Oblačno
13°
Bratislava
Arnold
1.10.2024
Izraelská armáda tvrdí, že Irán odpálil rakety na Izrael
Zdielať na

Izraelská armáda tvrdí, že Irán odpálil rakety na Izrael

TEL AVIV / Izraelská armáda oznámila, že Irán odpálil rakety na Izrael. Zároveň informovala, že všetci civilisti sú už v protileteckých krytoch. TASR o tom informuje na základe správ agentúr AP a Reuters.

Irán odpálil rakety na Izrael, tvrdí izraelská armáda

Podľa izraelských médií odpálil Irán vyše 100 rakiet. Agentúra AFP napísala, že nad Jeruzalemom bolo počuť desiatky výbuchov. V celej krajine sa zároveň rozozvučali poplašné sirény. Obyvateľom Izraela už krátko predtým úrady nariadili, aby sa až do odvolania zdržiavali v blízkosti protibombového krytu alebo iného objektu. Následne informovali, že všetci civilisti sa stihli ukryť.

Iránska tlačová agentúra ISNA medzičasom zverejnila videozáznamy rakiet letiacich nad Teheránom. Agentúra Reuters s odvolaním sa na výpovede svedkov zase informovala, že niektoré rakety boli zneškodnené ešte vo vzdušnom priestore Jordánska. Štátna iránska tlačová agentúra IRNA následne priniesla správu, podľa ktorej Irán uskutočnil "raketový útok na Tel Aviv". Na tamojšom Medzinárodnom letisku Bena Guriona pozastavili leteckú dopravu.

Izrael tvrdí, že zlikvidoval veliteľa Hizballáhu

Izraelská armáda tvrdí, že zabila veliteľa jednotky proiránskeho militantného hnutia Hizballáh, ktorá má za úlohu dodávať do Libanonu zbrane z Iránu a od jeho spojencov. Informovala o tom agentúra Reuters. Muhammad Džafar Kásir, ktorý viedol "jednotku 4400", bol podľa izraelskej armády zabitý pri útoku izraelských bojových lietadiel v Bejrúte.

Vo vyhlásení izraelskej armády sa uvádza, že Kásir bol "jedným z vyšších vodcov teroristickej organizácie Hizballáh a najdominantnejšou osobou na teroristickej osi Irán-Hizballáh-Sýria a je považovaný za človeka blízkeho iránskemu režimu". Bol zapojený do stoviek "strategických" operácií pašovania zbraní z Iránu pre Hizballáh a patril medzi tých, ktorí pracovali na projekte výroby vysoko presných rakiet pre Hizballáh. Ako veliteľ jednotky 4400 pôsobil Kásir asi 15 rokov, doplnila izraelská armáda.

Izrael tvrdí, že Irán odpálil až 200 rakiet

Irán odpálil na Izrael takmer 200 rakiet, tvrdí izraelská armáda. Iránske Revolučné gardy medzičasom informovali, že raketový útok je reakciou na piatkové zabitie šéfa Hizballáhu Hasana Nasralláha a zástupcu operačného veliteľa iránskych Revolučných gárd Abbása Nilforúšána. Izrael varovali, že zaútočia znova, ak sa za tento útok pomstí, informuje TASR na základe správ agentúr Reuters, AP a AFP.

Reuters s odvolaním sa na výpovede svedkov medzičasom informoval, že niektoré rakety boli zneškodnené ešte vo vzdušnom priestore Jordánska. Po celom Izraeli sa rozozvučali poplašné sirény, pričom v Jeruzaleme a v údolí rieky Jordán bolo počuť výbuchy. Jordánsko až do odvolania taktiež pozastavilo leteckú dopravu. Izrael aj Irak uzatvorili svoj vzdušný priestor.

Biely dom informoval, že americký prezident Joe Biden naradil americkej armáde, aby pomáhala izraelským silám a zostrelila rakety namierené na Izrael. Biden s viceprezidentkou Kamalou Harrisovou monitorujú situáciu z Bieleho domu. Biden už počas dňa avizoval, že Spojené štáty sú pripravené pomôcť Izraelu brániť sa pred očakávanými iránskymi raketovými útokmi.

Obyvateľom Izraela krátko pred útokom úrady nariadili, aby sa až do odvolania zdržiavali v blízkosti protibombového krytu alebo iného objektu. Následne informovali, že všetci civilisti sa stihli ukryť. Nad Jeruzalemom bolo počuť desiatky výbuchov, ktoré hlásili aj v Tel Avive.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy