Zatiahnuté
18°
Bratislava
Cyprián
27.9.2024
Pozitívnu zmenu na americkom finančnom trhu pocítime aj na Slovensku
Zdielať na

Pozitívnu zmenu na americkom finančnom trhu pocítime aj na Slovensku

USA / Klesajúca inflácia a obavy zo stagnácie ekonomiky prinútili americkú centrálnu banku konať. Po štyroch rokoch čakania siahla po znížení úrokových sadzieb. V porovnaní s tým, čo prináša Európska centrálna banka, je rozhodnutie tej americkej oveľa razantnejšie a úroky znížila až o pol percenta. Tento krok otriasol finančnými trhmi a jeho následky pocítime aj my na Slovensku.

Akcie vyskočili na nové maximá

K uvoľneniu americkej menovej politiky došlo prvýkrát od začiatku pandémie. Tamojšie úrokové sadzby tak mohli opustiť 23-ročné maximá a vydať sa na zostup. "Týmto krokom sa FED snaží predísť nízkemu hospodárskemu rastu a takýmto spôsobom pomôcť ekonomike," ozrejmil Maroš Ovčarik, riaditeľ Partners Investments. 

Vysoké sadzby na jednej strane pomáhajú znižovať infláciu, no na strane druhej dusia ekonomiku, čo nepomáha firmám ani trhu práce. A keďže inflácia klesá, bolo treba konať, čo sa odrazilo aj na finančných trhoch. Akcie totiž ihneď vyskočili na nové maximá. "Znamená to, že sporitelia a investori, ktorí majú zainvestované v amerických akciách, môžu nárast na amerických finančných akciových trhoch vidieť v zhodnotení svojich investícií," opísal Marián Kočiš, analytik Slovenskej sporiteľne. 

Pocítime to aj na úsporách v druhom pilieri 

Na rozdiel od Európskej centrálnej banky, FED siahol po výraznejšom znížení sadzieb, ako sa očakávalo. Tento krok sa však zďaleka nebude týkať len Američanov, no oživí svetové finančné trhy, čo by sme na vlastnej koži mali pocítiť aj my na Slovensku. A to predovšetkým na našich úsporách v druhom pilieri. "Znižovanie sadzieb by malo pomôcť nielen akciovému trhu, ale aj dlhopisovému trhu a stále je veľká skupina ľudí, ktorí v rámci druhého piliera majú peniaze uložené v garantovaných, čo sú dlhopisové fondy," priblížil Ovčarik. 

Americká banka chce úroky ešte viac znížiť

Americká centrálna banka chce však do konca budúceho roka znížiť úroky ešte niekoľkokrát. "Ak bude znižovanie dostatočné, finančné a akciové trhy budú pokračovať v raste a to bude, samozrejme, pozitívne pre výkonnosť indexových fondov v II. dôchodkovom pilieri," uviedol Matej Varga, člen predstavenstva ADSS. 

Silnejšia americká ekonomika by zároveň mohla posilniť aj európsky export, čo určite ocenia aj naše firmy. "Z pohľadu Slovenska ide napríklad o Volkswagen, pre ktorý je americký trh jeden z významných," dodal Kočiš. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy