Jasno
17°
Bratislava
Matúš
21.9.2024
942. deň na Ukrajine: Ruské úrady po dronovom útoku uzavreli časť diaľnice a museli evakuovať ľudí
Zdielať na

942. deň na Ukrajine: Ruské úrady po dronovom útoku uzavreli časť diaľnice a museli evakuovať ľudí

KYJEV / Ukrajinská armáda pokračuje v útokoch na veľké muničné sklady na ruskom území. V sobotu zasiahla jeden v Tverskej oblasti a druhý v Krasnodarskom kraji. Ruské sily v noci opäť ostreľovali Charkov. Pri troch útokoch sa zranilo najmenej 15 ľudí. Troch mŕtvych vrátane 12-ročného chlapca hlásia z rodiska ukrajinského prezidenta Zelenského Kryvij Rih. Rezidenčnú štvrť mesta zasiahla ruská raketa. Ukrajina zakázala úradníkom, vojakom a zamestnancom vo vybraných odvetviach používať aplikáciu Telegram na ich oficiálnych zariadeniach. Dôvodom sú obavy zo špionáže zo strany Ruska.

Ruské úrady po dronovom útoku uzavreli časť diaľnice a museli evakuovať ľudí

Ruské úrady dočasne uzavreli v sobotu 21. septembra časť diaľnice v Tverskej oblasti pri meste Toropec na severozápade Ruska, po tom, čo Ukrajina v noci zaútočila na Rusko s vyše 100 dronmi. V Krasnodarskom kraji po útoku, ktorý spôsobil požiar, museli zase evakuovať stovky ľudí. TASR o tom informuje podľa správ agentúry Reuters a AP.

Ruské úrady uviedli, že uzatvorili skoro ráno približne 100-kilometrový úsek diaľnice M9 v Tverskej oblasti, aby zaistili bezpečnosť cestnej premávky. Úrady nešpecifikovali príčinu uzatvorenia časti diaľničného úseku. Podľa príspevkov na sociálnej sieti Telegram však bol pri ukrajinskom útoku zasiahnutý sklad rakiet neďaleko mesta Toropec, všíma si agentúra AP.

Neoverené zábery, ktoré kolujú na Telegrame, zachytávajú plamene na nočnej oblohe a kúdele dymu spôsobené výbuchmi. Zdá sa pritom, že zasiahnutý sklad rakiet sa nachádza len niekoľko kilometrov od iného skladu zbraní, ktorý bol zasiahnutý pri ukrajinskom útoku v stredu, píše AP.

Ruský útok na ukrajinský Kryvyj Rih si vyžiadal tri obete, vrátane jedného dieťaťa

Ruský útok na ukrajinský Kryvyj Rih si v noci na dnes vyžiadal tri obete, vrátane jedného dieťaťa, uviedol server The Kyiv Independent. Agentúra TASS zase s odvolaním sa na ruské ministerstvo obrany napísala, že Rusko nad svojím územím zničilo vyše 100 dronov. Ukrajinská armáda podľa agentúry Ukrinform zničila dva veľké vojenské sklady v Rusku.

Rezidenčná štvrť v meste Kryvyj Rih, ktoré leží v Dnepropetrovskej oblasti, podľa ukrajinských úradov zasiahla ruská raketa, ktorá zničila dva domy a okolo 20 ďalších poškodila. Zabila 12-ročného chlapca a dve ženy vo veku 75 a 79 rokov. Zranenia utrpeli traja ďalší ľudia, vrátane 17-ročného mladíka. Všetci sú v nemocnici so stredne ťažkými poraneniami.

Celkovo si za posledných 24 hodín ruské útoky na Ukrajine vyžiadali osem životov a 53 zranených, napísal The Kyiv Independent. Ukrajinský útok podľa Kyjeva zasiahol vojenské sklady v Krasnodarskom kraji a v Tverskej oblasti. Prvý z objektov pritom podľa ukrajinskej armády bol jedným z kľúčových zariadení v logistike ruskej armády.

Rusko podľa Kyjeva chystá útoky na ukrajinskú jadrovú energetiku

Rusko podľa ukrajinských spravodajských služieb plánuje pred príchodom zimy útoky na ukrajinskú jadrovú energetiku. Na sieti X to dnes napísal ukrajinský minister zahraničia Andrij Sybiha. Zároveň vyzval Medzinárodnú agentúru pre atómovú energiu (IAEA) a spojencov na vytvorenie stálych monitorovacích misií v ukrajinských jadrových elektrárňach.

"Podľa ukrajinských spravodajských služieb Kremeľ pred zimou pripravuje útoky na kritické objekty ukrajinskej jadrovej energetiky," napísal Sybiha. "Týka sa to najmä otvorených rozvodných zariadení v jadrových elektrárňach a rozvodných staniciach, ktoré sú kľúčové pre bezpečnú prevádzku jadrovej energetiky," dodal.

Šéf ukrajinskej prezidentskej kancelárie Andrij Jermak podľa agentúry Reuters vyzval na rýchlu globálnu reakciu na údajnú hrozbu útoku na jadrové zariadenia na Ukrajine. "Toto je príprava na možný scenár jadrovej katastrofy, Rusko je teroristom," uviedol. "Musia byť zastavení tu a teraz," dodal.

Rusko od jesene 2022 vykonáva vzdušné údery na ukrajinskú energetickú infraštruktúru. Zatiaľ však nezasiahlo žiadne jadrové zariadenia, ktoré sú pod kontrolou Ukrajiny. Už na začiatku invázie na Ukrajinu sa však zmocnilo Záporožskej jadrovej elektrárne na juhovýchode krajiny. Obe strany sa odvtedy opakovane obviňujú z ostreľovania oblastí v blízkosti tejto elektrárne, napísala agentúra Reuters.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy