Skoro jasno
17°
Bratislava
Jarolím
30.9.2024
Le Penová so spolupracovníkmi strany RN pred súdom: Čelia obvineniam zo sprenevery
Zdielať na

Le Penová so spolupracovníkmi strany RN pred súdom: Čelia obvineniam zo sprenevery

PARÍŽ / Líderka francúzskeho krajne pravicového Národného združenia Marine Le Penová sa v pondelok 30. septembra postaví pred parížsky trestný súd spolu s ďalšími 26 osobami pre podozrenie zo sprenevery finančných prostriedkov Európskej únie. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Súdny proces sa koná takmer desať rokov po začatí pôvodného vyšetrovania a týka sa predstaviteľov aj zamestnancov strany. Tieto osoby sú obvinené z používania fondov EÚ na zaplatenie zamestnancov RN. Poslancom EÚ sa prideľujú finančné prostriedky na pokrytie výdavkov vrátane platov ich zamestnancov, no nesmú sa používať na krížové financovanie straníckych aktivít.

Súčasný šéf RN Jordan Bardella, ktorý je zároveň poslancom Európskeho parlamentu, nie je súčasťou tohto súdneho konania. Marine Le Penová je obvinená ako líderka strany i ako poslankyňa EÚ z najímania fiktívnych asistentov. Podľa prokuratúry pracoval obvinený Thierry Légier v rokoch 2005 až 2012 ako telesný strážca Le Penovej a jej otca, zatiaľ čo poberal plat poslaneckého asistenta. Jean-Marie Le Pen (96) sa však na súdnom konaní, ktoré bude prebiehať do 27. novembra, nezúčastní pre zdravotné problémy.

V prípade uznania viny hrozí Le Penovej a ďalším obvineným trest odňatia slobody až na desať rokov, pokuta vo výške jedného milióna eur a zákaz vykonávať verejnú funkciu na päť rokov. Parížska prokuratúra začala vyšetrovanie v roku 2016 na základe správy predsedu Európskeho parlamentu adresovanej francúzskemu ministrovi spravodlivosti v roku 2015, po ktorej nasledovalo policajné vyšetrovanie. Strana RN je zároveň predmetom ďalšieho predbežného vyšetrovania, ktoré v júli začala parížska prokuratúra v súvislosti s údajným nezákonným financovaním prezidentskej kampane v roku 2022.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy