Jasno
18°
Bratislava
Móric
22.9.2024
943. deň na Ukrajine: Pri útoku na Charkov utrpelo zranenia 12 ľudí a 60 museli evakuovať
Zdielať na

943. deň na Ukrajine: Pri útoku na Charkov utrpelo zranenia 12 ľudí a 60 museli evakuovať

Zdroj: TASR

KYJEV / Ruské sily v sobotu 21. 9. večer zasiahli viacposchodovú obytnú budovu v Charkove, druhom najväčšom meste Ukrajiny. Počas útoku utrpelo zranenia najmenej 12 osôb a 60 obyvateľov museli úrady evakuovať, uviedol primátor mesta Ihor Terechov.

Terechov na platforme Telegram oznámil, že Rusi použili navádzanú bombu a že na mieste prebiehajú záchranné práce. Ukrajinský verejnoprávny telerozhlas Suspilne uviedol, že bomba dopadla na strom pred jedným z vchodov do budovy a došlo k výbuchu a následnému požiaru niekoľkých áut.

Gubernátor Charkovskej oblasti Oleh Syniehubov vyhlásil, že medzi ranenými bolo aj dieťa. Podľa jeho slov Moskva uskutočnila dva útoky na Charkov a jeden ďalší neďaleko mesta Izjum, kde došlo k požiaru dvoch domov.

V piatok 20. 9. ruské sily podnikli tri útoky na Charkov, pri ktorých utrpelo zranenia 15 ľudí. V meste Nikopol zabil v sobotu útok ruského dronu dvoch ľudí, uviedol gubernátor Dnepropetrovskej oblasti Serhij Lysak. Pri ruskom útoku zahynul jeden človek aj v meste Kurachovo, uviedla prokuratúra Doneckej oblasti.

Rusko od začiatku vojny pravidelne útočí na civilné ciele na Ukrajine a na mesto Charkov, ktoré je od hraníc vzdialené len 30 kilometrov, píše agentúra DPA.

Ukrajina tvrdí, že Rusko pred zimou pripravuje útoky na jej jadrové zariadenia

Rusko plánuje pred zimou zaútočiť na jadrové zariadenie na Ukrajine. Vyhlásil to v sobotu ukrajinský minister zahraničných vecí Andrij Sybiha. Zároveň vyzval Medzinárodnú agentúru pre atómovú energiu (MAAE), aby zriadila stále monitorovacie misie v ukrajinských jadrových elektrárňach. "Podľa spravodajských informácií Ukrajiny pripravuje Kremeľ pred zimou útoky na dôležité objekty ukrajinskej jadrovej energetiky," uviedol Sybiha na sociálnej sieti X.

Nespresnil pritom, na základe akých informácií Kyjev dospel k záveru, že Rusko takéto útoky plánuje. Moskva ani MAAE tieto tvrdenia bezprostredne neokomentovali.

Šéf kancelárie ukrajinského prezidenta Andrij Jermak žiadal rýchlu reakciu medzinárodného spoločenstva na hrozbu útokov na jadrové zariadenia. "Tieto prípravy sú možným scenárom jadrovej katastrofy... Krajiny Západu a globálneho Juhu musia na takéto prípravy na teror ostro reagovať," uviedol Jermak na sociálnej sieti Telegram.

Ruský útok spôsobil výpadky dodávok energie v Poltavskej oblasti

Desiatky domácností v ukrajinskej Poltavskej oblasti zostali bez dodávok elektrickej energie po nočnom ruskom dronovom útoku. Oznámil to v nedeľu tamojší oblastný gubernátor Filip Pronin. Úrady v súčasnosti pracujú na obnovení dodávok energií pre odberateľov. Pri ruskom útoku našťastie neutrpel nikto zranenia, doplnil Pronin na sociálnej sieti Telegram.

Ukrajinská protivzdušná obrana v nedeľu ráno hlásila, že zneškodnila 71 z 80 ruských dronov. Ďalších šesť sa podarilo odkloniť z kurzu vďaka prostriedkom elektronického boja.

Rusko v nedeľu zase hlásilo, že v dôsledku ukrajinského dronového útoku v Ruskom ovládanej časti Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny zahynul hasič. Podľa ruského ministerstva pre mimoriadne situácie explodovala nálož dronu, keď 33-ročný hasič Viačeslav Glazunov spolu s kolegami hasil v Novoajdarskom okrese požiar, ktorý vypukol po páde dronu. Jeho dvaja kolegovia utrpeli v dôsledku výbuchu zranenia, cituje ruský rezort agentúra Reuters.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy