Jasno
21°
Bratislava
Eliška
7.10.2024
Šokujúci prípad: Žena podstúpila potrat v 9. mesiaci, všetko nahrala na video
Zdielať na

Šokujúci prípad: Žena podstúpila potrat v 9. mesiaci, všetko nahrala na video

Archívna reportáž

V apríli tohto roku Európsky parlament odhlasoval úplnú dekriminalízaciu potratov

SEOUL / V Južnej Kórei sa prednedávnom stretli s kontroverzným prípadom. Mladá žena sa rozhodla podstúpiť potrat v deviatom mesiaci tehotenstva, podľa jej slov o ňom dovtedy netušila. Celý proces dokumentovala na svojom YouTube kanály. V auguste sa týmto prípadom začala zaoberať kórejská polícia, obvinená je mladá žena, ale aj lekár, ktorý zákrok vykonal. Informoval o tom portál TN.cz.

„Keď sa mi tento rok v marci zastavila menštruácia, diagnostikovali mi syndróm polycystických vaječníkov, takže ma nikdy nenapadlo, že môžem byť tehotná. To som zistila až neskôr, keď som navštívila kliniku,“ vyjadrila sa podľa portálu The Korea Herald vo svojej spovedi mladá žena, ktorá potrat dobrovoľne podstúpila.

Ako uvádza portál TN.cz v rovnakom videu prejavu ľútosť nad svojím ľahostajným chovaním a zároveň prezradila aj šokujúcu sumu, ktorú za zákrok zaplatila. Podľa jej slov sa malo jednať o 9 miliónov wonov, čo je v prepočte približne 6000 €. Video zmazala po vlne kritiky, ktorú si vyslúžila od ostatných užívateľov platformy.

Denník The Korea Times informoval, že podľa zdravotných a právnych expertov by mal byť lekár uznaný vinným z vraždy. Avšak je potrebné nájsť dostatok dôkazov, ktoré by ho usvedčili, že ukončil život dieťaťa mimo tela ženy. Odborníci sa obávajú, že mohol použiť tabletku, ktorá mi usmrtila dieťa priamo v maternici, čím by sa vyhol právnym nepríjemnostiam. Lekár bude predvedený aj pred disciplinárne konanie Kórejskej lekárskej asociácie, ktorá označila jeho správanie za nehumánne a potrat v takto pokročilom štádiu odsúdila ako vraždu.

Je však nepravdepodobné, že by žena bola odsúdená. To hlavne kvôli problematickým, respektíve prakticky neexistujúcim, zákonom, ktoré by definovali dobu, kedy je možné potrat podstúpiť. Podobný zákon chýba v Južnej Kórei už cez štyri roky, informuje CNN. V roku 2019 bol zrušený zákaz potratov, ktorý trval 60 rokov. Národné zhromaždenie malo do konca roku 2020 prijať nové zákony, ktoré by ohraničovali možný potrat na najviac 22. týždeň tehotenstva.

Termín však nebol dodržaný, čím sa legalizovali potraty v akejkoľvek fázy tehotenstva. „Pokiaľ neexistuje žiadny zákon kriminalizujúci určité chovanie, potom neexistuje žiadny trestný čin za toto jednanie,“ zhrnula celú situáciu profesorka práva na Hongik University v Soule, Cho Hee- Kyoung. Podobné právne vákuum nielenže uľahčujú nezákonné praktiky, ale aj sťažujú prístup k bezpečným potratom.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy