Jasno
16°
Bratislava
Jarolím
30.9.2024
Izrael útočil na Bejrút. Zásah obytného domu si vyžiadal tri obete, zahynul aj vodca Hamasu
Zdielať na

Izrael útočil na Bejrút. Zásah obytného domu si vyžiadal tri obete, zahynul aj vodca Hamasu

LIBANON / Izrael v noci na pondelok 30. 9. prvýkrát od vyhrotenia konfliktu na Blízkom východe útočil priamo v Bejrúte. Úder v metropole Libanonu zasiahol obytný dom a usmrtil najmenej troch ozbrojencov. Na juhu krajiny zase prišiel o život vodca Hamasu v Libanone, aj s rodinnými príslušníkmi. Šéf únijnej diplomacie Josep Borrell v dôsledku situácie zvolal na pondelok mimoriadne neformálne zasadnutie ministrov zahraničných vecí.

​Úder v noci zasiahol horné poschodie obytného domu v jednej zo štvrtí libanonského hlavného mesta Bejrút. Mali sa v ňom nachádzať členovia ozbrojeného krída libanonského hnutia, ktoré sa podieľa na útokoch na sever Izraela. Najmenej traja ozbrojenci zahynuli, 16 osôb sa zranilo.

"Bolo to desivé. Jedna obeť ležala priamo tu na zemi. Bolo tam veľa ranených, ľudia v strachu vybiehali na ulicu," hovorí svedok.

Izrael sa k útoku nevyjadril

Tamojšia armáda uviedla iba to, že v pondelok pred svitaním zasiahla v Libanone desiatky cieľov spojených s Hizballáhom. Na juhu krajiny mal zas v posledných hodinách zahynúť šéf Hamasu v Libanone. Pred izraelskými náletmi ušlo z Libanonu do Sýrie okolo 100-tisíc ľudí. "Náš dom je zničený, nálety boli príliš časté. Ale keby sme nemali deti, zostali by sme v Libanone," uviedol obyvateľ Libanonu.

Spojené štáty varujú pred ďalšou eskaláciou konfliktu

Kým iránsky prezident volá po odvete za izraelské ostreľovanie, ktoré si za posledné dni podľa tamojších úradov vyžiadalo viac ako tisíc obetí, Spojené štáty varujú pred ďalšou eskaláciou konfliktu.

"Hoci sme sme prijali opatrenia týkajúce sa našich veľvyslanectiev a personálu, ktorí chce odísť, snažíme sa urobiť všetko preto, aby sme sa eskalácii napätia vyhli," povedal americký prezident Joe Biden.

Američania v reakcii na situáciu posilnili vojenské kapacity v oblasti

Po útokoch Izraela na Bejrút reagovala už aj Európska únia. Šéf diplomacie Jozef Borrell mimoriadne neformálne zasadnutie únijných ministrov zahraničných vecí prostredníctvom videokonferencie. Znamená to, že sa počas neho neprijmú žiadne rozhodnutia, zástupcovia krajín však budú rokovať o ďalších plánoch a možných reakciách na eskaláciu napätia. Francúzsky minister zahraničia rokuje o situácii priamo v Bejrúte.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy