Zatiahnuté
16°
Bratislava
Stela
3.10.2024
Tajomná epidémia: Ochorenie, ktoré ohrozuje Európu
Zdielať na

Tajomná epidémia: Ochorenie, ktoré ohrozuje Európu

Archívna reportáž

Africké opičie kiahne zaznamenané u nás na Slovensku

TALIANSKO / Talianski doktori sú znepokojení vysokým nárastom nakazených teplotou zvanou Denegue. V meste Fano, ktoré sa nachádza v strede Talianska, bolo aktuálne potvrdených až cez 100 prípadov ochorenia. Hospitalizáciu si vyžiadalo 35 ľudí. Vedci očakávajú zhoršenie situácie, píše portál TN.cz.

Životy v ohrození

Ako uvádza webový portál TN.cz, stredné Taliansko je postihnuté vysokým šírením teploty Denegue. Toto ochorenie si každý rok vyžiada  cez 10 000 ľudských životov, informuje agentúra Reuters. Miestni lekári tvrdia, že najhoršia situácia je v oblasti Merche.

Ochorenie aj v južnej Európe

Predpokladajú, že sa ochorenie rozšíri aj do južnej Európy. Zdravotnícky úrad vyhlásil, že tento rok bolo zaznamenaných už 500 nakazených týmto ochorením. Reálny stav situácie je však podľa nich oveľa horší. Existujú prípady, v ktorých ľudia nepociťujú prejavy choroby. Tým pádom toto ochorenie nenahlasujú. 

Zvýšené šírenie kvôli podnebiu

Šíreniu choroby veľmi pomáhajú aj teplé, klimatické podmienky v Taliansku. "Situácia sa vymkla kontrole, infekcie je minimálne dvojnásobok (v porovnaní s tými oficiálne evidovanými). Dúfajme, že zima príde skoro," píše v článku na facebooku Roberto Burioni, profesor virológie, ktorý pôsobí v Miláne na univerzite San Raffaele.

Neexistujúci liek

Medzi prejavy ochorenia patria silné bolesti hlavy, zvláštny tlak v očiach a náhle zvýšená teplota. Ďalšie hlásené prípady zahŕňali nevoľnosť a zvracanie. V súčastnosti nepoznáme žiadny liek, ktorý by dokázal pomôcť. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy