Jasno
23°
Bratislava
Zdenka
23.9.2024
Izraelské útoky na juhu Libanonu si vyžiadali najmenej 50 obetí
Zdielať na

Izraelské útoky na juhu Libanonu si vyžiadali najmenej 50 obetí

Zdroj: TASR

BEJRÚT / Pri útokoch izraelskej armády na juhu Libanonu prišlo v pondelok (23.9) o život najmenej 50 ľudí a ďalších viac než 300 utrpelo zranenia. Podľa agentúry AFP o tom informovalo libanonské ministerstvo zdravotníctva. Spresnilo, že ide o najvyššiu dennú bilanciu za takmer rok, čo prakticky denne pokračujú prestrelky v izraelsko-libanonskom pohraničí.

Medzi mŕtvymi a zranenými sú aj deti, ženy a záchranári, uvádza TASR s odvolaním sa na vyhlásenie ministerstva zdravotníctva, ktoré doplnilo, že počet obetí je len predbežný. Útoky izraelskej armády sa podľa medializovaných správ zamerali na 300 lokalít spájaných s činnosťou proiránskeho militantného hnutia Hizballáh v južnom Libanone.

Izraelská armáda pred svojou vojenskou operáciou vyhlásením svojho hovorcu v médiách i prostredníctvom SMS upozornila miestne obyvateľstvo, aby odišlo z miest, ktoré využíva Hizballáh na skladovanie zbraní. Agentúra Reuters v pondelok popoludní informovala, že v reakcii na ostreľovanie lokalít v južnom Libanone a v údolí Bikáa jednotky Hizballáhu odpálili desiatky rakiet na niekoľko postov izraelskej armády na severe Izraela, pri spoločnej hranici s Libanonom.

Spravodajský web The Times od Israel (TOI) dodal, že terčom útoku boli izraelské vojenské základne v blízkosti mesta Safed, ako aj na zariadenie patriace obrannej firme Rafael neďaleko Haify. Podľa izraelskej armády bolo pri týchto útokoch odpálených asi 35 rakiet. V situácii stupňovania eskalácie najvyšší predstaviteľ šiitského islamu v Iraku ajatolláh Alí Sistání v pondelok vyzval vynaložiť všetko možné úsilie na ukončenie izraelskej "barbarskej agresie a na ochranu libanonského ľudu".

Súvisiace články

Najčítanejšie správy