Zatiahnuté
Bratislava
Natália
6.10.2024
Konflikt na Blízkom východe: Na predmestí Bejrútu boli počuť výbuchy po izraelských výzvach na evakuáciu
Zdielať na

Konflikt na Blízkom východe: Na predmestí Bejrútu boli počuť výbuchy po izraelských výzvach na evakuáciu

BEJRÚT / Evakuácie z Bejrútu v sobotu 5. októbra pokračovali napriek sérii výbuchov, ktoré otriasli okolím bejrútskeho letiska. Viac ako dvesto ľudí z krajiny úspešne evakuovali Číňania. Z Libanonu odletelo aj juhokórejské lietadlo, či Austrálčania. Zachrániť svojich občanov sa pokúša najmenej 23 štátov z rôznych kútov sveta.

Na predmestí Bejrútu boli počuť výbuchy po izraelských výzvach na evakuáciu

Na južnom predmestí libanonského hlavného mesta Bejrútu bola skoro ráno počuť séria výbuchov, informovala agentúra AFP. Explóziám predchádzali výzvy izraelskej armády, aby sa obyvatelia z danej oblasti evakuovali. Libanonské šiitské hnutie Hizballáh medzitým oznámilo, že bojuje s izraelskými jednotkami na juhu Libanonu. Teroristické hnutie Hamas informovalo o útoku blízko Tripolisu na severe Libanonu, pri ktorom zomrel jeden z lídrov ich ozbrojeného krídla. Izraelské strely podľa spravodajcu stanice Al-Džazíra dopadli tiež do bezprostrednej blízkosti bejrútskeho medzinárodného letiska Rafíka Harírího, odkiaľ odlietajú evakuačné lety.

Izraelčania v posledných dňoch intenzívne bombardujú ciele Hizballáhu naprieč Libanonom a pri hraniciach na juhu vedú pozemné útoky. Opakovane pri tom svojimi náletmi cielia na predtým husto osídlené južné predmestie Bejrútu.

Podľa AFP i ďalších médií sa po nových explóziách nad oblasťou v noci na dnes vznášal dym. Následky úderov neboli hneď jasné. Izraelská armáda predtým zverejnila sériu výziev na evakuáciu, v ktorých avizovala útoky proti cieľom Hizballáhu "v blízkej budúcnosti". Po útokoch izraelská armáda vydala ďalšiu výzvu, aby sa evakuovaní zatiaľ do oblasti nevracali. V arabčine varovala pred ďalšími útokmi, píše BBC.

Militantné hnutie Hizballáh, ktoré je s Izraelom v konflikte po desaťročia a ktorého vojenské krídlo považuje EÚ za teroristickú organizáciu, skoro ráno uviedlo, že izraelskí vojaci sa na juhu Libanonu pokúsili preniknúť k istej obci na libanonskej strane hranice. Boje na mieste pokračujú, izraelské jednotky sa dali na ústup, uviedol Hizballáh. Tiež oznámil, že vypálil rakety na izraelských vojakov na severe Izraela a v jednej obci na juhu Libanonu.

V Pásme Gazy už zomrelo 41.825 Palestínčanov, Izrael vyzval na ďalšiu evakuáciu

Pri izraelských útokoch na Pásmo Gazy obývané Palestínčanmi zomrelo najmenej 12 ľudí, uviedla stanica Al-Džazíra. Celková bilancia od začiatku bojov prakticky pred rokom je 41.825 zabitých Palestínčanov a 96.910 ranených, uviedli dnes podľa agentúry Reuters úrady ovládané teroristickým hnutím Hamas, ktoré v Pásme Gazy vládne.

Útoky v Pásme Gazy sú podľa stanice Al-Džazíra dnes veľmi intenzívne. Pri nočnom údere na utečenecký tábor Nusajrát v centrálnej časti Pásma Gazy zomrelo šesť ľudí. Z Nusajrátu je hlásený útok z vrtuľníkov a streľba z obrnených vozidiel. Jeden človek zomrel a niekoľko bolo zranených v tábore Dajr Balah. Päť mŕtvych je hlásených z Bajt Hanúnu na severe Pásma.

Izraelská armáda dnes vydala príkaz na evakuáciu centrálnej časti Pásma Gazy, civilisti by podľa nej mali odísť do humanitárnej zóny označenej Izraelom. Armádny hovorca zverejnil mapu a očakávaný úder vysvetlil "pokračujúcimi teroristickými aktivitami Hamasu" v tejto oblasti, píšu The Times of Israel.

Izrael vedie vojnu v Pásme Gazy od vlaňajšieho 7. októbra v odvete za teroristický útok, pri ktorom Hamas o deň skôr vypálil na Izrael počas necelej polhodiny niekoľko tisíc rakiet a asi 3000 palestínskych ozbrojencov prekonalo bezpečnostnú bariéru z Pásma Gazy do izraelského pohraničia, kde zabili na 1200 ľudí, väčšinou civilistov a ďalších 251 osôb uniesli do Gazy ako rukojemníkov.

Izrael neposkytol USA žiadne záruky, že nezaútočí na iránske jadrové zariadenia

Izrael neposkytol americkej administratíve žiadne uistenie, že by bol úplne vylúčený útok na iránske jadrové zariadenia ako odveta za iránsky útok balistickými raketami na Izrael zo začiatku tohto týždňa. V rozhovore s televíziou CNN to v piatok uviedol vysoký predstaviteľ amerického ministerstva zahraničia.

Úradník dodal, že je "naozaj ťažké povedať", či Izrael využije na odvetu dátum výročia útokov teroristov Hamasu na Izrael zo 7. októbra. "Dúfame a očakávame, že uvidíme určitú múdrosť aj silu, ale ako viete, nemáme žiadne záruky," odpovedal vysoký predstaviteľ ministerstva zahraničia na otázku CNN, či Izrael ubezpečil Spojené štáty, že iránske jadrové zariadenia sú mimo hry.

Americkí predstavitelia už skôr vyjadrili Izraelu podporu v reakcii na iránsky raketový útok zo začiatku tohto týždňa, pričom viacerí z nich verejne vyhlásili, že musia byť vyvodené dôsledky. Zároveň však vyjadrili obavy z eskalácie konfliktu v regióne a zo čoraz nestabilnejšej situácie na Blízkom východe.

Americký prezident Joe Biden na začiatku tohto týždňa vyhlásil, že USA nepodporí Izrael, ak by chcel svoje útoky zamerať na iránsky jadrový program. USA sa už takmer rok snažia zabrániť tomu, aby konflikt prerástol do väčšej vojny - a zatiaľ sa im to darí, uviedol vysoký predstaviteľ amerického ministerstva zahraničia. Teraz je situácia podľa neho "na hrane".

Rakety Hizballáhu zasiahli obytné domy na severe Izraela, traja zranení

Obytné domy v meste Karmiel a v dedine Dajr Asad na severe Izraela zasiahli rakety vypálené hnutím Hizballáh z juhu Libanonu. Izraelská protivzdušná obrana väčšinu striel zlikvidovala, niekoľko ich ale dopadlo. Na mieste sú najmenej traja zranení, zhruba desiatka ľudí vyhľadala psychologickú pomoc, uviedol server The Times of Israel (ToI). Na sociálnych sieťach sú zábery otvorov v strechách a múroch domov, kúsky sutín rozsypané v uliciach. Na miestach zásahov sú zdravotníci aj polícia.

Kvôli očakávaným útokom sa dnes spustili sirény vo viacerých mestách na severe Izraela, vrátane Karmielu a Safedu. Dve rakety z Libanonu mierili tiež na severoizraelské mesto Haifa. Jedna bola zostrelená, jedna dopadla do neobývanej oblasti, uviedla podľa serveru Haarec izraelská armáda.

Izrael oznámil zabitie dvoch veliteľov Hamasu v Libanone, Hamas to potvrdil

Súvisiace články

Najčítanejšie správy