Jasno
13°
Bratislava
Natália
6.10.2024
957. deň na Ukrajine: Ruský kritik Kremľa zahynul pri boji za Ukrajinu
Zdielať na

957. deň na Ukrajine: Ruský kritik Kremľa zahynul pri boji za Ukrajinu

Zdroj: TASR

KYJEV / Ruský opozičný aktivista Iľdar Dadin údajne zahynul vo východoukrajinskej Charkovskej oblasti počas bojov za Kyjev, informovali v sobotu 5. 10. večer tamojšie médiá. Kyjev jeho smrť nepotvrdil.

Dadin sa stal známym vďaka odhaleniu rozsiahleho zneužívania a mučenia trestancov v ruských väzniciach. V roku 2015 ho v Rusku odsúdili na tri roky väzenia za opakovanú účasť na nepovolených protestoch.

Stal sa tak vôbec prvou osobou odsúdenou na základe zákona z roku 2014, ktorý kriminalizuje opakovanú účasť na nepovolených protestoch. Vo väzbe zažíval takmer každodenné mučenie, o ktorom napísal v listoch svojej vtedajšej manželke. Po 15 mesiacoch jeho rozsudok zrušili a prepustili ho. V roku 2023 Dadin vstúpil do dobrovoľníckeho zboru na Ukrajine, aby bojoval v prebiehajúcej vojne proti Rusku.

Moskva v noci podnikla niekoľko vĺn úderov na Kyjev a ďalšie mestá

Ruské letecké útoky na Ukrajinu udržiavali východnú polovicu krajiny v leteckom poplachu viac ako päť hodín, uviedla ukrajinská armáda, ktorá zostrelila 56 z najmenej 87 dronov, ktoré Rusko vyslalo na rôzne regióny krajiny.

"Nepriateľ cez noc opäť použil svoje bezpilotné lietadlá proti Kyjevu," uviedol na telegrame šéf kyjevskej vojenskej správy Serhij Popko. Ruské drony podľa neho prenikli do hlavného ukrajinského mesta vo viacerých vlnách a z rôznych smerov. Podľa doterajších informácií nie sú hlásení žiadni zranení ani škody. Letecký poplach bol nad metropolou a jej okolím v noci na nedeľu vyhlásený trikrát. Všetky bezpilotné lietadlá sa nad Kyjevom podarilo zneškodniť, uviedol Popko.

Rusko sa v noci zameralo svojimi útokmi aj na juhoukrajinskú Odesu, nad mestom sa ozval výbuch, napísal starosta tohto čiernomorského prístavu Hennadij Truchanov. Úder podľa neho poškodil civilnú infraštruktúru, sklady spolu s nákladnými vozidlami, a vyžiadal si jedného zraneného. Muž je v nemocnici vo vážnom stave.

V Chersonskej oblasti pri ruských útokoch na región za posledných 24 hodín zomrel jeden civilista a 15 ich bolo zranených, uviedol šéf oblastnej správy Oleksandr Prokudin.

​Agentúra Reuters nemohla tieto správy nezávisle overiť. Rusko sa k útokom na Ukrajinu nevyjadrilo. Tamojšie ministerstvo obrany ale uviedlo, že ruská protivzdušná obrana v noci na dnes nad Kurskou, Belgorodskou a Voronežskou oblasťou zostrelila štyri ukrajinské bezpilotné lietadlá. Regionálne úrady zatiaľ podľa ruskojazyčného serveru BBC nehlásili žiadne škody ani obete.

Ukrajina sa rozsiahlej ruskej invázii bráni už tretím rokom. Súčasťou konfliktu sú aj jej vzdušné údery na ruské územie, pričom Kyjev tvrdí, že útoky sú zamerané na vojenskú, energetickú a dopravnú infraštruktúru, ktorá je kľúčová pre vojnové úsilie Moskvy.

Obe strany popierajú, že by sa vo vojne, ktorú Rusko začalo plnohodnotnou inváziou na svojho menšieho suseda vo februári 2022, zamerali na civilistov. Zahynuli však už tisíce civilistov, z ktorých drvivá väčšina sú Ukrajinci.

Nad Doneckou oblasťou na východe Ukrajiny bol pravdepodobne zostrelený ruský experimentálny bezpilotný lietadlo S-70 Ochotnik

Má slúžiť ako sprievod pilotovaných bojových lietadiel a rozširovať ich možnosti, uviedol server BBC News s odvolaním sa na zábery, ktoré sa objavili na sociálnych sieťach.

Ruskí provojnoví blogeri sa domnievajú, že dron podstupoval prvé skúšky v bojových podmienkach, ale zrejme sa vymkol riadeniu, a tak ruskému pilotovi nezostalo, kým ho zostreliť, aby sa zrútil z veľkej výšky a roztrieštil sa nárazom o zem.

Ochotník vyvíja spoločnosť Suchoj. Predpokladá sa, že je určený do páru so stíhačkami Su-57 a Su-35. Až doteraz neboli o testovaní dronu v bojových podmienkach žiadne informácie, poznamenala BBC. Dodala, že projekty obdobných strojov na tohtoročnom aerosalóne vo Farnborough predstavilo hneď niekoľko spoločností, vrátane Airbusa a Diehl. Ale k letovým skúškam sa prepracovalo len málo firiem, okrem spoločnosti Suchoj dokázala dostať do vzduchu svoj dron Loyal Wingman spoločnosť Boeing.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy