Zatiahnuté
14°
Bratislava
Stela
3.10.2024
Izrael zaútočil na veliteľstvo tajných služieb Hizballáhu. Pre Slovákov v Bejrúte príde vojenský špeciál
Zdielať na

Izrael zaútočil na veliteľstvo tajných služieb Hizballáhu. Pre Slovákov v Bejrúte príde vojenský špeciál

JERUZALEM / Izraelská armáda v rámci svojich útokov na pozície proiránskych militantov zasiahla vo štvrtok 3. októbra v Bejrúte aj centrálu tajných služieb hnutia Hizballáh. S odvolaním sa na vyhlásenie izraelskej armády o tom informovala agentúra AFP, uvádza TASR.

Izraelské stíhačky "zasiahli spravodajské veliteľstvo Hizballáhu v Bejrúte, vrátane teroristických agentov patriacich k tejto jednotke, prostriedkov na zhromažďovanie spravodajských informácií, veliteľských centier a ďalšej teroristickej infraštruktúry," uviedla izraelská armáda vo svojom vyhlásení.

Agentúra AFP informovala, že izraelská armáda vo štvrtok popoludní obnovila nálety na južné predmestie Bejrútu, ktoré je označované za baštu Hizballáhu. Libanonská metropola zažila nálety aj počas noci na štvrtok. Podľa dostupných správ si vyžiadali najmenej deväť obetí na životoch. Na juhu Libanonu izraelská armáda pokračovala vo svojej pozemnej operácii, ktorá sa začala v noci na utorok.

Armáda nariadila evakuáciu dedín

V jej rámci vo štvrtok izraelská armáda nariadila evakuáciu obyvateľstva 25 libanonských dedín. Ich obyvateľom odporučila, aby sa vo vlastnom záujme a s ohľadom na svoju bezpečnosť presunuli na sever krajiny.

Hnutie Hizballáh vo štvrtok popoludní vo svojom komuniké informovalo, že za úsvitu jeho ozbrojenci aktivovali dve výbušné zariadenia, aby zastavili postup izraelských vojakov, ktorí sa pokúšali infiltrovať do pohraničnej obce Marún ar-Rás v dištrikte
Bint Džbajl.

Malo ísť o odvetu

V tlačovej správe nie je zmienka, či si tento útok vyžiadal obete. Pri podobnej akcii v stredu však prišlo o život osem izraelských vojakov, ktorých smrť neskôr potvrdila aj ich armáda. Hizballáh okrem toho informoval, že zabránil izraelskej hliadke v prekročení tzv. Fatimskej brány pri betónovom hraničnom múre postavenom neďaleko lokality Kfar Kila.

Tlačové agentúry okrem vo štvrtok uviedli, že libanonská armáda vo štvrtok - vôbec prvýkrát od októbra 2023, keď sa začalo stupňovať napätie na libanonsko-izraelskej hranici - odpovedala na paľbu z pozícií obsadených izraelskými vojakmi.

Ako spresnil libanonský denník L'Orient-Le Jour, išlo o odvetu za ostreľovanie jednej zo základní libanonskej armády v dištrikte Bint Džbajl, pri ktorom zahynul libanonský vojak - druhá obeť z radov libanonskej armády od začiatku eskalácie medzi Hizballáhom a Izraelom. Počas dňa sa na severe Izraela niekoľkokrát rozzvučali sirény ohlasujúce možný raketový útok z územia Libanonu. Ide o oblasti, ktoré izraelskí civilisti z bezpečnostných dôvodov na výzvu armády a úradov už pred časom opustili.

Vojenský špeciál odletí v piatok po Slovákov v Libanone

Vojenský špeciál odletí v piatok po Slovákov v Libanone; aktuálne je ich zaregistrovaných viac ako 30. Do Libanonu zároveň odvezie vyše dvojtonovú humanitárnu zásielku potravín a zdravotníckeho materiálu. Slovensko je okrem toho pri evakuácii súčinné aj s ďalšími štátmi, ktoré prejavili záujem o pomoc pri návrate ich občanov. TASR o tom informoval komunikačný odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR.

"Naše veľvyslanectvo je neustále v kontakte s občanmi SR v Libanone, ktorí dostávajú všetky potrebné informácie, aby sa mohli rozhodnúť, či majú záujem o evakuáciu. Aktuálne je zaregistrovaných 31 slovenských občanov vrátane zamestnancov zastupiteľského úradu a ich rodinných príslušníkov," skonštatoval šéf slovenskej diplomacie Juraj Blanár s tým, že zastupiteľský úrad SR v Bejrúte pokračuje naďalej v činnosti v nevyhnutnom krízovom režime.

Slovenská republika je pri evakuácii súčinná taktiež s ďalšími štátmi s cieľom pomôcť občanom týchto krajín pri odchode z Libanonu. O využitie slovenských evakuačných letov do tejto chvíle požiadalo viac ako 40 občanov Arménska, Česka, Francúzska, Chorvátska, Maďarska, Poľska, Spojených štátov amerických či Srbska. Tých má slovenský vojenský špeciál dopraviť do cyperskej Larnaky.

MZVEZ SR zároveň pripomína, že od 1. októbra je v prevádzke Medzinárodné operačné krízové centrum rezortu diplomacie. Slováci v núdzi sa môžu naň obrátiť 24 hodín denne sedem dní v týždni na telefónnom čísle +421 2 5978 5978.

Pre občanov SR v Libanone a v Iráne je v platnosti cestovné odporúčanie 4. stupňa, teda odporúčanie opustiť krajinu. Pre Izrael platí cestovné odporúčanie 3. stupňa, teda odporúčanie necestovať (necestovať do určitých oblastí).

Slováci v Libanone, ktorí majú záujem o evakuáciu a doteraz nepožiadali o evakuáciu tak môžu urobiť kontaktovaním Veľvyslanectva SR v Bejrúte, a to prostredníctvom e-mailovej adresy [email protected] alebo telefonicky na čísle +961 81313423.

Rezort diplomacie je v prípade potreby pripravený poskytnúť nevyhnutnú pomoc aj občanom SR v Izraeli. Veľvyslanectvo SR v Tel Avive ani ministerstvo zahraničných vecí zatiaľ takýto záujem nezaznamenali. Slováci, ktorí sa ocitli v núdzi, môžu kontaktovať veľvyslanectvo na telefónnom čísle +972 544556642. Slováci, ktorí sa ocitli v núdzi v Iráne, môžu kontaktovať Veľvyslanectvo SR v Teheráne na telefónnom čísle +98 9123848971.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy