Zatiahnuté
14°
Bratislava
Viera
5.10.2024
Kriminálna minulosť s desiatkami záznamov. Desaťročný chlapec jazdil v kradnutom aute
Zdielať na

Kriminálna minulosť s desiatkami záznamov. Desaťročný chlapec jazdil v kradnutom aute

Archívna reportáž

Auto s mladými pasažiermi skončilo v rieke. Najvážnejšie zranenia utrpel iba 11-ročný chlapec

MINNEAPOLIS / Policajti v americkom meste zatkli desaťročného chlapca, ktorý sa prechádzal v ukradnutom aute na školskom ihrisku, informoval web TN.cz. Podľa polície má chlapec kriminálnu minulosť, ktorá siaha až do mája 2023, s približne 30 záznamami. V súvislosti s krádežami áut bol zatknutý už najmenej dvakrát.

Jazdil po školskom ihrisku

Pohyb auta po školskom ihrisku, ktoré riadil maloletý chlapec, zachytili bezpečnostné kamery 20. septembra. Informoval web TN.cz podľa stanice CBS News s odvolaním sa na vyhlásenie polície v Minneapolis informovala, že incident sa odohral pri Nellie Stone Johnson School v severnej časti mesta. Ihrisko bolo v tom čase plné hrajúcich sa detí, a bolo veľkým šťastím, že vodič nikoho nezrazil. Policajti krátko na to desaťročného chlapca zadržali a umiestnili do väzobnej väznice pre mladistvých v okrese Hennepin. Podľa ich evidencií sa jedná o jeho tretie zatknutie za krádeže áut, pričom v ďalšom viac ako tucte prípadov je vedený ako podozrivý od "krádeže auta, cez lúpež, až po napadnutie nebezpečnou zbraňou".

Kriminálna minulosť

"Je nepochopiteľné, že desaťročný chlapec bol zapojený do takej úrovne trestnej činnosti bez účinného zásahu," povedal policajný náčelník Brian O'Hara. "Väzenie nie je pre desaťročného chlapca prijateľnou možnosťou. Ale dospelí, ktorí môžu toto správanie do budúcnosti zastaviť, musia okamžite konať, aby pomohli tomuto dieťaťu a jeho rodine," dodal policajt. Podľa serveru Fox 9.com má chlapec kriminálnu minulosť siahajúcu až do mája 2023 s približne 30 záznamami. Polícia v tlačovej správe uviedla, že rodina desaťročného chlapca spolupracuje s orgánmi činnými v trestnom konaní a požiadala o pomoc, aby "ochránila svojho syna alebo kohokoľvek iného pred zranením alebo zabitím," uvádza sa v tlačovej správe.

Čelí obvineniu

Prokuratúra okresu Hennepin oznámila, že na chlapca bolo podané trestné oznámenie, avšak vzhľadom na jeho vek nie je možné zverejniť ďalšie podrobnosti. Veliteľ polície Brian O'Hara uviedol, že chlapec čelí aj obvineniu z pokusu o krádež auta, ku ktorému došlo v auguste. Kancelária prokurátora zdôraznila, že osoba nemôže byť stíhaná, pokiaľ nie je schopná spolupracovať so svojím právnikom alebo nerozumie súdnemu konaniu. O spôsobilosti rozhodne psychológ určený súdom, ktorý predloží svoj záver sudcovi. Ak dieťa nie je uznané za spôsobilé, bude prepustené z väzby a prípad sa odloží.

Zmena systému

"V našej komunite čelíme naliehavej kríze súvisiacej s malou skupinou detí, ktoré nie sú spôsobilé na to, aby stáli pred súdom pre mladistvých, ale ktoré nemôžu bezpečne zostať doma," uviedol vo vyhlásení hovorca úradu prokurátora. "To, čo potrebujeme, je jasné: pobytové zariadenia s rôznou úrovňou zabezpečenia v našej komunite, ktoré sú vybavené zdrojmi a personálom, aby boli schopné prijať a úspešne liečiť našu mládež s komplexnými potrebami," napísal hovorca. "A potrebujeme naliehavé a okamžité kroky na riešenie tohto problému hneď teraz."

Policajný náčelník O'Hara na tlačovej konferencii zopakoval potrebu rezidenčného umiestnenia mladých páchateľov. "Všimli sme si, že v tomto roku sa vek mladistvých páchateľov, ktorí sú veľmi aktívni, znížil," povedal O'Hara a pripomenul, že systém podľa jeho slov nemá odpoveď na to, čo s niekým takým mladým robiť.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy