Skoro jasno
16°
Bratislava
Konštantín
19.9.2024
Výbuchy pagerov sa dajú považovať za vyhlásenie vojny. Zomrelo už pri nich 37 ľudí
Zdielať na

Výbuchy pagerov sa dajú považovať za vyhlásenie vojny. Zomrelo už pri nich 37 ľudí

BEJRÚT / Výbuchy tisícov komunikačných zariadení v stredu a v utorok v Libanone boli bezprecedentnou ranou pre hnutie Hizballáh. Podľa tlačových agentúr to vo štvrtok 19. septembra v televíznom prejave uviedol šéf Hizballáhu Hasan Nasralláh. Izrael tým podľa neho prekročil všetky medze a chcel zabiť na 5000 ľudí. Výbuchy sa dajú považovať za vyhlásenie vojny a Izrael sa dočká odplaty, vyhlásil Nasralláh. Podľa neho Hizballáh bude bojovať s Izraelom, kým sa neskončia boje v Pásme Gazy.

Krátko pred začiatkom Nasralláhovho prejavu izraelská armáda ohlásila nové údery na Hizballáh a v Bejrúte bolo počuť prelet izraelských bojových lietadiel, uviedla agentúra Reuters. Nasralláh hovoril z bližšie neurčenej lokality. Hizballáh zvyčajne organizuje sústredenie svojich priaznivcov, ktorí prejav sledujú na televíznych obrazovkách.

Nasralláh priznal, že Hizballáh dostal "vážnu a bezprecedentnú ranu". Podľa neho Izrael chcel v utorok a v stredu zabiť až 5-tisíc ľudí. "Nepriateľ prekročil všetky medze a červené línie," dodal šéf Hizballáhu. Podľa neho sa výbuchy dajú považovať za vyhlásenie vojny či vojnový zločin. Izrael za ne dostane "hrozný trest a správnu odplatu," dodal Nasralláh. Odmietol však spresniť spôsob, miesto či časový rámec odozvy.

Izrael sa k utorkovým a stredajším výbuchom telekomunikačných zariadení v Libanone neprihlásil. Médiá však špekulujú, že za výbuchmi stoja izraelské tajné služby. Explózia podľa poslednej bilancie spôsobili 37 úmrtí a zranenia tisícok ľudí.

Podľa Nasralláha zvýšil Hizballáh svoju bojovú pohotovosť. Výbuchy sa podľa neho nedotkli velenia organizácie a ani nepovedú k jej kolapsu. Dodal, že velitelia Hizballáhu nepoužívali typy zariadení, ktoré explodovali. Hizballáh ostreľoval sever Izraela od októbra minulého roka, keď začala izraelská ofenzíva v Pásme Gazy proti teroristickej organizácii Hamas. Tá je spojencom Hizballáhu. Útoky viedli k evakuácii časti obyvateľov na severe Izraela a izraelskí predstavitelia tvrdia, že ich prioritou je obnovenie bezpečnosti v tomto regióne.

Nasralláh povedal, že Hizballáh bude pokračovať s útokmi až do zastavenia bojov v Pásme Gazy. Podľa neho Izrael nebude dovtedy schopný zaručiť bezpečný návrat obyvateľov na izraelský sever. "Jediným spôsobom je zastaviť agresiu proti ľuďom v Pásme Gazy a na Západnom brehu Jordánu," povedal Nasralláh na adresu Izraela.

Vzájomné ostreľovanie Hizballáhu a izraelskej armády cez hranicu si od októbra vyžiadalo na izraelskej strane smrť piatich desiatok ľudí, vrátane civilistov. Na libanonskej strane kvôli tomu zomreli desiatky civilistov a na 470 členov Hizballáhu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy