Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Levoslav
2.10.2024
Kandidáti na viceprezidenta sa stretli v televíznej diskusii
Zdielať na

Kandidáti na viceprezidenta sa stretli v televíznej diskusii

NEW YORK / Situácia na Blízkom východe, imigrácia, dane, interrupcie, násilie so zbraňami, klimatická zmena a ekonomika boli témami predvolebnej diskusie kandidátov na viceprezidenta USA. Demokrata Tima Walza a republikána JD Vancea, ktorú odvysielala televízia CBS zo svojej centrály v New Yorku. Zatiaľ čo Vance obvinil zo súčasných kríz doma i vo svete súčasnú viceprezidentku a prezidentskú kandidátku demokratov Kamalu Harrisovú, Walz ju bránil a varoval pred návratom Donalda Trumpa do Bieleho domu, informuje TASR na základe správ agentúr DPA a Reuters.

​Prvou témou diskusie bola prebiehajúca kríza na Blízkom východe, ktorú vyvolal teroristický útok Hamasu v južnom Izraeli zo 7. októbra 2023. Walz spochybnil spôsobilosť Trumpa vykonávať prezidentský úrad, pretože bývalý šéf Bieleho domu je podľa neho príliš váhavý na to, aby sa mu dalo dôverovať. Vance oponoval, že Trump počas svojho funkčného obdobia urobil svet bezpečnejším.

Na otázku, či by podporil preventívny útok Izraela na Irán, Vance odpovedal, že ako spojenec Izraela by podporil jeho postoj. Viditeľne nervózny Walz sa odpovedi na túto otázku vyhol a využil príležitosť na kritiku Trumpa za odstúpenie od jadrovej dohody s Iránom v roku 2018. "Irán sa tým dostal bližšie k jadrovej zbrani, pretože Donald Trump je váhavý vodca. Prikloní sa k tomu, kto mu najviac lichotí alebo tam, kde to má pre neho zmysel," povedal Walz.

​Kontroverziu vyvolala aj otázka interrupcií. Walz kritizoval republikánov za to, že chcú zasahovať do života žien. Vance zasa pripísal Harrisovej zodpovednosť za krízu na hraniciach s USA. "Máme historickú imigračnú krízu, pretože Kamala Harrisová začala rušiť celú hraničnú politiku Donalda Trumpa," povedal. Vance bol na začiatku Trumpovho mandátu otvoreným kritikom republikánov. V debate povedal, že so svojou tvrdou kritikou sa mýlil. Veril príbehom, ktoré skresľovali Trumpove politické schopnosti. "Ak ste niečo zle pochopili a zmeníte názor, potom by ste mali byť k americkému ľudu úprimný," konštatoval Vance.

Poldruhahodinová debata sa odohrala bez divákov. Walz ani Vance nesmeli používať písomné podklady ani mať kontakt so svojimi tímami. Mikrofóny zostávali zapnuté, no moderátorky Norah O'Donnellová a Margaret Brennanová ich vypli, keď si kandidáti skákali do reči. Podľa politológov debaty kandidátov na viceprezidenta málokedy rozhodnú o výsledku volieb šéfa Bieleho domu. Napriek tomu aj malé posuny vo verejnej mienke môžu byť v tomto volebnom roku kľúčové, keďže päť týždňov pred voľbami sú šance Trumpa i Harrisovej na víťazstvo v kľúčových tzv. swing states vyrovnané.

​​Šesťdesiatročný Walz je guvernér Minnesoty a bývalý stredoškolský učiteľ, zatiaľ čo 40-ročný Vance je autorom bestsellerov a konzervatívny senátor zo štátu Ohio. Ich diskusia bola zrejme poslednou počas predvolebnej kampane, keďže Trump sa odmietol zúčastniť na druhej diskusii s Harrisovou. Diskusiu komentoval aj samotný Trump v akomsi minútovníku na svojej platforme Truth Social. Moderátorky CBS obvinil, že sú "veľmi zaujaté". Walz má podľa neho "nízke IQ", pretože si počas diskusie robil poznámky.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy