Jasno
16°
Bratislava
Jarolím
30.9.2024
Laureátkou Ceny Václava Havla je María Corina Machadová. Bojovníčka za práva Venezuelčanov
Zdielať na

Laureátkou Ceny Václava Havla je María Corina Machadová. Bojovníčka za práva Venezuelčanov

Zdroj: SITA

ŠTRASBURG / Tohtoročnou laureátkou Ceny Václava Havla je bojovníčka za politickú slobodu a práva občanov Venezuely María Corina Machadová, oznámil predseda Parlamentného zhromaždenia Rady Európy Teodoros Rusopulos. Cenu za ňu v Štrasburgu prevzala jej dcéra.

Ďalšími dvoma finalistami boli väznený politický aktivista z Azerbajdžanu Akif Gurbanov a gruzínska feministická aktivistka a právnička Babuca Pataraiová. "Ocenenie patrí miliónom ľudí, ktorí vo Venezuele bojujú za slobodu a tisíce z nich sú za to vo väzení," povedala ocenená Machadová vo videu premietanom v Štrasburgu. Šesťdesiatpäťročná aktivistka sa ukrýva od júlového sporného opätovného zvolenia Nicolasa Madura za prezidenta Venezuely, píše AFP. "Dnes sa zdá skoro neuveriteľné, že v 80. rokoch bola Venezuela silnou demokraciou, ktorá pomáhala svojim susedom v boji proti autoritárstvu," uviedla Machadová a ocenila tiež českých aktivistov a signatárov Charty 77.

Machadová patrí medzi popredné politické osobnosti vo Venezuele, upozorňuje na porušovanie ľudských práv vo svojej krajine a zaoberá sa obranou demokracie a právneho štátu. Je spoluzakladateľkou venezuelskej dobrovoľníckej občianskej organizácie Súmate bojujúcej za občianske práva. Cena Václava Havla za ľudské práva vyzdvihuje mimoriadny počin v ochrane ľudských práv v Európe i mimo nej. Je spojená s odmenou 60 000 eur (viac než dva milióny korún). Od roku 2013 ju udelí Parlamentné zhromaždenie Rady Európy spolu s Knižnicou Václava Havla a Nadáciou Charty 77. Vlani cenu získal Osman Kavala, turecký podnikateľ, obranca ľudských práv, filantrop a politický väzeň.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy