Jasno
16°
Bratislava
Jarolím
30.9.2024
Gang vykorisťoval štyri roky 16 Čechov. Ich práca mala znaky novodobého otroctva
Zdielať na

Gang vykorisťoval štyri roky 16 Čechov. Ich práca mala znaky novodobého otroctva

Archívne video Archívna reportáž

Zásahová jednotka českej polície ukončila pôsobenie slovenského gangu.

LONDÝN / Šestnásť občanov Českej republiky nútil zločinecký gang pracovať v Británii v sieti rýchleho občerstvenia a v závode dodávajúcom pekárenské výrobky supermarketom. Ich práca vykazovala znaky novodobého otroctva a gang ich vykorisťoval vyše štyri roky, píše TASR s odvolaním sa na správu na webe BBC.

Deväť obetí pracovalo v pobočke McDonald's v meste Caxton, deväť v závode spoločnosti Speciality Flatbread Ltd na výrobu pita chleba v Hoddesdone a v Tottenhame v severnom Londýne. Produkty dodával supermarketom Asda, Co-op, M&S, Sainsbury’s, Tesco a Waitrose. Dve obete pracovali na oboch miestach.

Obete zarábali zákonnú minimálnu mzdu, ale takmer celú výplatu museli odovzdať gangu. Väčšina pochádzala zo zraniteľného prostredia ľudí bez domova a ľudí závislých od drog. Gang im podľa zistení polície zabavil pasy a ovládal ich prostredníctvom strachu a násilia.

Šesť členov rodinnej prevádzačskej siete z Českej republiky odsúdili v dvoch trestných procesoch, ktoré sa pre pandémiu COVID-u uskutočnili s oneskorením. BBC zmieňuje obmedzenia uvalené na informovanie o prípade.

Šestnásť obetí žilo z niekoľkých libier denne v nevyhovujúcich podmienkach

Žili napríklad v zatekajúcej chatrči alebo nevykurovanom karavane. Z ich práce si členovia gangu financovali luxusné autá, zlaté šperky a nehnuteľnosti v Českej republike.

Obete niekoľkokrát utiekli do vlasti, gang ich však vystopoval a priviezol späť do Británie. Vykorisťovanie sa skončilo v roku 2019, keď obete kontaktovali českú políciu, ktorá potom spolupracovala s britskými kolegami.

Varovné signály prehliadali štyri roky

Podľa zistení BBC, ktorá skúmala právne podklady k prípadu a hovorila s tromi obeťami, sa varovné signály prehliadali najmenej štyri roky. Mzdy obetí sa totiž vyplácali na bankové kontá vedené pod menami iných osôb, alebo v McDonald's odpracovali extrémne nadčasy.

Britský Zákon o novodobom otroctve vyžaduje, aby väčšie spoločnosti, ako sú supermarkety alebo McDonald's (nie však táto franšízová pobočka), zverejňovali výročné správy s riešením tohto problému.

Britské zastúpenie McDonald's UK uviedlo, že zdokonalilo systémy na identifikáciu "potenciálnych rizík" a Britské konzorcium maloobchodu vyhlásilo, že jeho členovia sa z prípadu poučia.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy