Jasno
15°
Bratislava
Michal, Michaela
29.9.2024
Na juhu Francúzska stojí socha Štefánika. Jej príbeh pripomína dobrodružný román
Zdielať na

Na juhu Francúzska stojí socha Štefánika. Jej príbeh pripomína dobrodružný román

PAULHAN / Volali ju „Neznámy letec“. Až po rokoch sa zistilo, že tým neznámym letcom je Milan Rastislav Štefánik. Vzácna socha s podobizňou spoluzakladateľa Československa vznikla v pražskom ateliéri v roku 1932 a mala dramatický osud. Štáb TV JOJ nakrúcal vo francúzskom mestečku, ktoré leží takmer pri pobreží Stredozemného mora a k Štefánikovi má špeciálny vzťah.

​Obyvatelia dlhé roky netušili, o koho sochu ide

Mestečko na juhu Francúzska sa môže pýšiť vzácnou raritou. Priamo na námestí stojí bronzová socha letca v nadživotnej veľkosti. Dlhé desaťročia miestni obyvatelia prakticky netušili, že ikonická socha zobrazuje jednu z najvýznamnejších osobností našich dejín generála M.R. Štefánika. Príbeh vzácneho monumentu pripomína dobrodružný román. Sochu s podobizňou Štefánika získalo mestečko Paulhan desať rokov po skončení druhej svetovej vojny. Dovtedy stál na námestí vysoký prázdny podstavec po revolucionárovi, demontovali ho francúzski kolaboranti a bronzovú sochu použili na výrobu výzbroje nemeckej armády.

​"Socha je u nás od roku 1955, vtedajší starosta žiadal francúzske ministerstvo školstva o náhradu a to mu pridelilo viaceré umelecké diela, medzi ktorými bola aj socha "Neznámeho letca“," informoval Joël Diaz zo "Spolku priateľov Štefánika" v Paulhan. Na sochu "Neznámeho letca“ prvýkrát upozornil britský novinár v roku 1984. Pýtal sa koho zobrazuje, fotografiu letca publikovanú v Timesoch si všimli bývalí československí legionári, tí Štefánika spoznali a upovedomili o tom vedenie mesta. Až po zmene režimu v Československu pribudla na mieste pamätná tabula venovaná Štefánikovi. "Vtedy sme sa dozvedeli, že to bola dôležitá osobnosť na Slovensku. Začali sme sa viac zaujímať o vašu krajinu, spoznali sme Brezovú pod Bradlom a Košariská, kde sa Štefánik narodil,“ dodal Diaz.

Po nemeckej okupácii museli ukryť sochu do depozitu

Unikátna plastika je prvým odliatkom, o čom svedčí aj nápis vyrytý do bronzu. Od roku 1933 bola v parížskych záhradách. Neskôr, po nemeckej okupácii Francúzska, sochu museli ukryť do depozitu. Ide o zmenšenú kópiu pôvodnej Štefánikovej sochy, ktorá bola dielom českého umelca Kafku a dominovala Bratislave v 30. a 40. rokoch minulého storočia. Zatiaľ čo bratislavskú sochu zlikvidovali, pretože nevyhovovala súdruhom, tú v Paulhan sa podarilo zachovať a osobnosť Štefánika od začiatku vnímali pozitívne aj miestni obyvatelia.

"Získali sme dobové dokumenty o ňom, zistili sme, čo dosiahol a aký bol jeho vzťah k Francúzsku. Pre nás je šťastie, že máme Štefánikovu sochu,“ povedal Diaz. Vedenie mesta postupne obnovilo verejný priestor, kde socha stojí, po Štefánikovi dokonca pomenovalo námestie. "Nejde len o estetický prínos, ukazuje aj na dlhodobé väzby medzi Francúzskom a Slovenskom,“ priblížil bývalý starosta Paulhan Bernard Soto. Príbeh Štefánikovej sochy je pre mnohých Francúzov fascinujúci. Monument starostlivo opatrujú ako dedičstvo a pamiatku nášho velikána si pravidelne pripomínajú.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy