Zatiahnuté
11°
Bratislava
Viera
5.10.2024
956. deň na Ukrajine: Rusko tvrdí, že obsadilo ďalšiu dedinu v Doneckej oblasti
Zdielať na

956. deň na Ukrajine: Rusko tvrdí, že obsadilo ďalšiu dedinu v Doneckej oblasti

KYJEV / Ruské ministerstvo obrany oznámilo, že ruské sily prevzali kontrolu nad dedinou Želanne Druhe v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Ruská prokuratúra žiada sedem rokov väzenia pre 72-ročného Američana Stephena Hubbarda. Muž je obžalovaný z toho, že bojoval na Ukrajine ako žoldnier, uviedla tlačová agentúra Interfax. TASR o tom informuje podľa správ agentúr Reuters a AFP.

Zelenskyj: Ukrajina predstaví svoj víťazný plán na stretnutí na Ramsteine

Ukrajina predstaví svoj "víťazný plán" zameraný na ukončenie vojny s Ruskom na leteckej základni Ramstein v Nemecku, na summite kontaktnej skupiny na podporu Ukrajiny, ktorý sa bude konať 12. októbra, oznámil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters.
"Predstavíme víťazný plán, jasné, konkrétne kroky na ukončenie vojny. Odhodlanie našich partnerov a posilnenie Ukrajiny môže zastaviť ruskú agresiu," uviedol ukrajinský prezident na sieti X.

Ukrajina sa už viac ako dva a pol roka bráni ruskej invázii. Zelenskyj v septembri vyhlásil, že Kyjev dokončil prípravu svojho "víťazného plánu" na ukončenie vojny s Ruskom, pričom podrobnosti plánu dosiaľ neboli zverejnené. Tento plán koncom septembra predstavil prezidentovi Spojených štátov Joeovi Bidenovi ako aj prezidentským kandidátom Donaldovi Trumpovi a Kamale Harrisovej.

​Podľa hovorcu amerického ministerstva zahraničných vecí Matthewa Millera plán obsahuje "niekoľko užitočných krokov", na ktorých by sa Washington s Kyjevom podieľal. Denník The Wall Street Journal (WSJ) citoval nemenovaného amerického predstaviteľa, ktorý uviedol, že plán je len prepracovanou žiadosťou o viac zbraní a zrušenie obmedzení na používanie rakiet dlhého doletu a chýba mu komplexná stratégia.

Rusko: Prokuratúra žiada pre obžalovaného Američana sedem rokov väzenia

Hubbard podľa prokuratúry podpísal zmluvu na 1000 dolárov (893 eur) mesačne s ukrajinskou armádou v meste Izjum na začiatku ruskej invázie na Ukrajinu vo februári 2022. Muža následne zajali ruské sily v apríli toho istého roka a v prípade dokázania viny mu teraz hrozí sedem až 15 rokov väzenia.

Ruská štátna agentúra RIA Novosti v pondelok informovala, že Hubbard sa na moskovskom súde priznal, že bojoval na Ukrajine ako žoldnier. Hubbardova sestra Patricia Foxová však jeho priznanie spochybnila. Hubbard totiž podľa nej zastával proruské názory a je nepravdepodobné, že by vo svojom veku išiel bojovať. "Nikdy nemal zbraň, nevlastnil zbraň... Je skôr pacifista," uviedla Foxová ešte v septembri v rozhovore pre Reuters.

Súdny proces s Hubbardom je neverejný a verdikt bude vyhlásený v pondelok 7. októbra. Obžalovaný je jedným z najmenej desiatich Američanov, ktorí sa v súčasnosti nachádzajú v ruských väzniciach. V rámci augustovej výmeny väzňov medzi Moskvou a Západom pritom došlo k oslobodeniu viac ako 24 väzňov vrátane troch občanov USA.

Rusko tvrdí, že obsadilo ďalšiu dedinu v Doneckej oblasti

Ministerstvo vo svojom vyhlásení uviedlo, že ruské sily "oslobodili dedinu Želannoje Vtoroje", pričom použilo ruský názov pre túto obec. Dedina sa nachádza neďaleko dopravného uzla Pokrovsk, ležiaceho na križovatke cesty, ktorá je kľúčová pre zásobovanie ukrajinských jednotiek a miest na celom východnom fronte a ktorá je dlhodobo cieľom ruskej armády. Ruskom dosadení predstavitelia v ukrajinskom meste Horlivka uviedli, že pri ukrajinskom ostreľovaní utrpelo zranenia 11 civilistov.

Ruské ministerstvo obrany tiež oznámilo, že jeho protivzdušná obrana zneškodnila desať ukrajinských dronov nad Belgorodskou, Kurskou a Voronežškou oblasťou. Gubernátor Voronežskej oblasti Alexander Gusev na sieti Telegram uviedol, že pri útoku sa zranil jeden človek.

​Po ruských útokoch v Záporožskej oblasti hlásil tamojší gubernátor Ivan Fedorov dve obete na životoch. Rusko vo februári 2022 začalo vojenskú inváziu na susednú Ukrajinu a v súčasnosti podľa AFP okupuje 18 percent krajiny. Hoci ukrajinské ozbrojené sily 6. augusta vtrhli do ruskej Kurskej oblasti, Moskva naďalej získava v Doneckej oblasti nové pozície.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy