Jasno
10°
Bratislava
Jarolím
30.9.2024
Piráti odchádzajú z českej vlády. Odhlasovalo to ich Celoštátne fórum
Zdielať na

Piráti odchádzajú z českej vlády. Odhlasovalo to ich Celoštátne fórum

Zdroj: TASR

PRAHA / Česká koaličná strana Piráti odchádza z vlády premiéra Petra Fialu. Odchod z vlády v pondelok schválilo Celoštátne fórum Pirátov. Za odchod hlasovalo 709 z 894 hlasujúcich. TASR o tom informuje podľa správy portálu iDNES.cz.

Strana oznámila hlasovanie po tom, čo predseda vlády Petr Fiala z ODS minulý týždeň v utorok 24. 9. oznámil, že navrhne odvolanie predsedu strany Ivana Bartoša z funkcie ministra regionálneho rozvoja. Dôvodom je podľa Fialu nezvládnutá digitalizácia stavebného konania, ktorú mal Bartoš na starosti.

Samotné hlasovanie bolo podľa portálu iDNES.cz len formalitou, keďže Bartoš už minulý týždeň oznámil, že Piráti odídu z vlády.

"Piráti podporili odstúpenie strany od koaličnej zmluvy z dôvodu zásadného porušenia podmienok dohody zo strany českého premiéra Petra Fialu. Z 894 členov Pirátov, ktorí sa zúčastnili na online hlasovaní, ich bolo za vystúpenie z vlády 709. Podporu návrhu vyjadrilo 79,3 percenta hlasujúcich. Ministri Pirátov Jan Lipavský a Michal Šalomoun podajú v utorok 1. októbra demisiu," napísali Piráti na sieti X, píše portál Novinky.cz.

Bartoš následne v tlačovej správe uviedol, že "premiér porušil všetko, čo o podobných situáciách stálo v koaličnej zmluve", a preto podľa neho nie je možné zotrvať vo vláde, čo v hlasovaní potvrdila aj členská základňa Pirátov.

Predsedov strán prijal postupne prezident

Pavel v pondelok 30. 9. postupne prijal na Pražskom hrade predsedov všetkých piatich koaličných strán - ODS, KDU-ČSL, TOP 09, STAN a Pirátov. České médiá následne informovali, že prezident vyhovel návrhu premiéra na odvolanie Bartoša z funkcie vicepremiéra a ministra pre miestny rozvoj.

Vládna koalícia bude mať napriek odchodu Pirátov z vlády väčšinu v Poslaneckej snemovni

Premiér počas víkendu oznámil, že o podobe rekonštruovanej vlády by chcel mať jasno do dvoch týždňov. Zatiaľ nie je známe, kto nahradí v ministerských kreslách ministra zahraničných vecí Lipavského a ministra pre legislatívu Šalamouna. O rezort diplomacie prejavila záujem koaličná TOP 09.

Predseda hnutia STAN Vít Rakušan zas povedal, že jeho hnutie je pripravené prijať ministerstvo pre miestny rozvoj, ak mu bude ponúknuté. Fiala v pondelok uviedol, že dočasne poveril podpredsedu vlády Mariana Jurečku výkonom funkcie ministra pre regionálny rozvoj.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy