Oblačno
18°
Bratislava
Cyprián
27.9.2024
947. deň na Ukrajine: Biden oznámil ďalší balíček vojenskej pomoci Ukrajine
Zdielať na

947. deň na Ukrajine: Biden oznámil ďalší balíček vojenskej pomoci Ukrajine

KYJEV / Počas uplynulej noci aj dnešného dňa pokračovali ruské raketové a dronové útoky na ukrajinské mestá a civilnú infraštruktúru. Z Kyjeva hlásia najmenej jednu obeť. Zo Záporožia osem zranených. Ruský prezident Putin hrozil opäť jadrovými zbraňami. Rusko vraj zváži ich použitie, ak by bolo napadnuté konvenčnými zbraňami. Podľa analytikov tak chce odstrašiť Západ od toho, aby povolil Ukrajine útoky svojimi zbraňami dlhého doletu na ruské územie. Prezident Spojených štátov Biden oznámil pred stretnutím s ukrajinským prezidentom Zelenským ďalší balíček vojenskej pomoci Ukrajine. Jeho výška dosiahne takmer osem miliárd dolárov. Zahŕňať bude prvé dodávky kĺzavých bômb, či rozšírený výcvik ukrajinských pilotov pre stíhačky F-16.

Ukrajina a Rusko hlásia nálety dronov, na juhu Ukrajiny zabil úder rakety ženu

Ukrajinská protivzdušná obrana v noci na štvrtok 26. septembra zostrelila 66 dronov a štyri riadené strely, ktoré na ukrajinské územie vyslalo Rusko. Uviedlo to ukrajinské letectvo. V Odeskej oblasti zahynula po údere rakety žena. Trosky jedného zostreleného bezpilotného lietadla spôsobili požiar v Kyjeve. Centrum západoukrajinského Ivano-Frankivsku je po útoku bez elektriny. Ostreľovanie Záporoží si vyžiadalo najmenej deväť zranených. Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že jeho obrana zničila v noci sedem dronov z Ukrajiny.

Celkovo Rusko zaútočilo na ukrajinské územie 78 dronmi iránskej výroby, uviedlo letectvo, podľa ktorého tiež ruská armáda "z Belgorodskej oblasti zaútočila dvoma neznámymi strelami na Sumskú oblasť a z Čierneho mora na Odeskú oblasť vyslala štyri riadené strely Ch-59/69". Protivzdušná obrana podľa letectva pracovala nad veľkou časťou krajiny.

"Nepriateľ v noci zaútočil na Odesu raketami a dronmi," uviedol na telegrame šéf oblastnej správy Oleh Kiper, podľa ktorého sa väčšinu z nich podarilo zneškodniť. Zásah jednej zo striel ale zabil 62-ročnú ženu, spôsobil požiar a poškodil budovy a autá.

Kyjevské úrady v noci nad mestom zaznamenali vyše desiatku dronov, väčšinu z nich sa podarilo zostreliť, píše ruskojazyčný server BBC. Pri niekoľko hodín trvajúcom útoku bolo poškodené plynové potrubie v päťposchodovom obytnom dome, čo spôsobilo požiar, a asi 20 vozidiel. Trosky dronov úrady našli aj na detskom ihrisku.

Spojené štáty poskytnú Ukrajine ďalšiu pomoc v hodnote asi osem miliárd USD

Americký prezident Joe Biden krátko pred stretnutím so svojím ukrajinským náprotivkom Volodymyrom Zelenským v Bielom dome oznámil ďalšiu pomoc Kyjevu vo výške zhruba osem miliárd dolárov. Biely dom o tom informoval vo vyhlásení. Cieľom pomoci, ktorá zahŕňa napríklad prvé dodávky kĺzavých bômb s dosahom až 130 kilometrov či rozšírenie výcviku ukrajinských pilotov pre lietadlá F-16, je podľa Bidena podporiť Kyjev, aby mohol "túto vojnu vyhrať". Zelenskyj vzápätí za americkú pomoc poďakoval na sieti X, pričom poznamenal, že ju Ukrajina využije "čo najefektívnejším a najtransparentnejším spôsobom".

Súčasťou balíka sú prvýkrát tiež navádzané bomby s dosahom až 130 kilometrov. Podľa agentúry Reuters si tak Ukrajina "zásadne polepší" v schopnosti ohroziť ruské sily z bezpečnej vzdialenosti. Bomba, schopná zasiahnuť ciele s vysokou presnosťou, má byť vypúšťaná zo stíhacích lietadiel. Podľa nemenovaného amerického zdroja sa však americký prezident teraz nechystá oznámiť, že USA dajú Ukrajine zelenú na používanie amerických zbraní na zásahy ruských cieľov hlboko na ruskom území. To je vec, o ktorú Kyjev aj prezident Zelenskyj osobne, Washington opakovane žiadajú.

Rusko za prostredníctvo Kataru odovzdalo Ukrajine deväť detí

Ruské úrady odovzdali Ukrajine deväť detí a mladistvých, informovala splnomocnenkyňa Kremľa pre práva detí Marija Ľvovová-bělovová. Návrat detí pomohol sprostredkovať Katar, uvádza server The Moscow Times.

"Ide o osem chlapcov vo veku od 12 do 17 rokov a jednu 17-ročnú dievčinu," uviedla Ľvovová-bělovová. Väčšina z nich podľa nej žila v Rusku s príbuznými, najmä starými rodičmi. Tak to bolo aj v prípade 17-ročného dievčaťa, ktoré žilo s babkou na Kryme, ale priala si, aby mohla byť zlúčená so svojou matkou v Kyjeve. Rusko Krym anektovalo v roku 2014. Zástupcovia Kataru sa zúčastňujú na rokovaniach s ukrajinskou stranou, sprevádzajú deti a ich príbuzných a hradia dopravu a ďalšie náklady.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy