Jasno
15°
Bratislava
Michal, Michaela
29.9.2024
Zbierka pre Ukrajinu skončila v rukách gangu. Vedúcim skupiny bol Ukrajinec
Zdielať na

Zbierka pre Ukrajinu skončila v rukách gangu. Vedúcim skupiny bol Ukrajinec

ČESKÁ REPUBLIKA / Gang, ktorý od ľudí zbieral peniaze na vojenskú pomoc Ukrajine, zadržala pražská polícia. Financie totiž nešli na nákup zbraní, ale na dovolenky, autá, jednoducho do vreciek členov gangu. Kuriózne je, že vedúcim skupiny bol Ukrajinec.

"Policajti vďaka veľmi dobrej práci počas minulého týždňa vykonali veľkú realizáciu, pri ktorej vykonali niekoľko domových prehliadok a zadržali hlavného organizátora celej veci," uviedla hovorkyňa polície ČR Eva Kropáčová. "Celková škoda, ktorá je v tejto chvíli preukázaná, sa vyšplhala na bezmála milión sto tisíc korún. Nemožno však vylúčiť, že tá škoda je ešte mnohonásobne vyššia," pokračovala Kropáčová.

Nadačný fond s dobrosrdečným názvom Sme ľudia založil Ukrajinec na pomoc svojej Ukrajine sužovanej vojnou. Na rôznych verejných miestach, na staniciach, v obchodných centrách. Mal rozmiestnené pokladničky. Najímal dobrovoľníkov, cez ktorých zbieral peniaze.

Ľuďom vo vojnou sužovanej Ukrajine peniaze nikdy nedorazili

"Peniaze využíval najmä na dovolenky, zahraničné cesty, ale aj na platenie nájmu alebo na svoje bežné nákupy," priblížila Kropáčová. Ukrajinca kriminalisti obvinili z trestného činu podvodu. V krimináli môže skončiť na dlhú dobu. "Policajti pri domových prehliadkach zaistili ako samotné pokladničky, ktoré slúžili na zbieranie peňazí, tak aj finančnú hotovosť v hodnote státisícov korún a rôzne dokumenty. V prípade odsúdenia, vzhľadom na veľmi vysokú škodu, hrozí trest odňatia slobody na dĺžku až osem rokov," uzavrela Kropáčová.

Polícia vyzýva ľudí k opatrnosti. Falošných zbierok je veľa. Tie poctivé sú zverejnené na webe ministerstva vnútra.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy