Jasno
12°
Bratislava
Michal, Michaela
29.9.2024
950.deň na Ukrajine: Pri ruských útokoch v Záporoží utrpelo zranenia 11 ľudí
Zdielať na

950.deň na Ukrajine: Pri ruských útokoch v Záporoží utrpelo zranenia 11 ľudí

Archívna reportáž

KYJEV / Najmenej 11 ľudí utrpelo zranenia pri nedeľňajších (29.9.) ruských útokoch na mesto Záporožie, metropolu rovnomennej oblasti na juhu Ukrajiny. Ruské ministerstvo obrany v nedeľu (29.9.) informovalo, že jeho sily odvrátili šesť nových pokusov Ukrajiny o vstup do Kurskej oblasti na západe krajiny. Ruské ministerstvo obrany v nedeľu (29.9.) podľa agentúry Interfax informovalo o dobytí ďalšej ukrajinskej dediny, konkrétne obce Makijivka v Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny.

​Pri ruských útokoch v Záporoží utrpelo zranenia 11 ľudí

Najmenej 11 ľudí utrpelo zranenia pri nedeľňajších (29.9.) ruských útokoch na mesto Záporožie, metropolu rovnomennej oblasti na juhu Ukrajiny. Oznámili to tamojšie záchranné zložky, informuje TASR podľa agentúry AFP. Záporožie zasiahlo nadránom niekoľko "masívnych leteckých útokov", informovala ukrajinská záchranná služba. Veľké škody utrpela najmenej jedna budova a šesť domov v rôznych mestských štvrtiach. Na pomoc ľudom, ktorí mohli uviaznuť pod troskami, bolo nasadených 42 záchranárov. Prinajmenšom jednu takto vyslobodenú ženu už previezli do nemocnice.

Gubernátor Záporožskej oblasti Ivan Fedorov spočiatku informoval o šiestich zranených. Zároveň uviedol, že Záporožie zasiahlo prinajmenšom desať ruských náletov, po ktorých vypuklo niekoľko požiarov. Medzi zničenými menoval aj jednu viacposchodovú budovu. Šéf kancelárie ukrajinského prezidenta Andrij Jermak na sociálnych sieťach napísal, že ďalšie veľké ukrajinské mesto teraz terorizujú ruské nálety. Západných spojencov Ukrajiny v tejto súvislosti vyzval, aby Kyjevu dodali viac zbraní. Zároveň označil za potrebné prijatie ďalších ekonomických sankcií voči Rusku, aby sa tým oslabila jeho schopnosť viesť vojnu.

​Rusko tvrdí, že odvrátilo šesť ukrajinských pokusov vstúpiť do Kurskej oblasti

Ruské ministerstvo obrany v nedeľu (29.9.) informovalo, že jeho sily odvrátili šesť nových pokusov Ukrajiny o vstup do Kurskej oblasti na západe krajiny. Taktiež uviedlo, že získalo kontrolu nad obcou Makijivka v Luhanskej oblasti, píše TASR podľa agentúry Reuters. Ministerstvo v príspevku na komunikačnej platforme Telegram uviedlo, že jeho sily s podporou leteckých a delostreleckých útokov odvrátili pokusy vstúpiť do oblasti v blízkosti obce Novyj Puť, približne 80 kilometrov západne od mesta Sudža, ktoré je strategickým bod pre vývoz ruského zemného plynu do Európy cez Ukrajinu.

Ukrajinské ozbrojené sily vtrhli do Kurskej oblasti 6. augusta. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v septembri vyhlásil, že jeho sily kontrolujú 100 obcí v oblasti na ploche vyše 1300 štvorcových kilometrov. Ruské zdroje tento údaj spochybňujú s tým, že už v rámci protiofenzívy opäť získali kontrolu nad niektorými dedinami. Ministerstvo obrany uviedlo, že pri najnovšej operácii v Kurskej oblasti prišlo o život alebo utrpelo zranenia 50 ukrajinských vojakov, presný počet obetí však nespresnilo. Takisto tvrdí, že došlo k zničeniu tanku a štyroch bojových obrnených vozidiel, ako aj automobilu.
Agentúra Reuters nebola bezprostredne schopná správy z bojiska potvrdiť, Ukrajina vyjadrenie neposkytla.

​Rusi hlásia dobytie ukrajinskej dediny, podľa Kyjeva chystajú nové útočné operácie

Ruské ministerstvo obrany v nedeľu (29.9.) podľa agentúry Interfax informovalo o dobytí ďalšej ukrajinskej dediny, konkrétne obce Makijivka v Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny. Hovorca južného veliteľstva ukrajinskej armády Vladyslav Vološyn o deň skôr povedal, že ruské invázne sily sa zrejme pripravujú na útočné operácie v Záporožskej oblasti, kde zhromažďujú personál.

Záporožskú oblasť pretína frontová línia. Ruské útočné operácie a tiež pomalý, hoci zotrvalý postup inváznych síl, sú v poslednom čase hlásené hlavne na východe Ukrajiny - v smere na mestá Pokrovsk, Vuhledar alebo Toreck v Doneckej oblasti. Ukrajinskí vojaci tam čelia lepšie vybavenej ruskej presile a sú nútení sa postupne sťahovať, píše The Kyiv Independent.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy