Skoro jasno
24°
Bratislava
Konštantín
19.9.2024
V Libanone hlásia výbuchy vysielačiek, zranenia utrpelo vyše 100 ľudí
Zdielať na

V Libanone hlásia výbuchy vysielačiek, zranenia utrpelo vyše 100 ľudí

BEJRÚT / K ďalším výbuchom došlo v stredu v Libanone vrátane metropoly Bejrút aj iných miest. Libanonské bezpečnostné zdroje potvrdili agentúre DPA, že explodovali vysielačky príslušníkov hnutia Hizballáh. Aj podľa informácií od zdrojov z Hizballáhu sa výbuchy týkajú "bezdrôtových zariadení, ako sú vysielačky", píše TASR.

Libanonské ministerstvo zdravotníctva informovalo, že pri stredajších výbuchoch utrpelo zranenia vyše 100 ľudí. K výbuchom vysielačiek došlo v stredu popoludní na juhu Libanonu a na južných predmestiach Bejrútu, informoval zdroj z prostredia bezpečnosti a svedok, píše agentúra Reuters. Najmenej jedna explózia sa odohrala v blízkosti miesta konania pohrebu, ktorý zorganizoval Hizballáh pre obete výbuchov z predchádzajúceho dňa.

Vysielačky zakúpil Hizballáh podľa zdroja z prostredia bezpečnosti pred piatimi mesiacmi, teda v podobnom čase ako pagery, ktoré v Libanone vybuchovali v utorok. V utorok na viacerých miestach v Libanone koordinovane vybuchli stovky osobných komunikačných zariadení, tzv. pagerov. Zranenia utrpelo približne 2800 ľudí a najmenej 12 ľudí zraneniam podľahlo. Medzi zranenými boli údajne mnohí príslušníci proiránskeho hnutia Hizballáh, ktorí z Libanonu bojujú proti Izraelu, existuje preto podozrenie, že za útokmi stojí Izrael.

Explodovali aj solárne panely

Pri druhej vlne výbuchov osobných komunikačných zariadení v Libanone prišli v stredu o život najmenej deviati ľudia a vyše 300 osôb utrpelo zranenia, informovalo libanonské ministerstvo zdravotníctva, píše TASR na základe správy agentúry AP. V Bejrúte a na juhu krajiny údajne došlo aj k výbuchom solárnych panelov na domoch, píše agentúra AP s odvolaním sa na oficiálnu libanonskú tlačovú agentúru. Pri týchto explóziách utrpelo zranenia najmenej jedna osoba.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy