Skoro jasno
24°
Bratislava
Konštantín
19.9.2024
939. deň na Ukrajine: Parlament upravil rozpočet, zvýšil výdavky na obranu
Zdielať na

939. deň na Ukrajine: Parlament upravil rozpočet, zvýšil výdavky na obranu

KYJEV / Ruské drony v noci útočili na energetické zariadenia v Sumskej oblasti na severovýchode Ukrajiny, oznámili miestne úrady. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters. Ruská protiofenzíva zameraná na opätovné získanie území obsadených Ukrajinou v juhoruskej Kurskej oblasti bola "zastavená", uviedol hovorca ukrajinskej vojenskej správy Olexij Dmytraškivskyj. TASR informuje podľa agentúry AFP. Ukrajinský parlament upravil tohtoročný rozpočet, pričom zvýšil výdavky na obranu v prepočte o ďalších takmer 11 miliárd eur.

Ruské drony opäť útočili na energetické objekty v Sumskej oblasti

Miestne úrady uviedli, že ukrajinská vzdušná obrana zostrelila pri nočnom útoku Ruska 16 dronov. Podľa predbežných informácií nezaznamenali nijaké obete alebo ranených. opakované útoky na energetické objekty v Sumskej oblasti však zaťažujú rozvodný systém. Ruská armáda útočila na energetickú infraštruktúru v Sumskej oblasti. Ukrajinské ministerstvo energetiky uviedlo, že útok spôsobil požiar v elektrickej stanici a prerušili sa dodávky energie pre vyše 281.000 odberateľov. Ruským dronovým útokom čelili v noci viaceré časti Ukrajiny vrátane hlavného mesta Kyjev.

Rovnako aj Ukrajina v noci útočila na územie Ruska. Podľa ruského ministerstva obrany zostrelila protivzdušná obrana nad piatimi ruskými regiónmi 54 dronov. Polovicu z nich zostrelili nad pohraničnou Kurskou oblasťou a zvyšné nad Brianskou, Smolenskou, Oriolskou a Belgorodskou oblasťou. Ruský rezort obrany nespomína Tverskú oblasť, kde podľa miestnych predstaviteľov vypukol v dôsledku ukrajinského dronového útoku požiar v meste Toropec a úrady museli evakuovať niektorých obyvateľov. Miestne úrady neposkytli informácie o možných obetiach a tamojší gubernátor Igor Rudeňa nespresnil ani to, v akom objekte horí. Podľa správ ruských médií z roku 2018 však vláda v Toropci budovala sklad rakiet, munície a výbušnín, všíma si Reuters. Ruskí predstavitelia len zriedkavo informujú o plnom rozsahu škôd spôsobených ukrajinskými útokmi a Reuters upozorňuje, že nedokázal nezávisle overiť tvrdenia miestnych predstaviteľov o útokoch.

Postup Ruska v Kurskej oblasti bol "zastavený", tvrdí Ukrajina

"Pokúsili sa útočiť od strán, tam ich však zastavili," spresnil pre AFP. "Situácia bola stabilizovaná a dnes je všetko pod kontrolou," dodal. Dmytraškivskyj pripustil, že na jednom mieste Moskva dosiahla "menší úspech". "Rusi vstúpili do jednej z obcí a začali bojovať o ďalšiu," uviedol. Pri ruských protiútokoch podľa neho zahynulo 23 civilistov. Agentúra AFP pripomína, že tieto tvrdenia nedokázala overiť.

Ukrajinský predstaviteľ taktiež vyhlásil, že v oblastiach obsadených ukrajinskými jednotkami sa nachádza "niekoľko tisíc" ruských civilistov. Podotkol, že v niektorých okupovaných obciach žije aj viac ako 500 ľudí. Rusko sa k počtu civilistov na obsadených územiach doteraz nevyjadrilo. Uviedlo iba, že z oblasti ušlo približne 13.000 ľudí, pripomína AFP. V rozhovore taktiež uviedol, že civilisti nemôžu okupovanú oblasť opustiť, pretože "situácia musí zostať pod kontrolou." Po území sa však podľa neho môžu pohybovať. Môžu sa "navštevovať, najesť sa, stretnúť sa, okopávať zemiaky, pracovať v záhrade," uviedol. Jediný spôsob, ako by sa civilistom mohlo umožniť odísť na územie kontrolované Ruskom, by podľa neho bol, ak by sa Ukrajina a Rusko "prostredníctvom medzinárodných organizácií, ktoré sa zaoberajú týmito otázkami, dohodli na otvorení zeleného koridoru pod dohľadom pozorovateľov."

Dmytraškivskyj upresnil, že jedlo a ďalšie zásoby sa na okupované ruské územia dovážajú zo susednej ukrajinskej Sumskej oblasti. "Sumská regionálna správa prideľuje príspevky na chlieb každý týždeň. Ozbrojené sily poskytujú vodu, administratíva potravinové balíčky," podotkol a dodal, že na okupovaných územiach "nefunguje nič, žiadne obchody, žiadna lekáreň, nič." Ukrajinská armáda podnikla prekvapivý prienik do pohraničnej Kurskej oblasti na území Ruska 6. augusta a tvrdí, že tam obsadila desiatky obcí a miest vrátane pohraničného mesta Sudža. Rusko až minulý týždeň oznámilo, že podniklo protiofenzívu s cieľom vytlačenia ukrajinských jednotiek z Kurskej oblasti. Moskva zároveň tvrdí, že opätovne ovládla niektoré jej časti.

Ukrajinský parlament upravil tohtoročný rozpočet, zvýšil výdavky na obranu

Celkové rozpočtové výdavky tak boli zvýšené na rekordných viac než 80 miliárd eur. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters. Poslanec Jaroslav Železňak zo strany Holos povedal, že celkové výdavky boli zvýšené na rekordných 3,73 bilióna hrivien, čo v prepočte predstavuje zhruba 90 miliárd USD (80,8 miliardy eur). Výdavky na obranu sa zvýšili o 500 miliárd hrivien, čo v prepočte predstavuje 12 miliárd USD (10,77 miliardy eur). Okrem zvýšenia výdavkov na nákup munície Ukrajina potrebuje aj viac financií na platy vojakov. Minister obrany Rustem Umerov povedal, že na mzdy vojakov a príspevky pre ich rodiny pôjde 274,4 miliardy hrivien. Ďalšie desiatky miliárd hrivien plánuje vláda vyčleniť na modernizáciu armády. Ako uviedla predsedníčka rozpočtového výboru parlamentu Roksolana Pidlasová, každý deň bojov stojí Kyjev približne 140 miliónov USD.

​Ukrajinské ministerstvo financií informovalo, že za osem mesiacov vzrástli rozpočtové výdavky medziročne o takmer 11 percent na 2,1 bilióna hrivien. Výdavky zahrnovali takmer 966 miliárd hrivien na platy vojakov, muníciu, výstroj a iné potreby armády. S cieľom získať potrebné financie na ďalšie výdavky pre armádu do konca roka vláda plánuje zvýšenie daní a časť financií si chce požičať na domácom trhu. Vláda chce zvýšiť vojnovú daň pre obyvateľstvo z terajších 1,5 percenta na 5 percent. Zároveň plánuje predstaviť dodatočné s vojnou súvisiace dane pre podnikateľov. Parlament vyššie dane predbežne schválil a očakáva sa, že ich potvrdí aj v poslednom čítaní, ktoré sa uskutoční buď koncom septembra, alebo začiatkom októbra. Zmeny v daniach by mali podľa zdrojov z vlády priniesť tohtoročnému ukrajinskému rozpočtu približne 58 miliárd hrivien a do rozpočtu na budúci rok ďalších 137 miliárd hrivien.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy