Zatiahnuté
14°
Bratislava
Stela
3.10.2024
954. deň na Ukrajine: Ruská armáda potvrdila dobytie mesta Vuhledar na východe Ukrajiny
Zdielať na

954. deň na Ukrajine: Ruská armáda potvrdila dobytie mesta Vuhledar na východe Ukrajiny

KYJEV / MOSKVA / Ruské ministerstvo obrany vo štvrtok (3.10) oznámilo, že jeho jednotky obsadili mesto Vuhledar v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Správa prišla deň po oznámení ukrajinských síl, že sa odtiaľ sťahujú, informuje TASR podľa agentúr AFP a Reuters. Mesto, ktoré Rusko nazýva Ugledar, odolávalo ruským útokom viac ako dva roky. O tom, že nad ním získali úplnú kontrolu ruské sily, informovali ešte v stredu proruskí vojnoví blogeri.

Vuhledar sa Rusko dlho snažilo obsadiť vzhľadom na jeho polohu. Mesto leží na vyvýšenom mieste na priesečníku východného a južného frontu a má veľký význam pri zásobovaní vojsk oboch strán. V blízkosti zároveň prechádza železničná trať spájajúca Krym s Donbasom. Len 30 kilometrov severne sa nachádza strategické a logistické centrum Pokrovsk, ktorého dobytie Ruskom by vážne ohrozilo ukrajinskú obranu, napísala agentúra AP.

Ukrajinské jednotky sa z obliehaného mesta stiahli s cieľom ochrániť osoby i vojenskú techniku, uviedla v stredu ukrajinská pozemná formácia Chortycia. "Hlavnou taktikou (Rusov) bolo obkľúčiť nás z bokov, čo robili nepretržite už šesť až sedem mesiacov prostredníctvom neustálych leteckých útokov. Vďaka tejto taktike sa im podarilo vyčerpať naše zdroje, pretože ich nemáme toľko ako oni," povedal vedúci tlačového oddelenia 72. brigády, ktorá bránila Vuhledar od augusta 2022. 

Banské mesto Vuhledar malo pred vojnou približne 14.000 obyvateľov. Od invázie Ruska na Ukrajinu z februára 2022 je miestom bojov, ktoré mesto zdevastovali a vyhnali z neho takmer všetkých obyvateľov.

Zelenskyj rokoval v Kyjeve s Ruttem o situácii na bojisku

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj rokoval vo štvrtok v Kyjeve s novým generálnym tajomníkom NATO Markom Ruttem o situácii na bojisku a ukrajinskom "pláne víťazstva". Rutte je na prvej návšteve Kyjeva od vymenovania do funkcie začiatkom tohto týždňa. Rutte a Zelenskyj rokovali o špecifických potrebách ukrajinských jednotiek. Ukrajinský prezident zopakoval, že Ukrajina potrebuje viac zbraní vrátane zbraní s dlhým dosahom, píše agentúra AP.

"Potrebujeme dostatočné množstvo zbraní vrátane zbraní dlhého dosahu, ktorých (dodávky) podľa môjho názoru partneri naťahujú," cituje Zelenského agentúry AFP. Prezident zároveň opäť vyzval spojencov, aby Ukrajine povolil používať zbrane s dlhým dosahom pri útokoch na ciele hlboko v Rusku. Ukrajinský prezident tiež uviedol, že sa snaží presvedčiť západných spojencov, aby zostreľovali ruské rakety a drony vypustené smerom na Ukrajinu. "Budeme pokračovať v presviedčaní našich partnerov o potrebe zostreľovať ruské rakety a drony. Uvedomuje si, že je to ťažké rozhodnutie... ešte nie sú pripravení" uviedol Zelenskyj.

Rutte podľa agentúry DPA uviedol, že bolo pre neho dôležité navštíviť Kyjev na začiatku svojho mandátu, aby dal jasne najavo, že NATO stojí na strane Ukrajiny. Po začiatku ruskej invázie Rutte navštívil Ukrajinu ako holandský premiér a zavítal aj do Odesy a Charkova. "Ukrajina je bližšie k NATO než kedykoľvek predtým a bude na tejto ceste pokračovať, kým sa nestane členom našej aliancie," uviedol Rutte na spoločnej tlačovej konferencii so Zelenským. Podľa šéfa NATO odráža ukrajinský "boj za slobodu" základné princípy a hodnoty Severoatlantickej aliancie.

Rutte tiež uviedol, že je jeho prioritou vo svojej novej funkcii zaistiť, aby Ukrajina zvíťazila. Rutte v utorok po vymenovaní do funkcie šéfa NATO prisľúbil, že Aliancia bude pod jeho vedením pokračovať v podpore Ukrajiny, ktorá sa už viac než dva roky bráni ruskej invázii. Zelenskyj v utorok jeho vymenovanie privítal. Kyjev sa spolieha pri obrane svojho územia proti ruskej agresii na vojenskú pomoc Západu a generálny tajomník NATO má pri podpore Ukrajiny na medzinárodnej scéne silné slovo.

Premiér SR chce po skončení vojny urobiť všetko pre obnovenie vzťahov s Ruskom

Ak sa skončí vojna na Ukrajine počas mandátu tejto vlády, premiér Robert Fico (Smer-SD) urobí všetko pre obnovenie hospodárskych a štandardných vzťahov s Ruskou federáciou. Povedal to vo štvrtok v súvislosti s nadchádzajúcim rokovaním slovenskej a ukrajinskej vlády. Dodal, že slovenskej vláde bude tiež veľmi záležať na priateľských vzťahoch s Ukrajinou. Na pondelkovom (7. 10.) spoločnom rokovaní vlád chce Fico hovoriť o potrebe Ukrajiny ako tranzitnej krajiny základných surovín.

"Ak skončí vojna počas mandátu tejto vlády, urobím všetko pre obnovenie hospodárskych a štandardných vzťahov s Ruskou federáciou, urobím všetko pre to. Európska únia potrebuje Ruskú federáciu, Ruská federácia potrebuje, samozrejme, Európsku úniu," povedal Fico na spoločnej tlačovej konferencii s ďalšími koaličnými lídrami po schválení konsolidačného balíka.

Pripomenul, že každá vojna sa skončí za rokovacím stolom. "A bude nám veľmi záležať na normálnych priateľských vzťahoch s Ukrajinou, ktorej želáme, nech toto nešťastie skončí, pretože je to nešťastie pre všetkých," skonštatoval premiér s tým, že sa napĺňajú slová o tom, že konflikt nemá vojenské riešenie. "Potvrdzujú to vyjadrenia mnohých politikov, ktorí už hovoria o kompromisoch, o tom, že vraj Ukrajina sa musí pripraviť na nejaký kompromis, ktorý bude bolieť jednu aj druhú stranu," dodal.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy