Jasno
16°
Bratislava
Michal, Michaela
29.9.2024
Pápež vyzval na potrestanie kňazov, ktorí sa dopustili zneužívania
Zdielať na

Pápež vyzval na potrestanie kňazov, ktorí sa dopustili zneužívania

Archívna reportáž

BRUSEL / Za jasotu tisícok ľudí a skandovania "Papa Francesco" dorazil dnes dopoludnia pápež František na zaplnený štadión kráľa Badouina v Bruseli. Pri omši pod šírym nebom sa odchýlil od pripravenej homílie a vyzval na potrestanie kňazov, ktorí sa dopustili sexuálneho zneužívania.

Na štadióne boli všetci členovia belgickej kráľovskej rodiny

Reagoval tak na kritiku katolíckej cirkvi, ktorá v Belgicku znela počas celej jeho trojdňovej návštevy v krajine. Následne tiež pápež zablahoželal španielskej rehoľníčke Anovi de Jesús, zakladateľke kláštorov v Španielsku, Francúzsku a Belgicku. Jeho slovám načúvalo asi 39.000 prítomných z Belgicka, Nemecka, Holandska, ale tiež radu ďalších krajín. Priamo na štadióne boli tiež všetci členovia belgickej kráľovskej rodiny, bývalý kráľ Albert s manželkou Paolou i súčasný panovník Philippe a kráľovná Mathilde a ich deti.

Skritizoval tých, ktorí zločiny zakrývajú

"Zlo musí byť odhalené. Aj keď sa skrýva, vyjde nakoniec najavo a bude známe, ako od tých odvážnych obetí, ktoré zdieľali svoje príbehy," povedal pápež za potlesku prítomných. "Tí, ktorí sa dopustili sexuálneho zneužívania, budú súdení, či už ide o kňazov či biskupov," dodal a skritizoval rovnako tých, ktorí podobné zločiny zakrývajú. Ako poznamenala agentúra AP, pápež sa od pripravenej homílie odchýlil v reakcii na piatkové stretnutie so 17 obeťami zneužívania.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy