Jasno
17°
Bratislava
Eliška
7.10.2024
Prešiel rok od krvavého útoku Hamasu na Izrael. Konflikt si vyžiadal už takmer 42-tisíc obetí
Zdielať na

Prešiel rok od krvavého útoku Hamasu na Izrael. Konflikt si vyžiadal už takmer 42-tisíc obetí

JERUZALEM / V pondelok 7. 10. si pripomíname rok od krvavého útoku palestínskeho teroristického hnutia Hamas na Izrael. Militanti zaútočili na pohraničí a zabili pri tom vyše 1200 ľudí a ďalších 251 odvliekli do Pásma Gazy. Izraelská armáda zverejnila dosiaľ neodvysielané zábery z miesta útokov Hamasu.

​Útok odštartoval novú etapu krvavého konfliktu, ktorý spôsobil v Pásme Gazy a na Západnom brehu Jordánu smrť už takmer 42-tisíc ľudí. Pietne akcie a tiež demonštrácie za mier na podporu Izraela aj Palestíny sú na celom svete aj u nás.

Herzog si na juhu Izraela minútou ticha pripomenul výročie útoku Hamasu

Izraelský prezident Jicchak Herzog si v pondelok ráno v kibuci Reim pripomenul výročie útoku palestínskeho hnutia Hamas na Izrael. Herzog si obete útoku uctil minútou ticha o 6.29 h miestneho času (5.29 h SELČ) presne rok po tom, ako Hamas pred rokom spustil útok na Izrael.

V kibuci Reim vlani militanti zaútočili na hudobný festival Nova a zabili tam najmenej 370 ľudí. Na spomienkovom podujatí sa zúčastnili rodinní príslušníci obetí. Izraelská armáda uviedla, že krátko po začiatku spomienkových podujatí boli z Pásma Gazy na Izrael vypálené štyri rakety. Dodala, že tri z nich zachytila proti vzdušná obrana a jedna dopadla na otvorené priestranstvo.

Blanár na výročie útoku Hamasu na Izrael vyzdvihol potrebu dvojštátneho riešenia

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Juraj Blanár (Smer-SD) v súvislosti s prvým výročím útoku palestínskych militantov Hamasu na Izrael uviedol, že už dávno nastal čas, aby medzinárodné spoločenstvo vyvinulo ešte väčší tlak v záujme dosiahnutia dvojštátneho usporiadania v tomto konflikte. 

Podľa Blanára dvojštátne usporiadanie "ako jediné a spravodlivé riešenie môže stabilizovať vzťahy medzi Izraelom a Palestínou". "Tlak na humanitárne prímerie bude rásť," dodal šéf slovenskej diplomacie s tým, že SR s obavami hľadí na stabilitu v tomto regióne.

Palestínske radikálne hnutie Hamas 7. októbra 2023 zaútočilo na juh Izraela, pričom pri tomto útoku zahynulo viac než 1200 ľudí. Militanti tiež zajali vyše 250 rukojemníkov, z ktorých sa 97 ešte stále nachádza v Pásme Gazy. SR tento čin Hamasu ostro odsúdila, uvádza sa vo vyhlásení MZVEZ.

"Apelujem na návrat k medzinárodnej diplomacii a zastavenie bojov. Mierové úsilie musí dostať šancu," uviedol Blanár s tým, že konflikt sa rozšíril aj na územie Libanonu a môže eskalovať. V súvislosti so zhoršujúcou sa bezpečnostnou situáciou SR počas víkendu evakuovala z Libanonu 34 slovenských občanov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy