Oblačno
18°
Bratislava
Cyprián
27.9.2024
946. deň na Ukrajine: Ukrajina nikdy neprijme dohodu o prímerí nanútenú zvonka, tvrdí Zelenskyj
Zdielať na

946. deň na Ukrajine: Ukrajina nikdy neprijme dohodu o prímerí nanútenú zvonka, tvrdí Zelenskyj

NEW YORK / KYJEV / Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v stredu vo Valnom zhromaždení OSN v New Yorku vyhlásil, že jeho krajina nikdy neprijme dohodu o prímerí s Ruskom, ktorú jej nanútia zvonka. Spochybnil tiež motiváciu Číny a Brazílie, pokiaľ ide o naliehanie na rozhovory s Moskvou. TASR o tom informuje na základe správ agentúr AFP a Reuters.

Podľa slov prezidenta Ukrajinci nikdy neprijmú a nepochopia, prečo by sa im teraz niekto snažil vnucovať "brutálnu koloniálnu minulosť". "Nebudete posilňovať svoju moc na úkor Ukrajiny," zdôraznil prezident na adresu Číny a Brazílie. "Keď niektorí navrhujú alternatívy, polovičaté plány urovnania, takzvané súbory zásad, nielenže ignorujú záujmy a utrpenie Ukrajincov... ale tiež dávajú (ruskému prezidentovi Vladimirovi) Putinovi politický priestor na to, aby pokračoval vo vojne," ozrejmil Zelenskyj.

Ukrajinská hlava štátu na zasadnutí Valného zhromaždenia OSN zároveň obvinila Putina z plánovania útoku na ukrajinské jadrové elektrárne a varovala pred katastrofickými následkami. "Nedávno som dostal ďalšiu alarmujúcu správu od našich spravodajských služieb. Zdá sa, že Putin teraz naozaj plánuje útoky na naše jadrové elektrárne a infraštruktúru s cieľom odstaviť závody od elektrickej energie," vyhlásil Zelenskyj.

J. Blanár vystúpil v BR OSN, vyzval na mierové riešenie konfliktu na Ukrajine

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Juraj Blanár (Smer-SD) v noci na stredu vystúpil v Bezpečnostnej rade (BR) OSN a vyzval svetové mocnosti na mierové riešenie konfliktu na Ukrajine. Jeho vystúpenie umožnilo Slovinsko ako predsednícky štát BR, ktoré vyzvalo susedov Ukrajiny, aby sa k prebiehajúcemu konfliktu vyjadrili, informuje z New Yorku osobitný spravodajca TASR.

Blanár na úvod zdôraznil, že SR podporuje zvrchovanosť a územnú celistvosť Ukrajiny v jej medzinárodne uznaných hraniciach. "Hranice musia byť rešpektované a nesmú byť menené silou," uviedol. Pripomenul, že SR neuznala jednostranné vyhlásenie nezávislosti Kosova a rovnako neuznáva ruskú anexiu Krymu a ďalších štyroch oblastí na východe Ukrajiny.

Poukázal, že ani dva a pol roka od začiatku vojny na Ukrajine sa neobjavil záväzok veľmocí na mierový proces. Rozdelenie v BR OSN sa podľa neho prehlbuje a jej úloha ako ochrancu mieru je spochybňovaná. "Slovensko vyzýva všetky zúčastnené strany, aby odsunuli nabok rozdiely a namiesto toho sa sústredili na zastavenie utrpenia a ničenia Ukrajiny," vyhlásil. Dialóg podľa neho nemá alternatívu, keďže sa ukázalo, že vojnu na Ukrajine nemožno vyriešiť vojensky.

"Konflikty na Ukrajine a v Pásme Gazy majú neblahé dôsledky na svetovú energetickú a potravinovú bezpečnosť a dodávateľské reťazce," upozornil. Podčiarkol, že k mieru na Ukrajine nemožno dospieť inými prostriedkami ako rešpektovaním zásad Charty OSN. "Tento konflikt nemožno vyriešiť, ak súperenie veľmocí nenahradí spolupráca a diplomacia," apeloval.

Budúcnosť Ukrajiny je podľa neho v Európskej únii. Členov BR OSN informoval o ďalšom plánovanom spoločnom zasadnutí vlád SR a Ukrajiny a tiež o tom, že Slovensko je pripravené aj počas nadchádzajúcej zimy poskytovať Ukrajine elektrinu, plyn a naftu. "V prvom rade máme na zreteli ľudí," vysvetlil. Blanár pred svojím vystúpením v BR OSN povedal novinárom, že o vojne na Ukrajine či v Pásme Gazy hovoril už s viacerými ministrami z rozličných kútov sveta. Už vtedy avizoval, že v prejave vyzve na diplomaciu. "Cítim náladu aj tu v New Yorku, že čoraz viac predstaviteľov krajín si myslí, že toto je jediná cesta a je potrebné sa k tomu vrátiť," dodal.

Ruské sily údajne prevzali kontrolu nad mestom Ukrajinsk na Donbase

Ruské sily údajne dobyli mesto Ukrajinsk v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. V stredu o tom informovala ruská agentúra TASS, ktorá sa odvoláva na šéfa doneckých separatistov a hlavu anektovanej Doneckej ľudovej republiky Denisa Pušilina. TASR o tom informuje podľa agentúry Reuters. Pred začiatkom invázie ruských síl na Ukrajinu malo mesto Ukrajinsk približne 10.000 obyvateľov. O jeho dobytí písali médiá už minulý týždeň. Generálny štáb ukrajinskej armády vtedy neuviedol nič o tom, že by Ukrajinsk padol, a označil ho iba za jednu z niekoľkých lokalít, na ktoré Rusko útočí.

Ruské sily na východe Ukrajiny stabilne postupujú už niekoľko mesiacov a v auguste dosiahli najrýchlejší postup za uplynulé dva roky. Ich hlavným cieľom je mesto Pokrovsk, ktoré je dôležitým logistickým uzlom ukrajinskej armády. Ukrajina sa ich postup pokúsila spomaliť začiatkom augusta, keď vpadla do ruskej Kurskej oblasti.

V utorok (24.9) ruské jednotky podnikli útok na mesto Vuhledar, ktoré ruským útokom odoláva od začiatku invázie. Mestu hrozí obkľúčenie a analytici predpovedajú, že ukrajinské jednotky sa z neho stiahnu. Reuters pripomína, že ruský prezident Vladimir Putin vyhlásil, že taktickým cieľom ruskej armády na Ukrajine je dobytie celého Donbasu. V súčasnosti Rusko okupuje približne 80 percent tohto regiónu, ktorý sa skladá z ukrajinskej Doneckej a Luhanskej oblasti. Moskva ich v roku 2022 anektovala po zmanipulovanom referende.

Gubernátor Doneckej oblasti: Ruské jednotky nevstúpili na predmestie Vuhledaru

Ruské jednotky zatiaľ nedosiahli predmestia mesta Vuhledar v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Na území mesta údajne operujú iba ruské prieskumné tímy. V stredu to uviedol gubernátor Doneckej oblasti Vadym Filaškin. TASR informuje podľa agentúry Reuters a Inštitútu pre výskum vojny (ISW). "Naši obrancovia sa ich snažia zlikvidovať. Mesto nebolo dobyté," uviedol gubernátor v televíznom rozhovore. Banícke mesto Vuhledar, ktoré malo pred začiatkom celoplošnej ruskej invázie na Ukrajinu 14.000 obyvateľov, odoláva ruským silám už dva a pol roka. Za ten čas sa mesto stalo pevnosťou, ktorú takmer nepretržite bráni 72. mechanizovaná brigáda ukrajinskej armády.

V priebehu uplynulých dní však Rusko spustilo útok na Vuhledar, ktorý sa na rozdiel od tých predchádzajúcich zdá byť úspešnejší. Analytici situáciu v meste označujú za kritickú a varujú pred obkľúčením ukrajinských jednotiek v meste. ISW upozorňuje, že doba, za ktorú sa ruským silám podarí obsadiť celý Vuhledar závisí od rozhodnutí ukrajinského vojenského velenia. Ukrajinci sa môžu rozhodnúť mesto opustiť, neriskovať obkľúčenie a ušetriť životy prítomných vojakov.

Môžu sa však rozhodnúť aj zotrvať v meste a využiť ho na čo najdlhšie zdržanie ruských jednotiek. V tomto prípade však budú musieť zabrániť obkľúčeniu mesta aspoň do začiatku jesenných dažďov, ktoré môžu spomaliť ruský postup. SW upozorňuje, že "dobytie Vuhledaru pravdepodobne ruským silám neposkytne osobitnú výhodu v ďalších ofenzívnych operáciách na západe Doneckej oblasti, keďže nie je kľúčovým logistickým uzlom." Ruské sily sa mesto snažili dobyť koncom roka 2022 a začiatkom roka 2023. Pri oboch pokusoch prišli o veľké množstvo vojakov a vojenskej techniky, pripomína ISW.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy