Jasno
23°
Bratislava
Ľuboslav, Ľuboslava
20.9.2024
Južná Amerika čelí najhorším požiarom za posledných 15 rokov
Zdielať na

Južná Amerika čelí najhorším požiarom za posledných 15 rokov

Archívne video Archívna reportáž

TAKTO POŽIARE PUSTOŠIA BALKÁN A ŠPANIELSKO

BRAZÍLIA / Južná Amerika sa tento rok potýka s najhoršími lesnými požiarmi za 15 rokov, podľa brazílskeho inštitútu INPE bolo od januára do polovice septembra v tomto regióne zaznamenaných na 350 400 požiarov, z toho viac ako polovica v Brazílii.

Dym z lesných požiarov zasiahol v posledných týždňoch asi 60 percent územia tejto najväčšej latinskoamerickej krajiny. Podľa denníka El País zaznamenali v Brazílii od začiatku roka na 190.000 lesných požiarov, čo je už toľko, čo za celý minulý rok.

Od januára do augusta požiare v Brazílii zničili asi 11,4 milióna hektárov, čo je takmer trojnásobok rozlohy Švajčiarska, uviedla francúzska rozhlasová stanica RFI. Zhruba polovica porastov zničených od začiatku roka sa nachádza v Amazonii. V tejto oblasti, kde je najväčší dažďový prales sveta, len v septembri evidujú už na 31 400 požiarov, čo je o tretinu viac ako v roku 2019, keď bol prezidentom krajne pravicový prezident Jair Bolsonaro, široko kritizovaný za nedostatočný boj proti odlesňovaniu pralesa označovaného za "zelené pľúca" planéty.

Súčasný ľavicový prezident Luiz Inácio Lula da Silva presadil viaceré opatrenia v snahe odlesňovania zbrzdiť, čo sa mu darí. Napríklad od vlaňajšieho augusta do konca tohto júla bolo v krajine odlesnená o takmer polovicu menšia plocha ako o rok skôr.

Vláda nebola úplne pripravená

Prezident Lula však tento týždeň priznal, že vláda "nebola stopercentne pripravená" na takú veľkú vlnu požiarov, a sľúbil vyčleniť ďalšie prostriedky na boj s nimi. Počty lesných požiarov v Brazílii sú stále ďaleko rekordu v roku 2007, keď ich za celý rok zaznamenali na 394.000. Teraz je ale situácia zložitá aj preto, že horieť začína v rôznych regiónoch krajiny skoro v rovnakom čase, povedala agentúre AFP Ane Alencarová z inštitútu pre výskum Amazonie (IPAM).

K veľkej vlne požiarov prispieva sucho, ktoré je v Brazílii teraz najhoršie od roku 1950 a s ktorým sa stretávajú na asi 60 percentách jej územia. Podľa meteorológov by malo trvať ešte najmenej do polovice októbra. Ministerka životného prostredia Marina Silvaová situáciu pripisuje klimatickej zmene.

Rieky vysychajú, zvieratá trpia

Rieky v Brazílii vysychajú, zvieratá trpia smädom a niektoré zomierajú kvôli popáleninám. Dym z požiarov zahaľuje dymom mesta a spôsobuje mnohým ľuďom respiračné problémy. Požiare ohrozujú tiež desiatky domorodých kmeňov v Amazonii, napísala tento týždeň agentúra EFE.

Za veľkú časť lesných požiarov v Brazílii môžu firmy a ľudia, ktorí vyparujú lesy, aby mali ďalšie územie pre chov dobytka či inú poľnohospodársku činnosť. Normálne je na to potrebné povolenie miestnych úradov, mnohí to ale robia ilegálne. V súčasnej situácii podľa RFI platí zákaz pre celú krajinu. Prokuratúra podľa vlády vyšetruje vyše päťdesiat ľudí kvôli vzniku lesných požiarov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy