Zatiahnuté
Bratislava
Levoslav
2.10.2024
953. deň na Ukrajine: Rusko v noci útočilo na infraštruktúru v prístavnom meste Izmajil
Zdielať na

953. deň na Ukrajine: Rusko v noci útočilo na infraštruktúru v prístavnom meste Izmajil

Zdroj: TASR

KYJEV / Rusko v noci na stredu 2. 10. útočilo dronmi vo viacerých ukrajinských oblastiach vrátane dunajského prístavného mesta Izmajil na hraniciach s Rumunskom. Zničiť sa podarilo 11 z celkovo 32 ruských dronov.

Štyri ruské drony podľa Ukrajiny opustili jej vzdušný priestor a 10 vyradili prostriedkami elektronického boja. Bezpilotné lietadlá útočili v Odeskej, Sumskej a Kirovohradskej oblasti. Opätovne sa zamerali aj na okolie prístavného mesta Izmajil v delte Dunaja.

Gubernátor Odeskej oblasti Oleh Kiper na Telegrame uviedol, že "Rusi sa zamerali na prístav a pohraničnú infraštruktúru." Ruské útoky spôsobili požiar, ktorý sa však ukrajinským hasičom podarilo rýchlo uhasiť. Pri útoku boli zranení dvaja vodiči nákladných áut. Jeden z nich je občanom Turecka.

Kiper taktiež viedol, že ukrajinsko-rumunský hraničný priechod Orlivka dočasne uzavreli v dôsledku ostreľovania. "Rusi zámerne ostreľovali kontrolné stanovište, čím sťažili bežným ľuďom prechod cez hranice. Ide o teror voči civilnému obyvateľstvu," vyhlásil Kiper.

Rusko zabralo mesto Vuhledar na východe Ukrajiny, tvrdia vojnoví blogeri

Ruské jednotky získali úplnú kontrolu nad mestom Vuhledar v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. V stredu o tom informoval kanál SHOT na komunikačnej platforme Telegram a proruskí vojnoví blogeri. Ukrajinské jednotky sa z obliehaného mesta stiahli. "Vyššie velenie udelilo povolenie" na stiahnutie vojakov z Vuhledaru, aby sa tak "ochránili osoby i vojenská technika", uviedlo vo vyhlásení zverejnenom na Telegrame ukrajinská pozemná formácia Chortycia.

"Hlavnou taktikou (Rusov) bolo obkľúčiť nás z bokov, čo robili nepretržite už šesť až sedem mesiacov prostredníctvom neustálych leteckých útokov. Vďaka tejto taktike sa im podarilo vyčerpať naše zdroje, pretože ich nemáme toľko ako oni," povedal vedúci tlačového oddelenia 72. brigády, ktorá bránila Vuhledar od augusta 2022.

Moskva v roku 2022 anektovala štyri ukrajinské oblasti vrátane Doneckej, čo Kyjev a Západ označili za nezákonné. Rusko sa už dlho snažilo obsadiť Vuhledar, ktorý predstavuje dôležitý medzník na ceste k získaniu kontroly nad celou Doneckou oblasťou. Strategické a logistické centrum Pokrovsk sa nachádza iba 30 kilometrov severne - pokiaľ by ho získalo Rusko, išlo by o vážne ohrozenie ukrajinskej obrany.

Ruské ministerstvo obrany nepotvrdilo zabratie mesta Vuhledar v dennej správe z bojiska. Na sieti Telegram sa však objavili zábery vojakov, ktorí mávali ruskou vlajkou nad zničenými budovami.

Banské mesto, ktoré malo pred vojnou približne 14-tisíc obyvateľov, leží na kopci na priesečníku východného a južného bojiska a má veľký význam pri zásobovaní vojsk oboch strán. Vuhledar sa zároveň nachádza v blízkosti železničnej trate spájajúcej Krymský polostrov s priemyselným regiónom Donbas, ktorý zahŕňa aj východnú časť Luhanskej oblasti a Doneckú oblasť.

Ukrajinskí aj ruskí činitelia informujú o civilných obetiach nepriateľských útokov

Ukrajina aj Rusko informujú o civilných obetiach nepriateľských úderov. Kým šéf ukrajinskej Chersonskej oblasti píše na telegrame o dvoch zabitých v ním spravovanom regióne, gubernátor ruskej Belgorodskej oblasti o jednom mŕtvom. Ukrajinské letectvo pred tým oznámilo zostrelenie 11 z 32 ruských útočných dronov počas noci na dnes nad Kirovohradskou, Odeskou a Sumskou oblasťou.

​Desať ruských bezpilotných lietadiel sa stratilo v severných a stredných častiach Ukrajiny vďaka protiopatreniam elektronického boja, uviedli ukrajinské vzdušné sily, podľa ktorých ďalšie štyri drony opustili ukrajinský vzdušný priestor a leteli na Rusko. Server Ukrajinska pravda hlásenia vyložil tak, že desiatka dronov zmizla z radarov. O zvyšných strojoch sa letectvo nezmieňuje.

Šéf správy Odeskej oblasti Oleh Kiper na platforme Telegram napísal, že ruské bezpilotné lietadlá zaútočili na Izmajilský okres, kde bola cieľom Rusov prístavná a pohraničná infraštruktúra. "Dvaja muži, vodiči nákladných automobilov, boli zranení. Jeden z nich je občanom Turecka," poznamenal Kiper. Regionálny činiteľ poznamenal, že kvôli ruskému útoku úrady dočasne prerušili premávku na hraničnom priechode s Rumunskom Orlivka. Táto obec leží pri rieke Dunaj, ktorá v týchto miestach robí medzinárodnú hranicu.

Stanica BBC na svojom ruskojazyčnom webe napísala, že šéf správy Charkovskej oblasti Oleh Synehubov informoval o piatich zranených po ruských nočných a ranných vzdušných útokoch leteckými bombami na regionálnej metropole Charkov a ďalšie obce.

Náčelník správy Chersonskej oblasti Oleksandr Prokudin potom počas dňa o obetiach informoval na telegrame dvakrát: najprv oznámil, že po ruskom dronovom útoku na autobus v obci Antonivka zahynula deväťdesiatšesťročná seniorka. Neskôr napísal, že pri ruskom ostreľovaní Chersonu zomrel starší muž, ktorý išiel na bicykli.

Gubernátor ruskej Belgorodskej oblasti Vjačeslav Gladkov v noci na dnes informoval o zranení viacerých civilistov po útoku ukrajinských dronov. Popoludní na telegrame napísal, že po dronovom útoku na nákladné vozidlá idúce po ceste zahynul vodič jedného z nich a druhý utrpel zranenia.

Podobné vyhlásenia strán konfliktu nemožno priamo nezávisle overiť.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy