Oblačno
14°
Bratislava
Ľuboš, Ľubor
24.9.2024
944. deň na Ukrajine: Pri ruskom útoku v Chersonskej oblasti zahynula žena
Zdielať na

944. deň na Ukrajine: Pri ruskom útoku v Chersonskej oblasti zahynula žena

KYJEV / Najmenej deväť ľudí utrpelo zranenia pri ruských vzdušných útokoch na mesto Záporožie na juhovýchode Ukrajiny, uviedli zástupcovia Ukrajiny. Rusko v noci na pondelok vypálilo na Ukrajinu dve riadené strely Ch-59/69 a štyri bezpilotné lietadlá typu Šáhid, oznámili ukrajinské vzdušné sily. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters. Jedna žena zahynula pri ruskom útoku na juhoukrajinskú Chersonskú oblasť a ďalších sedem osôb utrpelo zranenia, oznámil v tamojší gubernátor Olexandr Prokudin. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

Ruské útoky na Záporožie si vyžiadali najmenej deväť zranených

Záchranné zložky evakuovali obyvateľov z niekoľkých poškodených bytových domov, uviedlo ukrajinské ministerstvo vnútra prostredníctvom sociálnej siete Telegram. Podľa predbežných informácií použilo Rusko na útok riadené bomby KAB, dodalo ministerstvo vnútra. Ukrajinské záchranné zložky zverejnili na svojej stránke na sociálnej sieti Facebook video, ktoré zachytáva záchranárov pri pokuse o uvoľnenie dverí do bytu blokovaných troskami.

Zachytáva tiež ošetrovanie zranených ľudí v noci pred poškodenou obytnou budovou. Agentúra Reuters nedokázala správy nezávisle overiť. Ruská strana bezprostredne neposkytla žiadny komentár. Obe strany odmietajú, že pri útokoch cielia na obytné budovy, od začiatku ruskej vojenskej agresie proti Ukrajine vo februári 2022 však napriek tomu prišli o život tisíce civilistov, väčšinou Ukrajincov.

Rusko počas noci útočilo na Ukrajinu dronmi i raketami

Tri drony boli zostrelené v Sumskej oblasti, uviedli vzdušné sily Ukrajiny na Telegrame. Ďalší dron a dve rakety "nedosiahli svoje ciele v dôsledku aktívnej protilietadlovej raketovej obrany obranných síl Ukrajiny," dodali. Vo svojom príspevku nehlásili žiadne škody ani obete. Rusko podniklo najmenej sedem útokov na Záporožskú oblasť a mesto Záporožie, oznámil tamojší gubernátor Ivan Fedorov. Útok na Záporožie si podľa gubernátora vyžiadal najmenej 16 zranených vrátane 15-ročného chlapca. Štyri ženy sú po útoku hospitalizované a sú v stredne ťažkom stave, napísal gubernátor na Telegrame.

Poškodených bolo podľa Fedorova 13 výškových budov, vzdelávacie inštitúcie, autá, garáže a domy. Za posledný deň podnikli ruské sily 363 leteckých a pozemných útokov na 12 dedín v tejto oblasti, uviedol gubernátor. Obe strany popierajú, že by sa pri svojich útokoch zameriavali na civilistov, avšak od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu vo februári 2022 zahynuli tisíce civilistov, z toho prevažne Ukrajinci, píše Reuters.

Pri ruskom útoku v Chersonskej oblasti zahynula žena

Gubernátor na Telegrame oznámil, že v Chersone ruská paľba a nálety zasiahli obytné budovy, pričom zahynula jedna 61-ročná žena. Podľa Produkina ruská armáda zasiahla administratívnu budovu, banku, viacposchodovú budovu a 20 domov. "Okupanti tiež poškodili plynovod, autobusy a súkromné autá," napísal gubernátor.

Rusko podniklo najmenej sedem útokov na Záporožskú oblasť a mesto Záporožie, oznámil tamojší gubernátor Ivan Fedorov. Útok na Záporožie si podľa gubernátora vyžiadal najmenej 16 zranených vrátane 15-ročného chlapca. Časť územia v Chersonskej aj Záporožskej oblasti je pod ruskou kontrolou, pripomína Reuters. Ukrajinské vzdušné sily oznámili, že v noci zostrelili tri bezpilotné lietadlá vypálené z Ruska. Ďalší dron a dve rakety svoje ciele nedosiahli.

Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že jeho sily zneškodnili osem ukrajinských dronov nad Kurskou a Belgorodskou oblasťou, ktoré hraničia s Ukrajinou. K útokom došlo v čase, keď je ukrajinský prezident Voldoymy Zelenskyj v Spojených štátoch, kde sa zúčastní na zasadnutí Valného zhromaždenia OSN. Očakáva sa tiež, že prezidentovi USA Joeovi Bidenovi predstaví svoj "plán víťazstva" – stratégiu pre vojnu s Ruskom. Predpokladá sa i stretnutie s oboma hlavnými kandidátmi prezidentských volieb - demokratkou Kamalou Harrisovou a republikánom Donaldom Trumpom.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy