Zatiahnuté
11°
Bratislava
František
4.10.2024
955. deň na Ukrajine: Ukrajina zabila popredného predstaviteľa Záporožskej jadrovej elektrárne
Zdielať na

955. deň na Ukrajine: Ukrajina zabila popredného predstaviteľa Záporožskej jadrovej elektrárne

KYJEV / Ukrajinský útok bombou nastraženou v aute zabil popredného predstaviteľa Ruskom okupovanej Záporožskej jadrovej elektrárne, uviedli predstavitelia oboch krajín. Ukrajina vyzvala Stály arbitrážny dvor, aby nariadil Rusku zbúrať most, ktorý spája okupovaný Krym s ruskou pevninou. TASR píše na základe správy agentúry AFP. Veliteľ ozbrojených síl Ukrajiny generál Olexandr Syrskyj rozhodol o posilnení obrany v Doneckej oblasti. Rusko zaútočilo v noci na Ukrajinu 19 dronmi, oznámili ukrajinské vzdušné sily. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters.

Ukrajina pred PCA: Rusku treba nariadiť, aby zbúralo Krymský most

Právnici oboch strán dva týždne bojujú na PCA o prístup k pobrežným vodám okolo Krymského polostrova, ktorý Rusko anektovalo v roku 2014. "Tribunál musí nariadiť Rusku, aby rozobral a odstránil takzvaný Kerčský most," zhrnula postoj Kyjeva Oxana Zolotarjovová, riaditeľka odboru medzinárodného práva na ukrajinskom ministerstve zahraničných vecí. "Zbúranie mosta je jediným spôsobom, ako obnoviť prístup pre lode všetkých krajín, ktoré využívali (Kerčský) prieliv v minulosti, a lode, ktoré by podľa očakávania mali prieliv využívať v budúcnosti," dodala.

Krymský most (nazývaný aj Kerčský) vedie spája mesto Kerč na Kryme a Krasnodarský kraj na juhu Ruska. Je mimoriadne dôležitý pre zásobovanie polostrova a ruských vojakov bojujúcich na Ukrajine. Kyjev naň za posledné roky niekoľkokrát zaútočil. Ukrajina v rámci arbitráže argumentuje aj tým, že Rusko postavilo most nízko nad hladinou mora, čo komplikuje medzinárodnú lodnú prepravu cez strategický prieliv a obmedzuje obchod. "Rusko nezákonne postavilo tento most a teraz ho musí zbúrať, aby v súlade s medzinárodným právom umožnilo plavbu cez Kerčský prieliv," vyhlásila Zolotarjovová.

Kyjev sa na PCA obrátil v septembri 2016 aby "obhájil svoje práva pobrežného štátu". PCA je najstarší arbitrážny tribunál, zriadili ho v roku 1899 a okrem iného rieši aj spory medzi štátmi v súvislosti s Dohovorom OSN o morskom práve. Ruský zástupca Gennadij Kuzmin v otváracej reči pred PCA 23. septembra označil prípad za "úplne neodôvodnený a (pre Kyjev) beznádejný", pretože prípad nespadá pod jurisdikciu PCA.

Ukrajina posilňuje obranu v Doneckej oblasti po stiahnutí síl z Vuhledaru

Rozhodnutie prišlo po obsadení banského mesta Vuhledar v Doneckej oblasti ruskými jednotkami. Informuje o tom TASR na základe správy agentúry Reuters. Podľa vyjadrenia prezidenta Volodymyra Zelenského sa ukrajinské jednotky z Vuhledaru stiahli, aby nedošlo k ďalším stratám na životoch. Vuhledar sa jednotky ruskej armády snažili obsadiť už dva roky.

Mesto má pre obe armády strategický význam. Je dôležité pre zabezpečenie zásobovania vojakov na fronte a taktiež sa v jeho blízkosti nachádza železničná trať spájajúca Krym s Donbasom. Mesto Vuhledar malo pred vojnovým konfliktom približne 14.000 obyvateľov. Väčšina obyvateľov musela z dôvodu bojov a devastácie mesta opustiť svoje domovy. Taktickým cieľom Ruska je podľa slov Vladimira Putina obsadenie celej Doneckej a Luhanskej oblasti. Kľúčovým mestom, ktorého sa ruskí vojaci dlhodobejšie snažia zmocniť, je logistické centrum Pokrovsk.

Rusko útočilo v noci na Ukrajinu 19 dronmi

Ukrajinská protivzdušná obrana zostrelila deväť dronov a útok ďalších siedmich odrazila zrejme vďaka prostriedkom elektronického boja. Nešpecifikovala, čo sa stalo so zvyšnými troma dronmi. Starosta Kyjeva Vitalij Kličko uviedol, že v dôsledku útoku bola poškodená obytná budova v hlavnom meste. Neoznámil však nijaké obete a požiar po útoku v hlavnom meste rýchlo uhasili, uviedol Kličko. Predtým informoval, že požiar vypukol na ôsmom poschodí výškovej obytnej budovy.

Pri ďalšom útoku bola poškodená administratívna budova v Kirovohradskej oblasti. Ľahké zranenia utrpel jeden zo zamestnancov firmy, ktorá v budove pôsobí, uviedol oblastný gubernátor Andrij Rajkovyč. Ruské sily zasiahli v uplynulých dňoch kritickú infraštruktúru a niekoľko rodinných domov v Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny, oznámil tamojší gubernátor Olexandr Prokudin. Pri rôznych útokoch zomrel jeden človek a štyria utrpeli zranenia, dodal.

Ukrajina zabila popredného predstaviteľa Záporožskej jadrovej elektrárne

Ukrajinská vojenská tajná služba GUR uviedla, že výbuch bomby zabil Andrija Korotkého, ktorého označila za šéfa bezpečnostnej služby tejto jadrovej elektrárne. Podľa vyhlásenia GUR išlo o vojnového zločinca, ktorý dobrovoľne spolupracoval s ruskými okupantmi, poskytol údaje o proukrajinských zamestnancoch elektrárne a podieľal sa na represiách voči nim. Ruský Vyšetrovací výbor potvrdil správy o bombe umiestnenej pod autom. Dodal, že obeť zahynula na následky zranení v nemocnici, a začal trestné stíhanie. Tamojšie Ruskom podporované úrady uviedli, že išlo o "teroristický útok spáchaný kyjevským režimom".

Kyjev v prebiehajúcej vojne s Ruskom už niekoľkokrát zaútočil na vysokopostavených ľudí, ktorých označil za kolaborantov a zradcov pre ich spoluprácu s ruskými silami, pripomína AFP. Záporožská jadrová elektráreň, ktorú v rovnomennej oblasti okupuje Rusko od začiatku vojenskej invázie na Ukrajinu vo februári 2022, je opakovane terčom útokov či sabotáží. Zo zodpovednosti za ne sa vzájomne obviňujú Moskva a Kyjev. Ide pritom o najväčšiu elektráreň svojho druhu v Európe.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy