Jasno
23°
Bratislava
Matúš
21.9.2024
V Mníchove sa začal 189. ročník pivného festivalu Oktoberfest
Zdielať na

V Mníchove sa začal 189. ročník pivného festivalu Oktoberfest

Zdroj: TASR

MNÍCHOV / V Mníchove sa v sobotu 21. septembra začal 189. ročník pivného festivalu Oktoberfest. Primátor bavorskej metropoly Dieter Reiter napoludnie narazil prvý sud, rovnako ako vlani mu na to stačili dva údery. Sviatok piva potrvá do 6. októbra a navštívi ho podľa odhadu šesť miliónov ľudí z Nemecka i zahraničia vrátane Česka. Tuplák zlatistého moku sa bude tento rok predávať za cenu od 13,60 do 15,30 eura, hranicu 15 eur prekonala cena tento rok po prvý raz. Kvôli nedávnym teroristickým útokom v Solingene a v Mníchove panujú pri vstupoch aj vo vnútri rozľahlého areálu na Tereziánskej lúke sprísnené bezpečnostné opatrenia.

"O'zapft is!" zvolal Reiter. Oznámil tak, že je narazené a že Oktoberfest oficiálne začal. Podľa tradície v obrovskom festivalovom stane rodiny Schottenhamelov narazil pípu drevenou palicou. Prvé pivo po narazení suda dostal tradične bavorský premiér Markus Söder, ktorý si následne s Reiterom pripil na šťastný a pokojný priebeh festivalu.

Minulý rok návštevníci vypili milióny litrov

Areál, v ktorom sa Oktoberfest koná, má 34,5 hektára. Okrem pivných stanov, z ktorých najväčšie majú vnútornú kapacitu približne 6000 hostí, sú v ňom rôzne stánky s občerstvením a púťové atrakcie. Pri vstupoch sa tvorili fronty od skorého rána, do narazenia prvého suda v stane rodiny Schottenhamelov ale pivo hostinskí nikomu nenačapovali. Teraz začína tiecť prúdom, v minulom roku sa ho vypilo 6,5 milióna mázov. Máz zodpovedá zhruba litru. Zatiaľ čo vlani však najdrahší tuplák vyšiel na 14,90 eura, tento rok je to 15,30 eura. Lacné však nie sú ani nealkoholické nápoje. Priemerná cena litra minerálnej vody je 10,48 eura (267 Sk), litra limonády 11,67 eura (293 Sk). Na rozdiel od pitia alkoholu je v celom areáli výslovne zakázané fajčenie marihuany. Bavorská vláda to na verejných festivaloch zakázala krátko po tohtoročnej čiastočnej legalizácii marihuany v Nemecku.

K Oktoberfestu neodmysliteľne patrí tiež takzvaný dirndl, teda bavorský ženský odev inšpirovaný krojom, a u mužov kožené nohavice. Hoci sa odvoláva na tradičné selské šaty, podlieha dirndl módnym trendom. Tento rok sú v kurze farby fialová, mätová a šalviová, kráľovská modrá a tmavočervená. Podľa šéfa reťazca obchodov s dirndlami Angermaier Axela Munza nemožno urobiť chybu ani pri voľbe čierneho kroja, ktorý je podľa neho nadčasový.

Pre teroristické hrozby prisnili bezpečnostné opatrenia

Na bezpečnosť návštevníkov bude dohliadať asi 600 policajtov a 2000 pracovníkov bezpečnostných agentúr. Po prvý raz sa návštevníci musia pripraviť na náhodné vstupné kontroly a na prípadné prehliadky s detektorom kovov. Zakázané je nosiť do areálu veľkú batožinu, nože a sklenené fľaše. Konkrétne nebezpečenstvo podľa bavorského ministra vnútra Joachima Herrmanna návštevníkom nehrozí, všeobecne je ale podľa neho riziko islamistického terorizmu vysoké.

Začiatok festivalu spadá do októbra 1810, kedy po svadbe usporiadali bavorský korunný princ Ľudovít a jeho manželka Tereza Sasko-Hildburghausenská pre obyvateľov kráľovstva na lúke za Mníchovom slávnosť s konským dostihom. Podujatie malo úspech a začalo sa konať pravidelne ako Októbrová slávnosť. Svoj názov si udržala aj po tom, čo kvôli teplejšiemu počasiu jej začiatok organizátori posunuli na september. Stávka na skorší začiatok slávnosti vyšla organizátorom aj tento rok, v Mníchove má celý víkend svietiť slniečko a teploty sa dostanú k dvadsiatim stupňom.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy