Oblačno
18°
Bratislava
Cyprián
27.9.2024
Taliansko postihli najhoršie záplavy za sto rokov. Babičku s dojčaťom odniesla voda
Zdielať na

Taliansko postihli najhoršie záplavy za sto rokov. Babičku s dojčaťom odniesla voda

Archívna reportáž

Taliani už niekoľko dní bojujú so záplavami vo viacerých oblastiach

TALIANSKO / Talianski záchranári naďalej pátrajú po nemeckej seniorke a jej päťmesačnom vnukovi, ktorí zmizli počas bleskových povodní v Toskánsku, uvádza web TN.cz. Tieto záplavy, najhoršie v regióne za posledných 100 rokov, prekvapili celú rodinu v ich letnej rezidencii. Hasičom sa podarilo zachrániť iba rodičov a dedka dieťaťa zo strechy domu.

​Od zmiznutia päťmesačného chlapčeka a jeho babičky neďaleko talianskej Pisy uplynuli v stredu 25. septembra už dva dni, informoval web TN.cz. Napriek tomu sa hasiči v oblasti nevzdávajú nádeje na ich záchranu. Pokračujú v pátraní aj po turistoch z Mníchova, ktorí sa stratili po výdatných dažďoch. "V noci to bolo peklo. Videli sme prevrátené autá, miestne držiace sa stromov. Ani ľudia starší ako 80 rokov tu nič také nepamätajú. Verím, že budeme môcť čo najskôr podať dobré správy o nezvestných, aj keď s tým, ako plynie čas, to bude zložitejšie," vyhlásil starosta mestečka Montecatini Val di Cecina Francesco Auriemma.

Podľa hasičov prenikla do domu voda z rozvodnenej rieky, ktorá dosahovala výšku dva a pol metra. Rodičom dieťaťa a jeho dedkovi sa podarilo uniknúť na strechu, kde ich našli záchranné tímy. Babička a vnuk však boli strhnutí silnými prívalmi vody. Napriek tomu sa záchranári nevzdávajú nádeje a do pátrania sa zapojili aj potápači a psovodi. "V rade obcí napršalo 226 milimetrov za šesť hodín, čo je viac, než je bežné v priebehu jedného daždivého mesiaca. Od chvíle, kedy sme začali viesť štatistiky, sme nikdy v tomto regióne nezaznamenali tak intenzívne zrážky," vyhlásila hlava regiónu Toskánsko Eugenio Giani.

​Sever Talianska sužujú od minulého týždňa intenzívne lejaky a s nimi súvisiace povodne, ktoré donútili okolo tisíc ľudí opustiť svoje domovy. Niektoré cesty sa v dôsledku záplav úplne prepadli a celé oblasti sú pokryté bahnom. Meteorológovia predpokladajú, že pršať bude minimálne do stredajšieho večera. Taliansko však nie je jedinou krajinou v Európe, ktorá aktuálne čelí ničivým povodniam. Silné dažde spôsobili záplavy aj vo francúzskom letovisku Cannes, kde voda zaplavila množstvo domov. Podľa tamojších záchranných zložiek sa však situácia pomaly vracia do normálu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy