Zatiahnuté
17°
Bratislava
Ľuboš, Ľubor
24.9.2024
Izrael zasiahol desiatky cieľov v Libanone. Hizballáh sa prihlásil k zodpovednosti za odvetu
Zdielať na

Izrael zasiahol desiatky cieľov v Libanone. Hizballáh sa prihlásil k zodpovednosti za odvetu

Archívna reportáž

Explózie komunikačných zariadení Hizballáhu

JERUZALEM / Izraelská armáda v noci pri náletoch v južnom Libanone zasiahla desiatky cieľov. Sekundárne explózie naznačujú, že v týchto budovách boli uložené zbrane patriace zrejme militantnému hnutiu Hizballáh. Uvádza sa to vo vyhlásení izraelskej armády, z ktorého citovala agentúra Reuters, píše TASR.

Izraelská armáda okrem toho podnikla aj nálet na bunku Hizballáhu, z ktorej bola počas noci ostreľovaná oblasť okolo izraelského mesta Afula ležiaceho v Severnom dištrikte. Izraelská armáda pri tomto útoku zničila dané odpaľovacie zariadenia. Pre raketovú paľbu z pozícií Hizballáhu bol v noci na utorok i v utorok ráno na severe Izraela vyhlásený poplach vo viacerých lokalitách. Izraelské vojenské zdroje citované miestnymi spravodajskými médiami v utorok uviedli, že z Libanonu bolo v noci odpálených najmenej 20 rakiet, pričom niektoré boli zneškodnené a iné pristáli na otvorených priestranstvách.

​Hizballáh medzičasom zverejnil vyhlásenie, v ktorom sa prihlásil k zodpovednosti za šesť raketových útokov na vojenské zariadenia v severnom Izraeli, vrátane dvoch letísk a továrne na výbušniny. Tieto útoky boli podľa Hizballáhu uskutočnené na podporu palestínskeho ľudu v Pásme Gaze a jeho odvážneho odporu, ako aj na obranu Libanonu. Vo vyhlásení Hizballáhu sa uvádza, že jedným z jeho terčov bolo letisko Megido západne od mesta Afula, ktoré je podľa Izraela využívané prevažne na civilné účely.

​Tieto lokality bola počas noci trikrát zasiahnuté raketami Fadí 1 a Fadí 2. Ide vôbec o prvý prípad, keď Hizballáh cielil na letisko, ktoré sa nachádza 30 kilometrov od libanonských hraníc. Ďalšími terčmi útokov Hizballáhu boli letecká základňa Ramat David a základňa Amos, ktorá je kľúčovým logistickým uzlom pre izraelské vojenské operácie na severe Izraela. Hizballáh vo svojom vyhlásení dodal, že zásah dostala aj továreň na výbušniny v meste Zichron Ja'akov severne od Cézarey, vzdialená asi 60 kilometrov od libanonských hraníc.

​Rakety Fadí nasadil Hizballáh v konflikte s Izraelom prvýkrát 22. septembra. Sú pomenované po príslušníkovi Hizballáhu Fadím Hasanovi Tawílovi, ktorý bol Izraelom zabitý v roku 1987. Bol bratom Wisáma Tawíla, veliteľa elitných jednotiek Hizballáhu - Radwán, ktorý prišiel o život v januári 2024 pri údajnom izraelskom dronovom útoku na juhu Libanonu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy