Jasno
24°
Bratislava
Konštantín
19.9.2024
Pozostatky Černobyľu alebo jadrové testy? Pri hraniciach s Ruskom zaznamenali zvýšenú radiáciu
Zdielať na

Pozostatky Černobyľu alebo jadrové testy? Pri hraniciach s Ruskom zaznamenali zvýšenú radiáciu

Zdroj: Profimedia

RUSKO / Nórsky úrad pre radiačnú a jadrovú bezpečnosť (DSA) zaznamenal pri hraniciach s Ruskom zvýšené hodnoty rádioaktívneho Cézia-137. Nórsky spravodajský server The Barents Observer uviedol, že dôvod zvýšených hodnôt nie je známy. Informáciu priniesol portál novinky.cz.

Nóri zaznamenali zvýšené koncentrácie Cézia-137, ktoré vniká po štiepení uránu-235 a iných štiepnych nuklidov v jadrových reaktoroch a jadrových zbraniach, a to na dvoch miestach. Konkrétne na hore Viksjøfjell a v obci Svanhovd, ktorá je v blízkosti ruských hraníc. Informáciu priniesol portál novinky.cz.

Môžu to byť pozostatky Černobyľu alebo jadrové testy

Pre nórske noviny Bredo Møller z oddelenia havarijnej pripravenosti DSA uviedol, že hodnoty nepredstavujú riziko pre ľudí a ani životné prostredie. Nikto zatiaľ presne nevie čo spôsobilo zvýšené hodnoty Cézia-137. Dôvodom môžu však byť lesné požiare. Pozostatky Černobyľskej tragédie sa stále dajú namerať pri lesných požiaroch starých stromov na zasiahnutom vidieky, čo spôsobí, že rádioaktivita sa naďalej šíri v ovzduší. 

Dôvod zvýšených koncentrácie môže však aj byť ruský Rosatom, keďže na súostroví v blízkosti nórskych hraníc testujú raketu na jadrový pohon. Podľa ruských exilových novín Rusi testovali túto raketu celkovo 13-krát a 11 pokusov bolo neúspešných. Jedna z nich sa zrútila v roku 2019 do Barentsovho mora. Pri jej vydvihnutí vybuchla, pri čom zahynulo 7 ľudí. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy