Jasno
22°
Bratislava
Ľuboslav, Ľuboslava
20.9.2024
Leyenová navštívila Kyjev. EÚ podporí Ukrajinu v hodnote 160 miliónov eur
Zdielať na

Leyenová navštívila Kyjev. EÚ podporí Ukrajinu v hodnote 160 miliónov eur

KYJEV / Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová v piatok 20. 9. oznámila, že pricestovala do ukrajinského hlavného mesta Kyjev, kde sa stretne s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským a ďalšími predstaviteľmi krajiny.

Rokovať bude o podpore EÚ pre Ukrajinu, jej pripravenosti na zimu, obrane či pôžičkách od štátov G7. "Moja ôsma návšteva Kyjeva prichádza v čase, keď sa čoskoro začne vykurovacia sezóna a Rusko sa aj naďalej zameriava na energetickú infraštruktúru (Ukrajiny)," uviedla von der Leyenová na sociálnej sieti X.

Pomoc vo výške 160 miliónov eur

Predsedníčka EK vo štvrtok ozrejmila, že 160 miliónov eur z ruských zmrazených aktív sa vyčlení na pokrytie humanitárnych potrieb Ukrajiny počas tejto zimy.

Rusko vyradilo z prevádzky približne deväť gigawattow (GW) ukrajinskej energetickej infraštruktúry, čo podľa von der Leyenovej predstavuje "energetický ekvivalent troch pobaltských štátov". Podľa jej slov je cieľom EÚ obnoviť 2,5 GW výrobnej kapacity a zároveň zvýšiť vývoz s cieľom dodať Ukrajine dva GW energie.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy