Zatiahnuté
16°
Bratislava
Stela
3.10.2024
Rýchlo sa šíriaci vírus má ďalšie obete. Na toto ochorenie neexistuje vakcína
Zdielať na

Rýchlo sa šíriaci vírus má ďalšie obete. Na toto ochorenie neexistuje vakcína

Archívna reportáž

Záškrt iba kilometer od slovenských hraníc

AFRIKA / Vírus Marburg sa začína šíriť po viacerých štátoch Afriky. V priebehu pár dní ochorelo 26 pacientov, z ktorých až 8 zomrelo. Svetová zdravotnícka organizácia zistila, že sa vírus veľmi rýchlo šíri. Na toto ochorenie neexistuje žiadna vakcína. Celosvetové šírenie ochorenia je zatiaľ nepravdepodobné, informuje portál TN.cz.

Vysoká rýchlosť šírenia

Ako píše web TN.cz, Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vydala varovanie pred rýchlym šírením vírusu Marburg. Vysoký počet prípadov hlási najmä jedna africká krajina, Rwanda, ktorá sa pridala medzi postihnuté oblasti. Vyhlásili 26 chorých, vrátane 8 mŕtvych. "WHO hodnotí riziko tejto epidémie, ako veľmi vysoké na národnej úrovni, vysoké aj na regionálnej a nízke na celosvetovej úrovni," uvádza WHO. Vírus sa rýchlo šíri a odborníci majú obávy. Aktuálne sa snažia nájsť približne 300 potenciálne chorých, ktorí mohli prísť do kontaktu s infikovanými. Jeden z nich je údajne v zahraničí.

Vakcína zatiaľ neexistuje

Ochrana voči tomuto vírusu, žiaľ, neexistuje. Vakcína nie je vyvinutá. "Preto je dôležité, aby ľudia s príznakmi podobnými Marbugu včas vyhľadali starostlivosť s účelom liečby, ktorá môže zvýšiť šance na ich prežitie," píše organizácia.

Ako sa vírus prenáša? 

Tento vírus sa prenáša výkalmi, zvratkami a telesnými tekutinami. Ochorenie má rýchly nástup, zvyčajne sa prejaví od 2 do 21 dní. Vyznačuje sa vysokou teplotou, malátnosťou, bolesťami hlavy, vracaním a hnačkami. Prítomná je aj možnosť krvácania. 

Vírus aj v Európe

Ochorenie vypuklo pred časom aj v Ugande a Guinei. WHO ale tvrdí, že tento vírus sa už objavil aj v Európe. Prvýkrát ho zaznamenali v roku 1967 v Nemecku. Následne bol infikovaný ďalší štát, a to Srbsko.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy