Jasno
16°
Bratislava
Cyprián
27.9.2024
948. deň na Ukrajine: Ruský nočný útok na mesto Izmajil si vyžiadal tri obete a 11 zranených
Zdielať na

948. deň na Ukrajine: Ruský nočný útok na mesto Izmajil si vyžiadal tri obete a 11 zranených

Zdroj: TASR

KYJEV / Pri ruskom dronovom útoku na juhoukrajinské prístavné mesto Izmajil ležiace v Odeskej oblasti zahynuli tri osoby a ďalších 11 vrátane dieťaťa utrpelo zranenia. Podľa agentúry Reuters to uviedol tamojší gubernátor Oleh Kiper na platforme Telegram, informuje TASR.

"Rozsiahly teroristický útok" sa podľa Kipera odohral v piatok 27. 9. skoro ráno. Medzi obeťami sú dve ženy a jeden muž. V dôsledku útoku boli poškodené rodinné domy, obytné bloky a ďalšie budovy a vozidlá. Vypuklo tiež niekoľko požiarov. K príspevku na Telegrame priložil Kiper aj snímky zničených domov.

Stanica BBC uviedla, že nedokázala nezávisle potvrdiť informácie o následkoch ruského útoku. Ruská armáda sa k nemu bezprostredne nevyjadrila. Prístav v Izmajil i ďalšie ukrajinské prístavy na Dunaji sú dôležité pre dovoz pohonných hmôt na Ukrajinu.

Trump sa rozhodol stretnúť sa v New Yorku so Zelenským; prijme aj Starmera

Republikánsky prezidentský kandidát Donald Trump sa v piatok v New Yorku stretne s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským, ktorý je momentálne na návšteve v USA. V noci na piatok o tom informovala agentúra Reuters, píše TASR.

Trump toto stretnutie oznámil na tlačovej konferencii v New Yorku, kde súčasne informoval, že vo štvrtok večer (miestneho času) sa v budove Trump Tower stretne aj s britským premiérom Keirom Starmerom. Trumpovo rozhodnutie stretnúť sa so Zelenským nasledovalo niekoľko dní po tom, ako ľudia z jeho volebného tímu i jeho najbližší spolupracovníci naznačovali, že takéto stretnutie je nepravdepodobné. Schôdzka sa zároveň uskutoční deň po tom, ako Trump kritizoval ukrajinského vodcu za to, že odmietol uzavrieť dohodu s Ruskom.

Vo štvrtok 26. 9. však Trump na tlačovej konferencii, ktorá sa konala niekoľko hodín po tom, ako sa ukrajinský prezident stretol v Bielom dome s prezidentom USA Joeom Bidenom a viceprezidentkou Kamalou Harrisovou, vyhlásil, že "je hanba, čo sa deje na Ukrajine. Toľko úmrtí, toľko skazy. Je to strašná vec".

Trump síce konštatoval, že sa teší sa stretnutie so Zelenským, ale naznačil aj to, že je nespokojný s jeho nedávnymi výrokmi pre magazín The New Yorker, keď ukrajinský líder vyjadril presvedčenie, že Trump v skutočnosti nevie, ako zastaviť vojnu na Ukrajine.

Na svojej tlačovej konferencii Trump na margo toho konštatoval, že Zelenskyj ho nepozná. "Verím, že sa mi podarí uzavrieť dohodu", ktorá povedie k ukončeniu vojny," dodal Trump.

Starmer i Zelenskyj sa momentálne v New Yorku zúčastňujú na Valnom zhromaždení OSN a sú medzi mnohými svetovými lídrami, ktorí sa v posledných týždňoch pred prezidentskými voľbami v USA snažia stretnúť s Trumpom.

Moskva uviedla, že jej sily obsadili ďalšiu dedinu na východe Ukrajiny

Ruské vojská obsadili obec Marynivka v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny, uviedlo ruské ministerstvo obrany. Agentúra Reuters k tomu poznamenala, že správu nebola schopná nezávisle overiť, ale že ruské sily v posledných týždňoch urýchlili svoj postup v Doneckej oblasti, kde okupovali rad boja zvyčajne úplne zničených miest a dedín.

Vo svojej zvodke ruské ministerstvo spomenulo tiež dobytie mesta Ukrajina. Jeho ovládnutie oznámil Ruskom dosadený náčelník okupovanej časti Doneckej oblasti Denis Pušilin v stredu.

V Doneckej oblasti sú minimálne dve obce s názvom Marynivka. Jednu z nich, na ukrajinsko-ruských hraniciach, okupujú Rusi podľa ukrajinských zdrojov už od roku 2014, keď Moskva v reakcii na zvrhnutie proruského prezidenta a nastolenie prozápadnej vlády v Kyjeve anektovala Krym a vyvolala povstanie separatistov vo východoukrajinskom Donbase. Ďalšia Marynivka sa nachádza 22 kilometrov od Pokrovska, na ktorý smeruje hlavný nápor terajšej ruskej ofenzívy v Doneckej oblasti.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy