácia sa už objavila aj v Spojenom kráľovstve, Dánsku, Francúzsku, Írsku, Švédsku, Taliansku a Španielsku. "Som presvedčený, že nikto nemôže povedať, či sa vyskytuje alebo nevyskytuje v Českej republike. Nemáme dostatok dôkazov o tom, či je klinicky závažnejší," povedal pre TN.cz epidemiológ Roman Chlíbek.

Tvrdenia, že sa bude nový variant šíriť rýchlejšie ako tie predchádzajúce, sa podľa neho dlhodobo opakujú. "Podstatné je, že na vakcinačnej stratégii sa nič nemení, pretože sú to rôzne podrodiny variantu, ktorý je v súčasnej dobe v očkovacej látke," dodal. Príznaky sú podobné ako pri predchádzajúcich variantoch, vrátane horúčky, bolesti hrdla, kašľa, straty čuchu, nechutenstva a bolestí tela. Keďže však ide o mutáciu omikronu, odborníci veria, že aktuálne očkovanie by malo poskytnúť dostatočnú ochranu pred ťažkým priebehom ochorenia a hospitalizáciou.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy