Zatiahnuté
18°
Bratislava
Cyprián
27.9.2024
V Číne sa potopila jej najnovšia útočná ponorka s jadrovým pohonom
Zdielať na

V Číne sa potopila jej najnovšia útočná ponorka s jadrovým pohonom

PEKING / V Číne sa potopila jej najnovšia útočná ponorka s jadrovým pohonom. S odvolaním sa na nemenovaných amerických predstaviteľov to napísal The Wall Street Journal a agentúra Reuters.

Plavidlo sa odobralo ku dňu v máji alebo začiatkom júna pri móle v lodenici blízko mesta Wu-chan a úrady sa to zrejme snažili zatajiť. Hovorca čínskej ambasády vo Washingtone uviedol, že nemá informácie, ktoré by mohol poskytnúť.

Prečo sa ponorka potopila, nie je podľa amerických činiteľov jasné, podobne ako to, či mala na palube jadrové palivo. Na satelitných snímkach sú v prístave vidieť plávajúce žeriavy, ktorých úlohou bolo ponorku z riečneho dna vyzdvihnúť, píše WSJ. Plavidlo sa podľa neho síce podarilo zachrániť, ale potrvá to minimálne mesiace, kým ho opravia a bude môcť pôsobiť na mori.

"Okrem zrejmých otázok ohľadom štandardov výcviku a kvality vybavenia vyvoláva tento incident hlbšie otázky o vnútornej zodpovednosti PLA (Čínskej ľudovej oslobodzovacej armády - pozn.) a dohľadu nad čínskym obranným priemyslom - ktorý dlho trápi korupcia," uviedol americký činiteľ.

​Potopenie ponorky podľa Reuters predstavuje pre Peking, ktorý sa snaží rozšíriť svoje vojenské kapacity, potenciálnu hanbu. Čína, ktorá disponuje čo do počtu lodí najväčším námorníctvom na svete, sa pustila do produkcie novej generácie jadrových ponoriek.

V roku 2022 mala šesť ponoriek s jadrovým pohonom vybavených balistickými strelami, šesť útočných ponoriek s jadrovým pohonom a 48 útočných ponoriek s dieselovým pohonom, píše Reuters s odvolaním sa na správu amerického Pentagonu. Čínska flotila podvodných plavidiel by sa podľa neho mala do roku 2035 rozrásť na 80 ponoriek.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy